Medalla d'Or de la Generalitat al doctor Joan Rodés
El Departament de Salut celebra el reconeixement del doctor Joan Rodés que ha estat distingit amb la Medalla d’Or de la Generalitat. El Consell Executiu va decidir el passat 3 de març concedir la Medalla d’Or de la Generalitat al doctor Rodés en reconeixement a la seva "destacada trajectòria en els àmbits de la medicina, la docència i la investigació".
 
Joan Rodés va rebre ahir la medalla de mans del president de la Generalitat, Artur Mas, juntament amb Neus Català i Josep Maria Espinàs. El president va destacar que aquests guardons premien "el talent, la constància, i l’optimisme", tres actituds que són les que "convenen al país" per seguir endavant i no defallir.
 
La Medalla d’Or és la màxima distinció honorífica que atorga el Govern de la Generalitat, amb la finalitat de reconèixer les persones i col·lectius que, amb la seva aportació, hagin prestat serveis rellevants, destacats, eminents o extraordinaris a Catalunya en els àmbits, polític, social, econòmic, cultural o científic.
 
Del doctor Rodés el Govern reconeix la tasca que ha desenvolupat durant més de 40 anys en el món de la medicina i l’aportació valuosa que ha fet a l’estudi i la investigació de les malalties del fetge.
 
Llicenciat en Medicina l’any 1962, Joan Rodés i Teixidor s’especialitza en medicina interna i aparell digestiu. L’any 1967 es doctora en Medicina i un any després crea la Unitat d’Hepatologia de l’Hospital Clínic de Barcelona. Des d’aquell mateix any és catedràtic de Medicina a la Universitat de Barcelona, de la qual esdevé professor emèrit l’any 2008. El 1972 és nomenat cap del Servei d’Hepatologia de l’Hospital Clínic de Barcelona. Entre 2003 i 2008 és director general de l’Hospital Clínic.
 
Ha presidit l’Associació Europea i l’Associació Internacional per a l’estudi del fetge i ha realitzat nombrosos estudis sobre malalties hepàtiques. Ha publicat més de 500 articles originals a les principals revistes mèdiques a nivell internacional i ha editat una setantena de llibres. Des de l’any 2001 és president del Consell Assessor del Ministeri de Sanitat i acadèmic numerari de la Reial Acadèmia de Medicina de Barcelona.
 
Les seves principals línies d’investigació s’han centrat en l’alcohol i les malalties hepàtiques, l’hepatitis crònica per virus de l’hepatitis B i C, el càncer de fetge, les complicacions derivades de la cirrosi hepàtica i la colèstasi crònica.