Les actuacions tenen un impacte directe en els 1.185 treballadors de l’edifici
La salut, la seguretat i el benestar dels treballadors són de fonamental importància per a ells mateixos, les seves famílies i també per a la productivitat, la competitivitat i la sostenibilitat de les empreses. El 2007, l’Assemblea Mundial de la Salut, de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), va llançar el pla global d’accions per a la salut dels treballadors 2008-2017 amb l’objectiu d’instar els estats membres a potenciar les polítiques i els plans nacionals d’acció sobre la salut dels treballadors. En aquesta línia, l’OMS va publicar el 2010 un document que proporciona un marc teòric flexible i adaptable als diferents ambients laborals per protegir i promoure la salut en el lloc de treball. En aquest document, l’OMS estableix un model d’entorn de treball saludable que treballa quatre eixos clau que s’han d’impulsar o sobre els quals es pot influir i que s’interrelacionen entre si. Són l’ambient físic de treball (factors ergonòmics, factors físics...), l’ambient psicosocial de treball, els recursos personals de salut en el treball (promoció de l’activitat física, de l’alimentació saludable en el lloc de treball...) i la participació de l’empresa en la comunitat.
 
A l’edifici de la Generalitat a Girona s’aplica aquest model de l’OMS perquè permet avançar en el model transversal de funcionament de l’edifici i, a més, s’ha situat el treballador com a element clau del model, el qual ha de repercutir en ell mateix, en la seva família i en l’empresa, però també en una millor qualitat i servei a la ciutadania. Actualment, a l’edifici de la Generalitat a Girona hi treballen unes 1.185 persones i es dóna servei diàriament a uns 600 ciutadans.
 
L’equip motor d’aquest projecte està format per professionals de la Gerència de Serveis Comuns, de l’Agència de Salut Pública de Catalunya i de la Secretaria General de l’Esport.
 
Aquest model d’entorn de treball saludable que aplica l’edifici de la Generalitat a Girona va rebre el passat desembre, de mans del conseller de Salut, Boi Ruiz, el premi al millor projecte en l’àmbit laboral en el transcurs de la VII Jornada del Pla integral per a la promoció de l’activitat física i l’alimentació saludable (PAAS), pel treball transversal i interdepartamental que potencia els beneficis de la promoció de l’activitat física i l’alimentació saludables a l’entorn laboral, a partir de propostes concretes i sostenibles en l’àmbit del benestar físic, mental i social dels treballadors i treballadores. A més, aquest projecte també va ser escollir entre els 50 finalistes de la IV Jornada del Pla de Salut de Sitges, en la qual es van presentar més de 900 iniciatives de professionals sanitaris.
 
En aquesta línia de treball, la Generalitat a Girona participa juntament amb l’Agència de Salut Pública de Catalunya en el projecte d’innovació social i promoció de la salut subvencionat per la Unió Europea, Credits4health, que només es porta a terme a la ciutat de Girona, a l’àrea metropolitana de Florència i a la zona del Salento - províncies de Taranto, Brindisi i Lecce - d’Itàlia i al municipi de Pylos-Nestoras de Grècia. Credits4health funciona a través d’una plataforma interactiva amb l’objectiu de proporcionar un seguiment de la salut i el benestar complet, amb suggeriments i consells personalitzats per poder tenir una alimentació correcta i poder desenvolupar activitat física de manera regular. S’articula en tres parts i arribarà a involucrar més de 3.000 persones en les 3 zones europees fins a finals de l’any 2016.