Les actuacions que estan en marxa s’adrecen als cinc reptes del Pla interdepartamental de salut pública
Antoni Mateu, secretari de Salut Pública, ha ressaltat que el febrer del 2014 es va posar en marxa el PINSAP, el Pla interdepartamental de salut pública de la Generalitat de Catalunya. Una iniciativa en línia amb les recomanacions de l'Organització Mundial de la Salut per impulsar la salut des de tots els àmbits d'acció del Govern i la societat.
 
El Pla interdepartamental de salut pública té com a objectiu que els departaments del Govern, l’Administració local, el món assistencial i diferents entitats i associacions, treballin conjuntament per millorar la salut i el benestar de les persones i particularment d’aquelles en situació de vulnerabilitat. És el que es coneix com una estratègia de salut en totes les polítiques.
 
Un any després estan en marxa actuacions per afrontar els 5 reptes fonamentals per a la salut pública actual.
 
El primer repte és controlar l’excés de pes entre la població, que afecta una de cada dues persones adultes i un de cada tres infants, i disminuir la incidència dels problemes de salut crònics. En aquest front estan en marxa iniciatives com el projecte "Aquí Sí|Fruita i salut" amb la complicitat del sector comercial, , ja que una de cada tres persones fa més d’un àpat durant la setmana laboral fora de casa i només el 12% de la població menja les cinc peces diàries de fruita o verdura fresca recomanades. És una campanya de promoció i identificació dels establiments compromesos amb l'oferta de fruita fresca i fàcil de menjar. Fins ara s’ha implantat en restaurants de Lleida, on s’hi va fer la prova pilot, i també de les Terres de l’Ebre. Ara s’està estenent a la resta del territori.
 
El segon repte és prevenir i controlar les infeccions. En vint anys s’han evitat més de 900.000 casos de malaltia. A Catalunya s'administren cada any més de tres milions de dosis vacunals a més d’un milió i mig de persones. El 2014 s’ha elaborat i aplicat un nou calendari de vacunacions que inclou de forma pionera la vacunació contra l’hepatitis A o la tos ferina en dones embarassades i que ha reduït els casos de tos ferina en nadons en més d’un 25% el primer any. Ja fa anys també que es treballa de manera coordinada amb les entitats i el sistema sanitari en programes de prevenció i control del VIH i de les malalties de transmissió sexual. S’està estenent la prova ràpida del VIH a les farmàcies i l’atenció primària de salut .
 
El 2014 s’han afrontat brots importants de malalties infeccioses i s’ha actuat proactivament i de manera coordinada amb l’atenció sanitària per descartar més de 90 sospites de la malaltia d’Ebola.
 
El tercer repte és la promoció de la salut mental. En aquest àmbit, la prescripció social impulsa l’ús de recursos comunitaris, principalment municipals, per potenciar la salut mental. S’intenta incidir, sobretot, en les persones que viuen soles.
 
Pel que fa al quart repte, el control de les addiccions, el projecte Fitjove, que ja està en marxa en diversos municipis en coordinació amb els ajuntaments, promou la pràctica de l’esport per prevenir les addicions en joves amb risc. També cal ressaltar que entre el 2011 i el 2013 s’ha ajudat a deixar de fumar 200.000 persones de més de 15 anys i en els darrers deu anys el programa "Classe sense Fum" ha contribuït a reduir a la meitat els estudiants que fumen. També s’ha actuat de forma clara amb relació a les cigarretes electròniques.
 
El cinquè repte és la implicació de tot el país en la construcció global de la salut. Per això es desplega el PINSAP en diversos àmbits. En les jornades territorials del PINSAP, dutes a terme a totes les regions sanitàries, s'ha fet notòria la participació activa dels departaments, els ajuntaments, les entitats i el sistema sanitari en els objectius del Pla, i la voluntat de cooperar encara més. Amb la Institució de les Lletres Catalanes i la Xarxa d’Hospitals Promotors de la Salut s’ha desenvolupat el projecte "Lletres i salut", una iniciativa amb accions arreu de Catalunya. En salut laboral s’està treballant en la definició i el reconeixement de les empreses promotores de salut.
 
La salut comunitària és un dels eixos principals d’actuacions i així s’està potenciant el paper de l'atenció primària i la salut pública en col·laboració amb les oficines de farmàcia, l’Administració local i les entitats de tercer sector.
 
Mitjançant un acord de Govern s’ha creat el Test Salut, un mètode per valorar la incidència que tenen en la salut de les persones les polítiques i els plans dels diferents departaments. L'objectiu és maximitzar els impactes positius per a la salut de qualsevol acció que portin a terme.
 
El PINSAP implica de manera conjunta i coordinada tot el Govern, les administracions locals, les entitats i tota la societat amb un objectiu comú: millorar l'esperança de vida en bona salut de tota la població. I es manté obert a qualsevol iniciativa que uneixi esforços i complicitats per sumar salut.