La consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, ha participat aquesta tarda en l’acte institucional que s’ha celebrat al Parlament de Catalunya en motiu del Dia Internacional de les Dones. Munté ha reclamat “avançar cap a un nou model social que eradiqui els estereotips sexistes i la discriminació per raó de gènere”. L’acte ha estat presidit per la presidenta del Parlament, Núria de Gispert.
 
En la seva intervenció, Munté ha agraït al Parlament la commemoració del Dia Internacional de les Dones ja que “solemnitza i dignifica com correspon aquesta jornada de reconeixement del paper de les dones i de forta reivindicació de tots aquells espais pendents de conquerir, desigualtats existents i, en definitiva, de la feina que encara ens queda per fer”.
 
La consellera de Benestar Social i Família ha recordat les arrels històriques de la commemoració del Dia Internacional de les Dones, “que ens connecta cada any amb el llunyà 1909 i la reclamació d'igualtat de sou protagonitzada per les obreres de Cotton, a N.Y; amb el moviment sufragista i amb la lluita silenciosa de tantes generacions de dones per assolir avenços significatius, més oportunitats i una vida millor”.
 
Munté ha recordat que aquest any, el Govern de Catalunya ha volgut destacar en el manifest institucional la necessitat d'avançar en l'equitat de gènere “un valor de la societat catalana, segons el nostre Estatut”. Per a la consellera Munté, és intolerable que encara avui “es perpetuïn estereotips que, entre d’altres conseqüències, situen la dona en una posició subordinada o discriminatòria”.
 
Segons la consellera de Benestar Social i Família, “la desigualtat és qui precedeix la violència que s’exerceix envers les dones” per això cal actuar contra totes aquesta desigualtat. En aquest sentit ha reivindicat la tasca del Govern i ha defensat “un nou contracte social que incorpori la perspectiva de gènere en el disseny i el desenvolupament de les polítiques públiques i doni respostes a les noves dinàmiques laborals i familiars per promoure una major corresponsabilitat entre els homes i les dones”. La consellera també ha recordat especialment la necessitat de mantenir el combat contra la violència masclista, “doncs no podem admetre que la integritat  i la vida de les dones estigui en joc”.
 
Munté ha expressat que aquest és un desig compartit pel conjunt de les institucions catalanes i ha recordat la resolució del Parlament aprovada la setmana passada per unanimitat “on es constatava que encara avui perviuen importants desigualtats retributives en el mercat de treball entre homes i dones”.
 
I és que segons dades de l’Institut d’Estadística de Catalunya i de l’Eurostat, la bretxa salarial a Catalunya entre homes i dones el 2012 (darrer any del que es tenen dades) va ser de gairebé un 25%. Les dones guanyen uns 5.745 euros a l’any menys que els homes. Aquests i altres indicadors socioeconòmics negatius per a les dones demostren, segons Munté, “com romanen encara estereotips que volen arraconar les dones cap a unes tasques determinades i que qüestionen la seva capacitat o, en altres casos, la relativitzen o menystenen”.
 
Per tot plegat, la consellera s’ha preguntat: “Com pot considerar-se avançada una societat capaç de marginar la meitat del seu talent, la meitat de la seva força productiva, la meitat de la seva capacitat intel·lectual, opinions i sensibilitat?”. Munté ha fet una crida “a exigir una major visibilitat de les dones en l'esfera pública, la revalorització dels sectors i les tasques que, per haver-los ocupat i desenvolupat les dones, han perdut valor econòmic i social”.
 
Munté ha afirmat que per aconseguir progressos en els àmbits social i nacional “cal comptar amb la participació de les dones. I dels homes. El progrés no és possible sense les dones”. Finalment, la consellera ha recordat que són “les generacions més joves en les quals hi tenim dipositades moltes esperances de profunda transformació dels estereotips i inequitats de gènere”.