• El cap de l’Executiu ha presidit l’acte d’inici de la plantació, que s'emmarca en l'acord de col·laboració entre la Generalitat i l'empresa per donar impuls al canal i promoure l’activitat agroindustrial en la zona d’influència d’aquest regadiu
  • Artur Mas ha destacat que amb aquesta iniciativa “hi guanyen els pagesos, hi guanya la indústria agroalimentària i hi guanya el territori”
 
El president i la resta d'autoritats en el moment de la plantació del primer pistatxer. Autor: Jordi Bedmar
El president i la resta d'autoritats en el moment de la plantació del primer pistatxer. Autor: Jordi Bedmar
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha presidit avui la primera plantació de pistatxos en regadiu a Catalunya, a càrrec de l’empresa Borges International Group, a l’àrea del Segarra-Garrigues. Artur Mas ha subratllat que “aquesta plantació és una aposta clara, rotunda i decidida per tirar endavant una de les grans infraestructures de país, que és el regadiu en general i el canal Segarra-Garrigues en particular”.
 
La plantació s’emmarca en l’acord de col·laboració signat per l’empresa i la Generalitat amb l’objectiu de donar impuls al canal Segarra-Garrigues i promoure l’activitat agroindustrial en la zona d’influència d’aquest regadiu. El cap de l’Executiu ha coincidit amb el president del consell d’administració de Borges International Group, Ramon Pont, en referir-se a aquesta iniciativa com un win-win-win, perquè “hi guanyen els pagesos, hi guanya la indústria agroalimentària, com és el cas de Borges, i hi guanya el territori”
 
El cap del Govern ha felicitat Borges pel projecte engegat i l'ha posat com a exemple d'empresa, perquè ha dit que “està acostumada a fer taca d’oli, que vol dir que, a través del seu exemple, empenta i projecte, va escampant aquest model perquè serveixi de motor i altres s’hi afegeixin”.
 
Respecte al canal Segarra-Garrigues, Artur Mas ha fet notar que en els darrers quatre anys, des que va arribar a la presidència de la Generalitat, s’han multiplicat per sis les hectàrees que es poden arribar a regar i per vuit les que estan ja en regadiu. “S’ha fet feina en aquests darrers quatre anys, però ens en queda molta per fer, perquè el potencial del Segarra-Garrigues és enorme”, ha conclòs.
 
En aquesta mateixa línia, el president ha posat en relleu la gran inversió pública que s’ha fet en el canal i la mobilització econòmica per part d’empreses com ara Borges. I ha afirmat que “és una aposta del Govern i del país en el seu conjunt, però també hem d’intentar que sigui una aposta compartida per la gent de la terra i les empreses agràries i agroalimentàries d’aquest país”.
 
Per aquest motiu, ha volgut agrair a l’empresa Borges i a la família Pont “aquesta aposta que fa mirant clarament cap al futur, sabent que aquest futur no és immediat, sinó que els fruits es començaran a recollir d’aquí a uns anys”. Artur Mas ho ha volgut destacar en un moment com l’actual, en què “cal donar missatges de confiança en el futur, en el país i en les seves possibilitats", i també en la idea que "serem capaços de donar la volta a la situació complicada que hem viscut en els darrers anys”. 
 
La Generalitat de Catalunya, a través del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, està impulsant acords com aquest perquè a les noves zones de regadiu del Segarra-Garrigues s’aprofiti el fet de tenir aigua per introduir-hi produccions de més valor afegit.
 
L’acord amb Borges consisteix en la promoció de la plantació de pistatxos en les explotacions del canal entre els productors que vulguin establir una cooperació vertical amb l’empresa. Borges International Group es farà càrrec de la divulgació i assessorament de la vessant productiva del conreu i també de la compra i comercialització del producte.
 
Amb més de 25 anys d’experiència a les plantacions de Badajoz i Granada, Borges International Group vol que el cultiu del pistatxo a Mas de Colom sigui un referent a la zona i pugui contribuir a la transferència tecnològica del conreu per a tots aquells que estiguin interessats a plantar-ne. L’empresa, a més, es compromet a facilitar la comercialització del pistatxo a tots els productors de l’àrea d’influència del canal Segarra-Garrigues.
 
La història de Borges s’inicia el 1896, quan la família Pont Creus va començar un petit negoci familiar de compravenda d’olives i ametlles a la zona de Lleida i Tarragona. Aquella empresa s’ha convertit en Borges International Group, amb un projecte empresarial que abasta 110 països dels cinc continents i filials als Estats Units, el Brasil, França, Polònia, Rússia, l'Índia, la Xina, Tunísia, el Marroc i Egipte. En aquests moments, l’empresa exporta més del 75% de la producció.
 
En l’acte, que ha tingut lloc a la finca Mas de Colom de Tàrrega, també hi han participat el president del consell d’administració de Borges, Ramon Pont, i l’alcaldessa de Tàrrega, Rosa Maria Perelló. Així mateix, hi han assistit el conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí; el delegat del Govern de la Generalitat a Lleida, Ramon Farré; el president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé; la presidenta del Consell Comarcal de l’Urgell, Rosa M. Mora; el conseller delegat del consell d’administració de Borges International Group, Josep Pont Amenós; el president d’honor d’aquesta empresa, Anton Pont Amenós, i el secretari del consell d’administració, Anton Pont Grau, entre d’altres.

1  

Imatges

Plantació de pistatxers de Borges

Plantació de pistatxers de Borges 782