La Societat Catalana de Nefrologia participa en aquesta eina de suport, amb el vistiplau de les associacions de pacients
 
A Catalunya hi ha uns 10.000 malalts renals, prop del 45% reben hemodiàlisi
 
Demà se celebra el Dia Mundial del Malalt Renal amb el lema "Salut renal per a tots"
En motiu del Dia Mundial del Malalt Renal, el Departament de Salut publicarà un document informatiu sobre les diferents alternatives de tractament dels malalts renals crònics, en col·laboració amb la Societat Catalana de Nefrologia i amb el vistiplau de les associacions de pacients.
 
Un 10% de la població adulta pateix alguna malaltia renal crònica, segons els resultats de l’estudi EPIRCE sobre la prevalença a l’Estat espanyol. A Catalunya, aquesta patologia afecta unes 10.000 persones. Segons el registre de malalts renals de Catalunya, actualment hi ha més de 4.500 persones que reben diàlisi a Catalunya en algun dels 47 centres autoritzats.
 
Aquesta nova eina afavoreix la decisió compartida entre el pacient amb insuficiència renal, les seves famílies i el professional sanitari. A banda del trasplantament de ronyó, els malalts renals crònics en fase avançada disposen de dos tractaments substitutius renals:
  • L’hemodiàlisi es basa en el procés de filtració de la sang a través d’una fístula arteriovenosa o un catèter vascular, col·locat mitjançant una intervenció quirúrgica. En aquest tractament s’agafa sang d’una vena i es desvia a una màquina que en filtra les substàncies de rebuig i la retorna al cos lliure de residus. Entre tres i sis mesos abans cal realitzar una petita intervenció quirúrgica al braç, que consisteix a crear una fístula o connexió entre una artèria i una vena. L'hemodiàlisi es pot realitzar en un centre sanitari (tres sessions setmanals d'entre tres i cinc hores de durada) o, en casos concrets, també al domicili.
  • La diàlisi peritoneal consisteix a introduir un tub estret i flexible al peritoneu, una membrana situada a l’abdomen, amb una cirurgia molt simple. A través del catèter s’introdueix el líquid de diàlisi per atraure l’aigua i les substàncies tòxiques a l’exterior del cos en una bossa especial. Aquest procés de bescanvi es fa diverses vegades al dia, es realitza al domicili i necessita d'alguns dies de formació. Només cal anar a l'hospital per a les visites de control, cada dos o tres mesos.
 
Aquest document s’ha elaborat per fer la malaltia més entenedora i ser un instrument d’ajuda per escollir juntament amb l’especialista en nefrologia el tractament substitutiu renal més adequat en cada cas. L’arxiu es pot consultar en aquest enllaç.
 
"Salut renal per a tots"
 
Com cada any el segon dijous del mes de març se celebra el Dia Mundial del Malalt Renal. El lema d’aquest any és "Salut renal per a tots", amb l’objectiu de conscienciar la població general sobre aquesta malaltia.
 
Des del primer trasplantament de ronyó a Catalunya l’any 1965, en total s’han realitzat més de 12.500 trasplantaments d’aquest òrgan, segons les dades de l’Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT). L’any passat es van fer 604 trasplantaments, dels quals 165 van ser de donant viu.