• Aquest simulacre forma part de la prova pilot de Protecció Civil de la Generalitat, que servirà per a redactar un manual de preparació de simulacres de despatx dirigit a municipis
 
  • El municipi ha hagut de gestionar, entre altres, la neteja de carrers, incidències de mobilitat al municipi; i gestionar un espai, mantes i menjar per 54 persones
 
 
Protecció Civil de la Generalitat ha realitzat avui amb èxit un simulacre de despatx d’un Pla d’Actuació Municipal (PAM) per fer front a les incidències provocades per una nevada al Baix Camp, amb afectacions directes sobre el municipi de Prades.
 
Un simulacre de despatx es caracteritza perquè no mobilitza mitjans, és a dir, no es realitzen maniobres pròpies dels serveis d’emergències. El seu objectiu principal és la pràctica en la presa de decisions. Depenent com es realitzi, pot arribar a simular una situació semblant a la real en quant a pressió, deguda als problemes que es van plantejant i al temps de què es disposa per solucionar-ho.
 
Els simulacres de despatx van dirigits, en la majoria dels casos, als responsables dels operatius i a les autoritats que gestionen i dirigeixen els plans d’emergència.
 
El simulacre d’avui forma part d’una prova pilot de Protecció Civil de la Generalitat i ha permès posar a prova l’activació del PAM; la Constitució del Centre de Coordinació Municipal (Cecopal); la presa de decisions respecte la direcció de l’emergència per part dels components del Cecopal i la Directora del pla; els avisos interns i externs contemplats en el pla, i finalment les actuacions per solucionar els problemes plantejats.
 
A Prades, Baix Camp, s’ha simulat una nevada que ha tingut incidències i afectacions directes sobre el municipi, la majoria de les quals han hagut de ser resoltes pel Comitè d’Emergències Municipal definit en el PAM.
 
Al simulacre hi han participat els membres de l’Ajuntament que estarien implicats en la resolució d’una emergència real a nivell municipal. La reunió ha estat presidida per l’Alcaldessa del municipi, Lidia Bargas Musoy, i hi han participat regidors i personal de l’Ajuntament.
 
La cap de Secció de Programació de la Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat, Belén Losada, ha conduit el simulacre amb el suport dels Serveis Territorials de la Direcció General de Protecció Civil a Tarragona.
 
La nevada al municipi ja estava prevista, ja que Protecció Civil havia emès el dia anterior una Alerta del pla NEUCAT. El municipi ha decidit activar el PAM degut a les incidències que, en poc temps, ha provocat la nevada.
 
A banda de les accions de neteja de carrers i carreteres, s’han hagut de gestionar incidències de mobilitat relacionades amb equipaments del municipi; i l’escenari més important ha estat gestionar l’acollida de 54 persones (gent gran) que anaven en autocar i no han pogut continuar la marxa. Se’ls hi ha hagut de buscar un lloc on dinar i passar la nit (càmping de Prades), així com també menjar i mantes.
 
Un cop acabat el simulacre s’ha fet una reunió de valoració entre tots els implicats en la gestió de l’emergència al municipi i Protecció Civil de la Generalitat.
 
El passat 17 de febrer, Protecció Civil va fer una reunió al municipi per explicar-los en què consistiria el simulacre i com s’hauria de dur a terme. A la reunió de presentació hi va assistir l’alcaldessa de Prades, Lídia Bargas, regidors, Secretari i administratiu de l’Ajuntament. Per part de la DGPC, la Responsable de Seguretat Civil dels Serveis Territorials a Tarragona, Eli Llombart, va presentar la sessió, acompanyada de tècnics de Protecció Civil dels Serveis Tarragona i del Consell Comarcal del Baix Camp.
 
A la reunió també es va fer un repàs del PAM per a nevades de Prades i del pla NEUCAT de la Generalitat de Catalunya. El PAM per a nevades de Prades es va homologar a la Comissió de Protecció civil el 20 d’octubre de 2011.
 
 
 

1  

Imatges

Simulacre despatx realitzat avui a Prades

Simulacre despatx realitzat avui a Prades 2384