·        El cap de l’Executiu ha inaugurat aquesta tarda La Betsaida, un nou centre d’atenció a nens i joves en risc d’exclusió al barri de Llefià de Badalona
 
·        Artur Mas subratlla que Catalunya està resistint millor els efectes de la crisi “gràcies al seu entramat social de primer nivell”
 
Inauguració de La Betsaida
El president i la seva esposa parlen amb mares i nens del Centre

 

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha lloat aquesta tarda “l’entramat social de primer nivell” que hi ha a Catalunya i que ha evitat que els efectes de la crisi en aquests darrers 6 anys “fossin encara superiors i l’eficàcia del que s’ha fet inferior”. Per això, el cap del Govern ha destacat que “Catalunya està resistint millor gràcies a les entitats i els voluntaris, com el Casal dels Infants, que no només sumen esforços sinó que els multipliquen”.
 
Artur Mas ha fet aquestes declaracions en el decurs de l’acte inaugural de La Betsaida, el nou centre de referència del Casal dels Infants al barri de Llefià de Badalona. Acompanyat dels seus responsables, Mas ha fet una visita a les instal·lacions d’aquest centre, que atén més de 400 infants , joves i les seves famílies en situació de vulnerabilitat.
 
El president ha posat en relleu “la complementarietat entre la feina de les institucions i la del teixit social del país, que ha de fer possible arribar al màxim de persones vulnerables possible. “No arribem a tot arreu i aquest és el gran repte que tenim, com podem seguir multiplicant per atendre totes les persones que ho necessiten” ha afirmat, tot i recordar que l’Administració “disposa d’un 20% menys de recursos que fa cinc anys per fer la mateixa feina”.
 
El cap del Govern ha explicat que aquesta manca de recursos obliga les administracions “a posar alguna cosa més” i en aquesta línia ha emmarcat el Pacte per a la Infància, signat fa un any i mig per diferents partits polítics, institucions i fins a 70 entitats socials. Mas ha assegurat que el desenvolupament d’aquest Pacte “marca la prioritat de l’acció del Govern en aquest moment, ja que afecta àmbits molt sensibles de la nostra societat”. En aquest sentit, ha posat com a exemple d’actuació l’augment de recursos per a les beques menjador; per a programes concrets de lluita contra la pobresa i per a la renda mínima d’inserció.
 
En el decurs de la seva intervenció, el president ha remarcat que “les administracions tenim l’obligació de protegir i reconèixer els drets de les persones i repartir justament i eficaçment els recursos”, però, ha afegit “vosaltres, les entitats i els voluntaris, no teniu aquesta obligació i això té un gran mèrit i us ho vull agrair”.
 
L’antiga escola Betsaida va formar generacions d’alumnes de Badalona i Sant Adrià durant 44 anys, fins que fa 6 anys va tancar. La seva propietària, Maria Mateu, va buscar el suport d’institucions i entitats per garantir la continuïtat educativa del centre, i fa un any va cedir les instal·lacions al Casal dels Infants. El president ha agraït la sensibilitat de Maria Mateu “un exemple de persona compromesa perquè altra gent vagi millor”.
 
El nou centre ha comptat amb el suport principalment del Departament de Benestar Social i Família i de la Fundació La Caixa. Per aquest motiu, el cap de l’Executiu ha volgut agrair el recolzament de l’Obra social d’aquesta entitat bancària “que és la Fundació amb més capacitat de recursos de l’Europa continental”. Aquesta implicació de La Caixa demostra, ha dit el president “que algunes coses que diuen que s’havien fet malament no ho van ser, perquè el fet que entitats financeres d’aquest país destinessin una part important dels seus beneficis a l’obra social ha aguantat moltes coses dins del país”.
 
A l’acte inaugural, a més del president Mas, hi han participat la consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté; la presidenta del Casal dels Infants, Roser Rosell; el director general de la Fundació La Caixa, Jaume Giró; l’alcalde de Sant Adrià del Besòs, Joan Callao; el 4t tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Badalona, Juan Fernández, i el director de La Betsaida, Natxo Orts, entre altres personalitats. 
 
La Betsaida
 
 
En el nou centre es concentren les accions que el Casal duu a terme als barris de Llefià i Sant Roc des de 2008. Entre altres, es desenvolupen els projectes Vincles, l’espai materno-infantil que treballa per disminuir les situacions de vulnerabilitat social de les dones amb infants menors de 3 anys; Casal Obert Infantil 6-12, per prevenir i intervenir en situacions de risc social d’aquests infants i les seves famílies; Esport Suma, fent ús de l’esport com a eina educativa; Casal Jove, potenciant la promoció personal i socials dels joves d'entre 15 i 21 anys, i la Xarxa d’Accés al Treball, per a l’orientació de nois i noies d'entre 16 i 25 anys en situació de vulnerabilitat per tal d’incrementar la seva ocupabilitat.
 
El Casal dels Infants és un projecte ciutadà, nascut el 1983 al barri del Raval de Barcelona amb l’objectiu d’oferir serveis educatius i assistencials als nens més desfavorits del barri. A banda de la tasca que l’entitat desenvolupa al Raval, el Casal treballa en altres barris, principalment a l’àrea metropolitana de Barcelona (La Mina, a Sant Adrià de Besòs; Santa Rosa-Raval i Fondo, a Santa Coloma de Gramenet, i a Sant Roc i Llefià, a Badalona), però també al municipi de Salt i a Tànger i Casablanca (El Marroc), des de 2001.
 
 

2  

Imatges

Inauguració La Betsaida (1)

Inauguració La Betsaida (1) 899

Inauguració La Betsaida (2)

Inauguració La Betsaida (2) 705