Creu Roja acreditarà la residencia en absència d'empadronament, tanmateix que la situació de vulnerabilitat. La col·laboració fixa els mecanismes per facilitar l’accés a la targeta sanitària i, per tant als serveis de salut als ciutadans que no tenen reconegut el dret pel mecanisme establert pel Sistema Nacional de Salut (SNS), i que no poden acreditar l'empadronament requerit a Catalunya per accedir-hi

El director del Servei Català de la Salut (CatSalut), Josep M. Padrosa, i el president de la Creu Roja a Catalunya, Josep Marquès, en presència del conseller de Salut Boi Ruiz, han signat un conveni de col·laboració amb l'objectiu de facilitar l'accés als serveis sanitaris a les persones residents a Catalunya, sense accés a l'empadronament i en situacions de vulnerabilitat extrema. L'objectiu de la col·laboració és establir mecanismes més adients per acreditar la residència i facilitar l'accés a la targeta sanitària als ciutadans que no tenen reconegut el dret a l'atenció sanitària pública pel Sistema Nacional de Salut (SNS) i que, per tant, precisen d'actuacions que afavoreixin al criteri d'equitat i universalitat que vol garantir el CatSalut.

El nou conveni regularà aquests supòsits de forma excepcional, per tal d'assolir els requisits establerts en la instrucció 10/2012 sobre el principi d'universalitat de l'assistència sanitària de cobertura pública, i les recomanacions del Parlament de Catalunya. El desplegament de l'acord permetrà a la Creu Roja detectar i notificar al CatSalut situacions de dificultat d'accedir amb normalitat al sistema sanitari amb l'objectiu de poder lliurar un document acreditatiu que en faciliti l'accés.
 
L'acord entre el CatSalut i Creu Roja no modificarà, la regulació legal general. El nou conveni regulador busca actuar en benefici de persones vulnerables que requereixen atenció sanitària. En definitiva, s'acorda una aplicació més equitativa de la instrucció del CatSalut i una adequació més efectiva d'una determinada realitat social.