Salut

S'estén a les farmàcies de Barcelona ciutat la prova per detectar la infecció per VIH de forma precoç

query_builder   10 març 2015 11:17

event_note Nota de premsa

S'estén a les farmàcies de Barcelona ciutat la prova per detectar la infecció per VIH de forma precoç

La prova estarà disponible a 36 farmàcies distribuïdes entre els 10 districtes de la capital catalana.

Des que el programa va començar al 2009 a Catalunya ja s’han realitzat gairebé 10.000 proves, de les quals un 1% han resultat reactives

Després de sis anys d’història, el Programa de detecció precoç de la infecció per VIH mitjançant prova ràpida ha arribat també a les farmàcies de Barcelona ciutat. Així ho han decidit el Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya i el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona, el CatSalut i les Agències de Salut Pública de Catalunya i Barcelona, que tenen com a principal objectiu aconseguir que la prova sigui més accessible per al conjunt de la ciutadania.

La prova es podrà realitzar a 36 farmàcies repartides entre els 10 districtes de Barcelona, que es podran identificar gràcies a un distintiu o bé consultant aquest llistat. El criteri per seleccionar la ubicació ha estat garantir la màxima cobertura possible i el nombre de farmàcies per districte s’ha decidit en base a criteris epidemiològics. Gràcies a aquesta nova ampliació, el nombre de farmàcies que ofereixen el servei ascendeix a 120 a tot Catalunya.

Gairebé 10.000 proves realitzades a les farmàcies

L’origen del Programa es remunta al 27 d’abril de 2009 quan el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona i l’Agència de Salut Pública de Catalunya van posar en marxa la prova pilot a la província de Barcelona. Posteriorment es va estendre arreu de Catalunya i es va convertir en el primer servei de la Cartera de serveis d’Atenció Farmacèutica de Catalunya.

Els bons resultats obtinguts durant aquest temps ha estat un dels motius pels quals s’ha decidit ampliar l’abast del servei. En aquests sis anys s’han realitzat gairebé 10.000 proves a les farmàcies, de les quals un 1% han resultat reactives. També ha estat rellevant que la població que ha sol·licitat aquest servei és la que més sovint presenta retard diagnòstic, ja que es tracta de persones heterosexuals amb múltiples parelles que han tingut una relació sexual no protegida. No obstant això, els casos reactius són més freqüents en els homes que tenen sexe amb altres homes.

La col·laboració entre farmàcies i unitats de referència, clau de l’eficàcia del Programa. Com funciona?

La prova, que consisteix en una petita punció al dit per extreure sang i en vint minuts determina si el resultat és reactiu o no, està finançada parcialment pel Departament de Salut i té un cost de 10€ per l’usuari. Els farmacèutics que ofereixen el servei han rebut formació específica, tant per a la realització de la prova com per a la comunicació de resultats. En cas que sigui reactiu, es deriva el pacient al centre hospitalari de referència per realitzar la confirmació del resultat. El procediment utilitzat explica per què la proximitat, l’anonimat, la senzillesa, la rapidesa en conèixer el resultat i la facilitat de derivació als centres és el que més valoren els ciutadans sobre aquest servei.

El Programa s’emmarca en els objectius de l’Organització Mundial de Salut de facilitar el coneixement del seu estat serològic a les persones amb conductes que comporten un major risc d’infecció pel virus de la sida. Al seu torn, Catalunya, i també la ciutat de Barcelona, tenen una llarga tradició en complementar des del tercer sector l’oferta del sistema sanitari. En aquest sentit les farmàcies comunitàries, com a part integrant del Sistema Nacional de Salut, també han volgut contribuir eficaçment a assolir aquest objectiu de salut, ja que gràcies a la seva proximitat faciliten l’accessibilitat a la prova i ajuden a la plena normalització de la seva detecció.
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia