FOTO WEB
Un moment de l'acte.
 
 
El Congrés, que se celebra de l’11 al 13 de març, a Barcelona, ha estat organitzat per la Institució Catalana d’Estudis Agraris, filial de l’Institut d’Estudis Catalans, amb la col·laboració, entre d’altres, del Departament d’Agricultura, i del grup Leader Consorci per al Desenvolupament de la Catalunya Central
 
El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM), Josep Maria Pelegrí, acompanyat del director general de Desenvolupament Rural, Jordi Sala, així com de la directora dels Serveis Territorials del Departament a Barcelona i a la Catalunya Central, Neus Ferrete, ha inaugurat, aquest matí, el ‘I Congrés del Món de la Masia, passat, present i futur del territori rural català’, que se celebrarà de l’11 al 13 de març, a la seu de l’Institut d’Estudis Catalans, de Barcelona.
 
En el decurs de la inauguració, Josep Maria Pelegrí ha fet palès que “la masia és signe d’identitat, és la historia de la persona”, i ha realitzat diverses reflexions al voltant reflexions de l’entorn a la masia, en matèria de sostenibilitat i auto abastament, incidint en conceptes com la bioeconomia en el món, així com del que representava la cultura de l’esforç i de l’emprenedoria i la veritable escola de les PIMES, i del reequilibri territorial com política estratègica.
 
A continuació, Jordi Sala ha fet un repàs de de l’aparició de la masia com a construcció arquitectònica des de la que es vertebrava un territori fins a la necessitat d’emprendre, avui, polítiques de desenvolupament rural integral, que defineixin el nou paper que han de jugar aquests elements patrimonials.
 
El DAAM ha impulsat el món de la masia, amb el projecte de cooperació Leader ‘Masies + sostenibles’, coordinat pel grup Leader Consorci per al Desenvolupament de la Catalunya Central, que ha apostat per la sostenibilitat en l’hàbitat dispers que caracteritza el territori, on la seva icona és la masia; i amb el projecte s’ha desenvolupat accions dirigides a millorar aspectes relacionats amb la gestió energètica, urbanística, constructiva i social de les masies. Les principals accions han estat la creació de la ‘Guia de la masia sostenible’, la realització d’una Fira anual a Solsona, que l’any 2014 va arribar a la seva tercera edició, i la divulgació del documental ‘Viure a la masia’, a més d’activitats complementàries com el primer cicle de cinema de medi ambient.
 
Val a dir també que el ‘I Congrés del Món de la Masia, passat, present i futur del territori rural català’ tracta els principals temes relacionats amb el món de la masia en tres grans blocs temàtics: la masia com a edificació, economia i usos lligats a la masia, i masia i evolució territorial.
 
Així, s’hi duen a terme conferències sobre les polítiques de desenvolupament rural, el paisatge agrari, i la masia i el seu entorn com a element demogràfic; demà, dia 12, al matí, sobre la producció agrícola i ramadera, l’impacte de les noves tecnologies, i la masia com a organització social; mentre a la tarda s’abordarà l’evolució de les explotacions agràries, la diversificació, i el producte ecològic i de proximitat, i divendres, dia 13, es tractarà l’evolució de la masia com a construcció i la seva rehabilitació, finalitzant amb una taula rodona sobre els nous reptes de la masia i el medi rural.
 
Durant el Congrés, es presenta un seguit de comunicacions que complementaran els temes exposats en les conferencies. També, paral·lelament al Congrés, es podrà visitar una exposició amb temàtiques relacionades amb el món de la masia.
 
Amb posterioritat a la finalització del Congrés, el dies 14 i 21 de març, es realitzaran visites a masies del Barcelonès i del Camp de Tarragona, respectivament. Durant les visites no només es visitarà les masies pel seu valor arquitectònic i patrimonial, sinó també per les activitats econòmiques i el processos productius que s’hi desenvolupen.
 
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agriculturacat i twitter.com/agriculturacat.
 
 

1  

Fitxers adjunts

Imatge de l'acte.

Imatge de l'acte.
JPG | 550