• L’acord permetrà l’obertura del conjunt d’art rupestre a la visita pública i la seva dinamització turística i cultural com a referent del Patrimoni Cultural de Catalunya
Signatura conveni Roca dels Moros del Cogul
Amb la voluntat de convertir el conjunt d’art rupestre de la Roca dels Moros del Cogul en un referent patrimonial de Catalunya i garantir-ne la seva visita pública, el Departament de Cultura ha signat aquest matí un acord amb el Consell Comarcal de les Garrigues i l’Ajuntament del Cogul per gestionar conjuntament aquest recinte patrimonial.
 
En virtut d’aquest acord, el Departament de Cultura mantindrà la Roca dels Moros i el centre d’acollida annex oberts a la visita pública durant tots els caps de setmana de l’any i durant el mes d’agost, posant els recursos humans i tècnics necessaris per a la seva obertura. Així mateix es compromet, a través de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural, a implementar projectes pedagògics específics entorn el conjunt rupestre, en el marc del seu programa d’acció cultural i educativa.
 
Per la seva banda, l’Ajuntament del Cogul, propietari de l’entorn de la Roca dels Moros, vetllarà pe la seguretat i el manteniment dels béns patrimonials així com per la redacció del projecte i l’execució de l’obra de connexió a la xarxa elèctrica des del nucli urbà del Cogul fins al centre d’acollida i donar servei a tot l’equipament. Juntament amb el Consell Comarcal de les Garrigues i l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural, col·laboraran en la recerca de fonts de finançament que contribueixin a la conservació, millora i dinamització turística d’aquest important conjunt patrimonial.
 
Totes aquestes accions es duran a terme de manera coordinada entre les tres institucions a través d’una comissió de seguiment de l’acord que articuli aquestes i altres iniciatives i propostes que beneficiïn el conjunt rupestre de la Roca dels Moros del Cogul. La comissió comptarà també amb l’assessorament científic del Museu d’Arqueologia de Catalunya del Departament de Cultura.
 
La Roca dels Moros del Cogul
 
El conjunt rupestre de la Roca dels Moros del Cogul està considerat un dels jaciments d'art rupestre més importants i coneguts de la península ibèrica, sent el conjunt rupestre més significatiu de Catalunya. Propietat de la Generalitat de
 
Catalunya, va ser declarat BCIN (Bé Cultural d’Interès Nacional) el 1924 i, juntament amb el conjunt de les representacions d’art rupestre de l’arc mediterrani ibèric, va ser declarat Patrimoni Mundial per la UNESCO l’any 1998.
 
Es tracta d'una cavitat que va utilitzar l'home durant uns 5.000 anys. Com a testimoni d'aquest ús, avui dia s'hi poden veure diferents gravats i pintures, entre els quals destaca una escena que sovint s'ha interpretat com la representació d'un ball fàl·lic o de fertilitat. 
 
El conjunt s’emmarca en una zona que ha estat habitada per l’home gairebé de forma contínua des del paleolític. Les excavacions dutes a terme al jaciment permeten afirmar que la cavitat va ser utilitzada exclusivament com a lloc de culte.
 
El conjunt pictòric està format per 42 figures pintades i 260 elements gravats sobre la roca. Els primers grups que utilitzaren la Roca dels Moros van ser els darrers caçadors-recol·lectors (VIII-V mil·lenni aC), que van deixar-hi les pintures que pertanyen a l’art llevantí. Més tard, durant el V i II mil·lenni aC, van ser els grups neolítics els que van dibuixar a la roca les seves creences a través de representacions molt diverses que s’inscriuen dins de l’art esquemàtic. Entre totes aquestes pintures, també hi ha inscripcions posteriors, d’època ibèrica i romana, tot i que moltes són il·legibles.
 
El conjunt de la Roca dels Moros del Cogul és gestionat per l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura i forma part de la Ruta de l’Art Rupestre i de la Red Europea Primeros Pobladores y Arte Rupestre Prehistórico.
 
Més informació sobre les pintures rupestres de la Roca dels Moros:
 
 
http://patrimoni.gencat.cat/ca/temes/les_7_meravelles/monum_art_rupestre_de_larc_mediterrani_de_la_peninsula_iberica/

2  

Fitxers adjunts

Pintura rupestre de la Roca dels Moros del Cogul

Pintura rupestre de la Roca dels Moros del Cogul
JPG | 5426

Roca dels Moros del Cogul

Roca dels Moros del Cogul
JPG | 788