Protecció Civil de la Generalitat manté en fase de Prealerta el Pla de Protecció Civil de Catalunya PROCICAT pels forts vents que han afectat sobretot aquest matí i migdia el terç nord de Catalunya, i també molts punts de les comarques de Barcelona i de Girona, i que han provocat algunes incidències.
 
Segons el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) s’han registrat fortes ratxes de vent, de més de 120 km/h a les cotes més elevades del Pirineu i a l’entorn dels 90 km/h al Prepirineu, comarques de Girona i de Barcelona, inclòs el Barcelonès. Alguns dels valors de vent registrats han estat:
 
-          Queralt 159,5 km/h
-          Boí 146,5
-          Navata 112,7
-          Guardiola de Berguedà 108,4
-          Montserrat 95
-          Roses 90,4
-          Banyoles 89,6
-          Organyà 89,3
-          Barcelona (Observatori Fabra) 85,7
 
 
La previsió és que el vent segueixi fort les properes hores i fins demà divendres al matí, concentrant-se sobretot a la zona del Pirineu, prepirineu i comarques de Girona. Per avui i demà també hi ha un avís per fort onatge a l’Empordà,
 
El telèfon d’emergències 112 ha rebut des d’ahir a les 13.30 h i fins avui a les 15.00 hores un total de 213 trucades relacionades amb el temporal sobretot de vent avui però també de neu, calamarsa i pluja ahir.
 
La majoria de trucades les darreres hores han estat per la caiguda d’obstacles i arbres a la calçada tant urbana com interurbana, totes elles sense persones afectades. Les zones amb més incidències han estat el Gironès, Maresme, Alt Empordà i Pla de l’Estany.
 
Els Bombers de la Generalitat han atès un total de 109 serveis per atendre problemes causats pel vent fins a les 16.00h. D’aquests, 77 corresponen a les comarques de Girona, i la resta, a les de la Regió d’Emergències Metropolitana Nord (21), Centre (7), Lleida (3) i Tarragona (1). En la majoria de casos es tracta de retirar arbres mig tombats i branques trencades i a punt de caure. També hi ha serveis per retirar elements de mobiliari urbà inestable i a punt de caure (senyals de trànsit, fanals, rètols...). 
 
Per la seva banda, els Bombers de Barcelona no han hagut de fer cap actuació destacada pel fort vent a la ciutat.
 
El Servei Català de Trànsit informa que en aquests moments només hi ha una carretera afectada pel vent. Des d’ahir al migdia està tallada a la circulació la BV-4024 a l’accés a Coll de Pal.
 
A causa del vent també hi ha hagut afectacions a la xarxa ferroviària aquest migdia. Ha caigut un arbre entre Caldes de Malavella i Maçanet que ha obligat a deixar aturat un tren de la R11; i d’altra banda han caigut dos arbres entre Flaçà i Girona que també han obligat a aturar un tren i fer la circulació alternativa per l’altra via. Hores d’ara es manté la circulació per una via i hi ha retards en aquesta línia.
 
A les 14.16 hores, a Figueres el vent també ha fet caure un semàfor en un pas a nivell i s’ha tallat el pas de trens i vehicles. A les 14.38h la circulació s’ha normalitzat perquè s’ha pogut retirar el semàfor caigut.
                                                                      
Protecció Civil de la Generalitat recomana extremar la precaució en els desplaçaments a les zones afectades pel fort vent i que es retirin els objectes no estàtics de balcons i façanes. També cal evitar situar-se a prop d'elements inestables o que puguin caure (murs, tancaments, bastides que es moguin o altres similars) durant l'afectació pel fort vent. Trobareu tots els consells al web interior.gencat.cat/ventades
 
Us recordem que en cas de vent cal reduir la velocitat, corregint les desviacions per mantenir la trajectòria del vehicle i, en el cas d’avançar vehicles de grans dimensions, vigilar especialment amb la distància de separació lateral.
 
Per mantenir-se informat de qualsevol incidència viària ho podeu fer a: http://www.gencat.cat/transit/marcit_n.htm i al perfil de Twitter @transit