El subdirector general d’Agricultura del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM), Joan Gòdia, ha presidit aquest matí a Barcelona la reunió de la Taula Sectorial Agrària de l’Horta. Per part del sector, han estat presents a la trobada representants de les organitzacions professionals agràries Unió de Pagesos (UP) i Joves Agricultors i Ramaderes de Catalunya (JARC) i, la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC).
 
Amb la finalitat d’incrementar la protecció de la salut humana i del medi ambient, el Departament ha presentat la implementació de noves mesures que han d’afavorir la higiene dels aliments per al consum humà i animal en el marc de la producció primària agrícola. Aquesta iniciativa inclou la creació d’un registre d’explotacions agrícoles creat a partir de les dades de la DUN. Aquest fet, obliga als titulars de les explotacions hortícoles a fer, enguany, la declaració única. Aquesta actuació comportarà la implementació d’un pla de controls a partir del 2016.
 
D’altra banda, s’ha presentat el Programa d’inspeccions dels equips d’aplicació dels productes fitosanitaris per als anys 2015 i 2016, en compliment de la Directiva d’ús sostenible dels plaguicides que obliga a revisar la totalitat dels equips en ús que tinguin una antiguitat superior als 5 anys (només estan excloses les màquines d’arrossegament manual de menys de 100 litres de capacitat). Aquestes inspeccions hauran d’estar finalitzades abans que finalitzi l’any 2016, d’acord amb una planificació establerta en funció del nombre de maquinaria per comarca inscrita al registre de maquinaria agrícola i de l’època de l’any on es preveu una menor utilització dels equips.
 
En el decurs de la trobada també s’ha informat sobre els aspectes tècnics que afecten al sector hortícola, d’acord amb la proposta de la nova mesura  agroambiental de sistemes alternatius a la lluita química que es preveu en el nou PDR 2014-2020, com ara l’aportació de fauna útil (depredadors i/o parasitòids contra pugons, trips, mosca blanca, minadores i lepidòpters), la solarització per al control de nematodes i fongs fitopatògens del sòl i, la implantació de marges amb plantes reservoris de fauna auxiliar.
 
En la reunió també s’ha presentat la proposta de modificació del Decret 136/2009 de la fertilització del sòl i de les dejeccions ramaderes i d’aprovació del programa d’actuació a les zones vulnerables en relació a la contaminació per nitrats que procedeixen de fonts agràries. Un dels principals canvis proposats és una gestió integral de la fertilització que comprèn tant els adobs orgànics com els minerals, així com els tractaments realitzats a les granges en relació a les dejeccions ramaderes i els realitzats a les explotacions agrícoles relacionades amb la fertilització. D’aquesta manera, es pretén assolir una major sostenibilitat del sector agrari català amb la màxima protecció del medi ambient i de les aigües. Paral·lelament, s’ha informat dels canvis en la designació de zones vulnerables de la Directiva de nitrats descatalogant alguns municipis de la demarcació de Girona, i ampliant amb alguns municipis de l’Anoia i de la Conca de Barberà. 
 
El subdirector general d’Agricultura, ha recordat la imminent celebració del segon Congrés Internacional SmartFruit, que tindrà lloc a Barcelona els propers dies 11 i 12 de març. Com a novetat principal, aquesta edició té un nou format en el qual, a més de la participació de tècnics i científics de renom nacional i internacional,  hi tindrà un pes important el sector productor. En aquest sentit, enguany el sector productor s’ha ampliat als sectors dels fruits secs i hortícola.