L’aplicació mòbil permet que el pacient accedeixi a la seva agenda de visites, al pla de medicació, a guies específiques de consells al pacient trasplantat, un registre d’autocontrols i d’efectes adversos derivats de la medicació crònica, i un servei de missatgeria entre el pacient i el professional assistencial
L’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau ha iniciat un projecte que implica una nova forma d’atenció als pacients crònics més fràgils com són els pacients trasplantats, on la supervivència a curt i llarg termini depenen en gran mesura el control farmacoterapèutic del pacient. Aquest projecte es basa en l’atenció sanitària multidisciplinària i les noves tecnologies com ara l’ús dels dispositius mòbils aplicats a la promoció i prevenció de la salut (mHealth) en la pràctica clínica del pacient crònic. L’aplicació, desenvolupada per l'empresa Nabelia, es troba disponible per a Android i IOS (Apple) per als pacients donats d’alta per l’equip clínic, i des del mes de febrer està en fase d’inclusió de pacients al projecte.
 
La plataforma de treball es basa en una aplicació mòbil més una pàgina web de suport, desenvolupada amb la finalitat de millorar l’adherència als tractaments farmacològics i la millora de l’autocura del pacient crònic. L’eina vol ser una llibreta d’autocontrol pel pacient, on el metge autoritzat té la possibilitat de consultar la informació registrada pel pacient en el mateix moment de la consulta o bé quan calgui fer-ne seguiment.
 
Els principals objectius del projecte són:
 
·        Centrar l’atenció sanitària al malalt crònic, potenciant l’autoresponsabilització i l’autocura.
·        Promoure l’ús racional del medicament.
·        Promoure la integració de processos clínics, mitjançant la col·laboració entre l’atenció primària i l’atenció especialitzada.
·        Promocionar l’equitat en l’alta especialització facilitant l’assistència sanitària a pacients que fins ara tenien un difícil accés (invalidesa, desplaçaments des de zones rurals, viatges a l’estranger, etc.).
·        Servir com observatori del comportament de la població davant la tecnologia mHealth.
·        Millorar l’eficiència del sistema sanitari, reduint costos associats a hospitalitzacions, visites a l’especialista o atenció primària, cost en fàrmacs, etc.
 
Al darrere de l’eina hi ha un equip multidisciplinar (metges i infermeria) de l’equip de transplantament cardíac i transversal (hospital, atenció primària i oficina de farmàcia) implicats en la resolució i seguiment d'aquests pacients. No obstant això, serà el farmacèutic clínic qui realitzarà el seguiment farmacoterapèutic exhaustiu del pacient a través de la plataforma de treball i rebrà les alertes relacionades del seu ús.
 
Entre les utilitats que troba el pacient destaca l’agenda de visites (a especialista, infermeria o farmàcia), l’accés al pla de medicació, la consulta de guies específiques de consells al pacient trasplantat, un registre d’autocontrols que el pacient podrà notificar des del mòbil o pàgina web (pressió arterial, freqüència cardíaca, pes, alimentació, exercici, etc.), un registre d’efectes adversos derivats de la medicació crònica i un servei de missatgeria entre el pacient i el professional assistencial.
 
Aquest projecte de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau basat en la incorporació de l’atenció multidisciplinària i les noves tecnologies a la pràctica clínica del pacient crònic trasplantat cardíac es troba emmarcat en el Pla de salut de Catalunya 2011-2015 orientat a modernitzar el model assistencial i l’apoderament del pacient crònic.