• “Va ser una persona apassionada i compromesa amb el món del teatre, al qual va dedicar la seva vida fins al final”
Rosa Novell, en l'acte institucional de la Diada de l'any 2009 (Foto: Ruben Moreno)
Rosa Novell, en l'acte institucional de la Diada de l'any 2009 (Foto: Ruben Moreno)
Ens ha deixat Rosa Novell i Clausells (Barcelona, 1953-2015), una de les grans actrius del nostre país, així com una gran directora d’obres clàssiques i contemporànies. Va ser una persona apassionada i compromesa amb el món del teatre, al qual va dedicar la seva vida fins al final. Vull expressar, en nom meu i en el del poble de Catalunya, el condol a tots els seus familiars i amics i a tot el teatre català.
 
Malgrat la llarga malaltia contra la que va lluitar els darrers anys de la seva vida i que li havia fet perdre la visió, la seva passió pel teatre la va fer tornar als escenaris el passat mes d’octubre, amb “L’última trobada”, de Sandor Marai.
 
En conèixer la seva mort, em ve a la memòria la seva participació en l’acte d’homenatge a les víctimes del terratrèmol del Japó de l’any 2011. El dia de Sant Jordi, vam fer un acte de solidaritat del poble català amb el poble japonès en què Rosa Novell va recitar “Les roses recordades”, de Salvador Espriu.
 
La seva trajectòria va ser distingida amb la Creu de Sant Jordi l’any 2007, el Premi Nacional d’Interpretació, el 1988, i, més recentment, amb el Premi Honorífic Anna Lizaran, dels Premis Butaca 2014.
 
Rosa Novell va iniciar la seva carrera l’any 1974 amb “Les Troianes", d’Eurípides, i ha representat al llarg d’aquests anys obres d’autors com Shakespeare, Beckett, Mercè Rodoreda, Valle-Inclán o Eduardo Mendoza. El 1997 es va llançar a la direcció amb obres de Guimerà i Brossa. També havia treballat al món del cinema, amb Ventura Pons, Bigas Luna o Jaime Camino, així com al de la televisió.

1  

Imatges

Rosa Novell

Rosa Novell 667