Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

Aquest dissabte comença la temporada de pesca de la truita

query_builder   12 març 2015 14:30

event_note Nota de premsa

Aquest dissabte comença la temporada de pesca de la truita

Inciic de la temporada
El passat 3 de març es va publicar al DOGC la Resolució AAM/341/2015, per la qual s’ordena la pesca a les aigües continentals de Catalunya per a la temporada 2015
 
 
La temporada de pesca de la truita s’inicia el pròxim dissabte 14 de març i es prolongarà fins al 31 d’agost. La pesca sense mort enguany s’allarga fins al 15 d’octubre. En el cas de la pesca en alta muntanya, s’iniciarà el 9 de maig i finalitzarà el 30 de setembre amb mort i el 15 d’octubre sense mort.
 
 
 Captures i arts utilitzats
 
S’estableix, de forma general, un límit de captures per a la truita comuna (Salmo trutta) de 4 exemplars per pescador i dia d’una mida superior als 22 cm en les zones de pesca controlada de salmònids. Pel que fa a les zones intensives, s’estableix un límit de captures de 6 truites per pescador i dia, d’una longitud superior als 19 cm.
 
Cal destacar que enguany s’inicia una prova pilot als rius Flamisell i Bòssia que consisteix a incidir sobre els exemplars juvenils. La quota de captura anirà dels 17 cm fins al 23 cm, i caldrà alliberar els individus més grans. Aquesta gestió, que ja s’ha aplicat amb èxit a altres països, pretén mantenir els reproductors al riu i augmentar la reproducció d’aquesta espècie.
 
Als estanys de Cabdella es permetrà la captura de 8 exemplars de truita amb la intenció de potenciar el turisme a la zona. Cal recordar que en aquests estanys la truita hi és present gràcies a les repoblacions i que l’impacte d’aquesta espècie sobre amfibis i insectes protegits és considerable.
 
Zones de pesca controlada i zones lliures sense mort
 
Després d’uns anys tancat, es torna a obrir la pesca a l’estany de Montcortès, amb l’objectiu de controlar i eradicar les carpes que en deterioren la qualitat de l’aigua i l’hàbitat. Aquesta espècie, que és l’única que habita a l’estany, s’ha de sacrificar un cop capturada.
 
L’intensiu d’Oliana es torna a obrir amb mort després d’uns quants anys. Aquesta mesura pretén recuperar el turisme en aquest municipi després d’una caiguda continuada de pescadors.
 
Pel que fa al Pirineu oriental, cal destacar l’obertura de la zona de pesca controlada sense mort de Setcases, referent de la pesca de la truita autòctona a les comarques gironines.
 
Per a aquesta temporada, hem de destacar la creació de l’escenari de pesca esportiva del pantà del Foix. En aquest embassament només es permetran les competicions esportives oficials. La pesca recreativa hi estarà prohibida.
 
Als annexos IV i V de la Resolució de pesca figuren les característiques de cada zona. Al “Visor cartogràfic de caça i pesca continental”, es poden consultar visualment les zones lliures sense mort i les zones de pesca controlada. La resta de trams són refugis de pesca.
 
incici de la temporada de pesca
Taxes
 
Per a la temporada 2015, s’incrementa l’import de les llicències de pesca amb l’objectiu de potenciar algunes iniciatives com la cria d’espècies de ciprínids autòctons, millorar la senyalització dels trams de pesca, augmentar la divulgació de la pesca al territori, analitzar la genètica de les poblacions de truita al Pirineu o millorar els accessos en determinades zones de pesca.
 
Es crea la llicència d’un dia de durada a un preu de 3 euros/dia, principalment destinada a aquells ciutadans i turistes que vulguin iniciar-se en la pràctica de la pesca o que facin estades curtes i/o les vulguin combinar amb altres activitats lúdiques.
 
L’import dels permisos de pesca i els descomptes associats a aquests no es modifiquen per a la temporada 2015 (llevat de la pujada general de taxes, que és del 5%).
 
Pel que fa a l’expedició de permisos de pesca, el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM) manté els canals següents: telemàticament al web de l’Oficina Virtual de Tràmits http://tramits.gencat.cat/ca/, presencialment als Servei Territorials, Oficines Comarcals i alguns centres dels Parcs Naturals del DAAM, o en alguns establiments de muntanya mitjançant una col·laboració amb les Societats de Pescadors.
 
Soles de feltre
 
Atesa l’entrada de noves espècies exòtiques invasores al 2014, com l’alga moc (Didimosphenia geminata) a les conques del Segre, Noguera Pallaresa i Noguera Ribagorçana, o la cloïssa asiàtica (Corbicula Fluminea) a la conca del Segre i l’Ebre es prohibeix definitivament l’ús de soles de feltre a partir del 14 de març. En les resolucions de pesca del 2013 i 2014 ja es recomanava al pescador la substitució d’aquest tipus de soles. Cal recordar als pescadors que aquestes espècies poden modificar completament l’hàbitat fluvial en un període de temps molt curt i que la seva eradicació i/o control sovint és molt costosa o impossible.
 
 
Més informació
 
Podeu consultar tota la informació referent a la nova temporada al web http://agricultura.gencat.cat
 
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agriculturacat i twitter.com/agriculturacat.
 
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia