• El cabal d’entrada a l’embassament de Mequinensa continua disminuint i incrementant la diferència amb el de sortida afavorint el descens del seu nivell.
  • Des de les 15:00 hores d’avui es desembassen 1650 m 3 /s a Flix enlloc dels 1800 m3/s que hi havia fins ara.  
  • El descens en el cabal de sortida de l’embassament de Flix es començarà a notar les properes hores aigües avall i per tant les zones inundades començaran a minvar.
  • El nivell del riu Ebre a Ascó ja ha descendit però no encara en tot el tram del riu.
 
Protecció Civil de la Generalitat manté l'Alerta del pla INUNCAT pel cabal del riu Ebre, que encara és superior al normal i manté la inundació sobretot a terrenys agrícoles i a algunes zones de servei properes als nuclis urbans. En aquests moments el cabal del riu Ebre segueix sent superior a l’ordinari a causa dels desembassaments de les preses de Mequinensa, Riba Roja i Flix.
 
Segons les darreres informacions de la Confederación Hidrogáfica del Ebro CHE, els cabals d’entrada a Mequinensa continuen en descens i incrementen la diferència amb el cabal de sortida que ja fa tres dies que és superior. El cabal entrant s’ha reduït notablement en les últimes hores, resultant en aportacions netes a l’embassament de -450 m3/s aproximadament. Aquesta aportació neta negativa a l’embassament de Mequinensa des dels últims dies ha permès el seu buidat i que el seu nivell ja hagi baixat del 100% avui a primera hora del matí i se situï a les 16 h en el 99%. El dijous dia 5 es va assolir el nivell màxim amb un valor del 102,6%.
 
La menor aportació dels cabals d’entrada al sistema de l’Ebre ha permès que des de les 15:00 hores d’avui s’hagin iniciat les operacions per desembassar 1650 m3/s a Flix enlloc dels 1800 m3/s que hi havia fins ara. La CHE considera que el cabal encara és elevat. La tendència serà que aviat tot el sistema de Mequinensa, Riba Roja i Flix passin a desembassar aquests 1650 m3/s, cabal que s’anirà reduint en els propers dies.
 
Les dades actuals de cabals i nivells són, a les 16:15 h d’avui dilluns:
  • Riu Ebre, al seu pas per Ascó à 1.744 m3/s i 5’17 m d’alçada
  • Riu Ebre, al seu pas per Tortosa à 1.808 m3/s i 5’53 m d’alçada
  • Embassament de Mequinensa al 98’96% de capacitat
  • Embassament de Riba Roja al 98’02% de capacitat
  • Embassament de Flix al 91’92% de capacitat
 
Des del Centre de Coordinació d’Emergències de Catalunya CECAT, Protecció Civil es manté en contacte amb la CHE i tots els ajuntaments riberencs.
 
A mesura que els cabals es redueixin les properes hores i dies la situació tendirà a normalitzar-se i a desaparèixer gran part de les zones inundades. En aquests moments ja s’ha nota el descens en el punt d’aforament d’Ascó però no encara aigües avall. Mentre es produeix aquest descens progressiu dels cabals i fins que es normalitzin completament, Protecció Civil de la Generalitat manté la recomanació de limitar en aquestes zones les activitats d’oci i professionals, ja que els cabals són elevats encara. També cal extremar la precaució prop dels rius i zones inundables i allunyar-s’hi. Cal respectar sempre el tancament de les zones d’accés a les lleres i evitar posar-vos en perill.