FOTO WEB
 
 
La Comissió Europea (CE) ha aprovat (DOUE 10.03.2015) la inclusió de l’oli de la Denominació d’Origen Protegida (DOP) Oli de l’Empordà entre els aliments amb indicacions de qualitat protegits per la Unió Europea (UE). Així, aquest producte s’afegirà al llistat de més de 1.200 productes agroalimentaris no vínics amb DOP, Indicació Geogràfica Protegida (IGP) o Especialitats Tradicionals Garantides (ETG), que compten amb l’empara de la UE. Més de 180 d’aquests corresponen a aliments produïts a l’Estat espanyol i 19 a Catalunya.
 
D’aquestes 19 Denominacions, 5 són d’oli d’oliva verge extra (DOP Les Garrigues, DOP Siurana, DOP oli de Terra Alta, DOP oli del Baix Ebre-Montsià, i  a partir d’ara DOP Oli de l’Empordà)
 
Aquest reconeixement europeu està en la línia de la voluntat del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM) de donar suport a les produccions agroalimentàries catalanes de qualitat, les quals han de contribuir a l’obertura de nous canals comercials per a les empreses i les cooperatives del sector agroalimentari de Catalunya.
           
Les DOP emparen productes que tenen una reputació lligada al seu origen i que presenten unes característiques de qualitat diferencials, que es deuen essencialment al medi geogràfic on es produeixen i s’elaboren, tenint en compte els factors naturals i humans. La producció de les matèries primeres i la seva transformació ha de tenir lloc a la zona geogràfica que dóna nom al producte.
 
L'oli d'oliva verge extra protegit amb la DOP Oli de l'Empordà s'elabora amb olives d'olivars inscrits al Registre corresponent de les varietats autòctones ‘Argudell’, ‘Curivell’ , ‘Llei de Cadaqués’ i la varietat tradicional ‘Arbequina’.  Es considera com a varietats principals la varietat ‘Argudell’, en un percentatge mínim d’oli del 51% de la composició varietal, i la varietat ‘Arbequina’; representant la suma d’ambdues més del 95% de la composició.
 
La personalitat sensorial d’aquests olis l’aporta la varietat principal ‘Argudell’. Són olis equilibrats de fruitat verd d'intensitat mitjà. En boca, presenten un amarg i picant de tipus mitjà. Són olis amb aromes que normalment recorden l'herba acabada de tallar i/o a nous; també poden aparèixer aromes de fruites exòtiques, fruites verdes o carxofa, així com presentar una sensació final d’ametlla en boca.
 
La zona de producció comprèn els terrenys ubicats en els municipis de les comarques de l'Alt Empordà i el Baix Empordà, principalment, i alguns municipis limítrofs de les comarques del Gironès (Flaçà, Llagostera, Madremanya, Sant Jordi Desvalls, i Viladasens), i el Pla de l'Estany (Crespià, Esponellà, i Vilademuls).
 
Totes les característiques d’aquest producte, la seva producció i elaboració, les podeu trobar en el plec de condicions clicant a:  http://gencat.cat/alimentacio/plec-oli-emporda/plec_condicions_dop_oli_emporda_decisio_favorable_agost_2014.pdf
 
 
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agriculturacat i twitter.com/agriculturacat.

1  

Fitxers adjunts

Imatge.

Imatge.
JPG | 3386