• El Departament incrementa en un 0,5 els mòduls de compensació econòmica
  • El conseller de Justícia, Germà Gordó, ha signat avui un acord de col·laboració amb el Consell de Col·legis de Procuradors dels Tribunals de Catalunya per garantir aquest servei als ciutadans
Imatge de la signatura
Imatge de la signatura

El conseller de Justícia, Germà Gordó, i el president del Consell dels Col·legis de Procuradors dels Tribunals de Catalunya, Ignacio López Chocarro, han signat avui l’Acord de col·laboració per a l’establiment del marc d’actuació en matèria d’assistència jurídica gratuïta per a aquest any 2015.
 
El Departament de Justícia destinarà enguany una subvenció de 5,9 milions d’euros a finançar les actuacions de representació segons els mòduls de compensació econòmica, els quals han augmentat respecte de l’any passat en un 0,5 %, i també a finançar la despesa de gestió col·legial. Tanmateix, la despesa final dependrà del nombre d’actuacions que es duguin a terme.
 
L’any 2014 els procuradors van dur a terme un total de 162.057 actuacions, amb un cost de 5,4 milions d’euros, i la despesa de gestió col·legial va ascendir a 380.000 euros. Així doncs, la despesa total va ser de 5,8 milions d’euros, xifra que representa, en comparació amb l’any 2013, un augment de l’1,38 %. Pel que fa al volum d’actuacions, no s’ha incrementat respecte de l’any anterior.
 
L’Acord signat avui consolida el treball consensuat que han dut a terme fins ara el Departament de Justícia i els col·legis de procuradors per garantir l’assistència jurídica gratuïta als ciutadans sense recursos i, alhora, contenir la despesa.
 
L’assistència jurídica gratuïta és un servei públic destinat a les persones que no disposen dels recursos necessaris per litigar. Hi té dret tothom que acrediti insuficiència de recursos econòmics, d’acord amb les previsions legals. El reconeixement d’aquest dret inclou, entre altres prestacions, la designació d’un advocat i un procurador d’ofici, l’orientació i l’assessorament gratuïts previs al procés judicial i la mediació familiar.
 
Nova aplicació informàtica de gestió de l’assistència jurídica gratuïta

L’any 2014 es va posar en marxa la consulta telemàtica dels expedients de justícia gratuïta per als advocats i procuradors designats d’ofici, la qual cosa agilita i millora l’accés a la informació del professional del torn d’ofici i també dels òrgans judicials.
 
Aquest any s’està treballant en la informatització de la gestió econòmica de les subvencions i la seva tramitació i justificació de les compensacions econòmiques per les actuacions realitzades, per la qual cosa ja s’han designat els membres del grup de treball que hi participaran.
                      
Formació dels procuradors

El Conveni determina que els programes de formació general sobre la prestació del servei d’assistència jurídica gratuïta s’han d’ajustar als requisits de qualitat i homologació establerts pel Departament de Justícia. Els col·legis de procuradors supervisaran el compliment, per part dels procuradors, de la formació i la seva acreditació.
 
El Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada del Departament de Justícia col·laborarà amb els col·legis de procuradors en la formació continuada de tots els professionals que presten els seus serveis en el marc de l’assistència jurídica gratuïta, amb l’objectiu que tots els procuradors de Catalunya rebin aquesta formació durant l’any 2015.
 
Finalment, el Conveni estableix que els col·legis de procuradors s’han de comprometre a garantir que els professionals que prestin el servei d’assistència jurídica gratuïta estiguin capacitats per atendre i actuar en la llengua que, d’entre les dues oficials de Catalunya, esculli el ciutadà que accedeixi al servei.