XI Jornada per a la Seguretat dels Pacients a Catalunya
La directora general d’Ordenació i Regulació Sanitàries, Roser Vallès, ha inaugurat aquest matí la XI Jornada per a la Seguretat dels Pacients a Catalunya. La Jornada, realitzada a l’Hospital Universitari de la Vall d’Hebron de Barcelona, ha aplegat més de 400 assistents entre professionals sanitaris relacionats amb la pediatria, radiologia, radiofísica i seguretat dels pacients; indústria; societats científiques; associacions de pacients i ciutadania.
 
L’objectiu de la Jornada ha estat difondre i promoure les bones pràctiques en les exploracions radiològiques realitzades en pacients pediàtrics per tal de reduir la radiació rebuda i incrementar la seva seguretat.
 
Durant la Jornada s’ha ressaltat la importància de les mesures de protecció radiològica en nens, les aplicacions de la radiologia digital, la importància dels tècnics en les exploracions radiològiques, la necessitat de la indicació correcta i l’optimització de les tècniques radiològiques adaptades als nens, la realització de la radiografia de tòrax en nadons i l’estudi radiològic del nen maltractat i, finalment, l’elastografia hepàtica com un mètode no invasiu pel diagnòstic de fibrosi hepàtica. Aquesta última ponència ha estat realitzada per la Dra. Stephanie Franchi Abella de l’Hospitalier Universitaire de Bicêtre (França).
 
També s’ha presentat un vídeo, realitzat pel Departament de Salut en col·laboració amb l’Hospital Universitari de la Vall d’Hebron, en el que es presenta la realització d’una de les exploracions radiològiques més habituals en nens, la radiografia de tòrax, amb la finalitat de destacar els aspectes més importants del procés per garantir al màxim la seguretat del pacient.
 
Cal recordar que els beneficis indiscutibles per a la salut del diagnòstic mitjançant els raigs X i la medicina nuclear poden estar acompanyats per un risc d’efectes biològics. La dimensió del risc està relacionada amb les dosis: a major quantitat de radiació, riscos més alts. Aquest risc, que analitzat individualment per a un pacient concret és petit, té especial rellevància en el cas de pacients pediàtrics que són més vulnerables a les radiacions.
 
Aquest és el motiu més important, des d'un punt de vista de la salut, per fer només les exploracions radiològiques estrictament necessàries i de la necessitat d’adaptar els protocols de les exploracions a les dimensions i característiques dels pacients pediàtrics.
 
Finalment, i tal com s’indica en el vídeo que s’ha presentat avui: "els nens són el nostre futur, la seva seguretat és a les teves mans".
 
Més informació: