• El cabal del riu Ebre es manté elevat en motiu de les maniobres de desembassament que s’estan realitzant als pantans de Mequinensa, Riba-roja i Flix per poder donar cabuda a les aportacions de cabals de l’Ebre molt elevats aigües amunt fora de Catalunya

 

  • Des de les 12:00 hores del migdia es realitzen maniobres de desembassament a Flix, amb un cabal de sortida de 1.800 m3/s

 

  • Aquest cabal podria incrementar les zones inundades actuals a l’entorn del riu sense que s’esperin inundacions importants

 

  • El Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT) està en contacte amb els municipis de la riba de l’Ebre per fer seguiment de possibles inundacions
 
 
 
 
Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) manté l’Alerta del Pla INUNCAT pels cabals elevats del riu Ebre que s’incrementaran al llarg d’aquest matí un cop la Confederación Hidrogràfica del Ebro (CHE) ha augmentat el cabal desguassat per l’embassament de Flix de 1.500 m3/s a 1.800 m3/s. Amb aquests nivells d’aigua desembassada, les afectacions previstes són la inundació de les zones de conreu més properes a la llera del riu i puntualment alguns serveis a l’exterior dels nuclis urbans. En alguns casos, les zones més baixes d’algun municipi riberenc poden veure’s afectades.
 
Protecció Civil de la Generalitat ha celebrat a les 13.00 hores una reunió del comitè tècnic del Pla INUNCAT amb els cossos operatius (Bombers de la Generalitat, Mossos d’Esquadra, Agents Rurals, Sistema d’Emergències Mèdiques), CAT112, Agència Catalana de l’Aigua (ACA), Servei Català de Trànsit (SCT), Endesa Generación, Creu Roja, i amb conferència amb els tècnics de la CHE a Saragossa, els tècnics territorials de Protecció Civil a Terres de l’Ebre i el Consorci d’Aigües de Tarragona.
 
S’ha fet seguiment de la situació actual, dels cabals d’entrada als embassaments i dels cabals que desembassen i de la previsió pels propers dies. La CHE ha informat que almenys durant tota aquesta setmana es registraran aquests cabals destacats de desembassament de 1.800 m3/s i que estan avaluant la suficiència d’aquestes mesures per donar cabuda als cabals de l’Ebre que venen d’aigües amunt.
 
El contacte amb la CHE, ACA i els Ajuntaments riberencs (Amposta, Ascó, Benifallet, Deltebre, Flix, Garcia, Miravet, Móra d’Ebre, Sant Jaume d’Enveja, Tivenys i Tortosa) és continu.
 
El Consorci d’Aigües de Tarragona informa que no hi ha cap incidència en el subministrament d’aigua de boca a les poblacions de la zona. El subministrament està garantit durant 3 dies encara que hi hagués un tall en la captació d’aigua del riu, fet que no es preveu amb els cabals actuals.
 
Els Ajuntaments han realitzat accions preventives per minimitzar els possibles danys:
- Flix ha activat el seu Pla municipal de Protecció Civil i ha tancat l’accés a un camí rural que dóna al meandre i el club nàutic.
- Riba-roja ha activat el seu Pla municipal de Protecció Civil.
- Ascó ha realitzat avisos a la població per a què no es desplacin a la zona de “es Illes”.
- Amposta ha realitzat avisos als habitants del nucli de Balada.
- Deltebre ha realitzat avisos als habitatges de la part baixa del Delta, incloent embarcadors  i restaurants vora el riu.
- Móra la Nova ha informat els veïns que evitin desplaçaments als camps agrícoles vora la llera.
 
 
Aquest matí els cabals dels embassaments han augmentat de:
•          Mequinensa de 1.600m3/s a 1.800 m3/s
•          Riba-roja de 1.400m3/s a 1.800 m3/s
•          Flix de 1.550m3/s a 1.800 m3/s
 
En els últims dies s’han produït algunes afectacions a l’entorn de la llera de l’Ebre, sobretot a les zones habitualment inundables al llarg del seu recorregut. Amb l’augment del cabal previst per avui, es preveu que les properes hores es donin inundacions en camps i zones baixes d’alguns municipis. En aquest sentit, Protecció Civil de la Generalitat recomana limitar les activitats d’oci i professionals en aquests rius pels cabals de perill que es poden assolir. També cal extremar la precaució prop dels rius i zones inundables  i allunyar-s’hi en cas de risc. Cal respectar sempre el tancament de les zones d’accés a les lleres i evitar posar-vos en perill.
 
Protecció Civil de la Generalitat també  està en contacte amb ACUAMED, gestors del complex que extrau els llots contaminats de Flix. Els cabals del riu, tot i el fort augment i el màxim previst, estan molt per sota del llindar de risc per les planxes que contenen els llots.