Aquest nou acord de risc compartit s’implementa amb el fàrmac Golimumab i se suma als 14 acords de risc compartits ja signats que el CatSalut ha anat desplegant a l’àrea de l’oncologia i de l’hematologia
 
És el primer acord d’aquest tipus que es planteja fora de l’àmbit metropolità de Barcelona
 
L’artritis reumatoide és una malaltia inflamatòria d’evolució crònica que presenta un elevat impacte individual i ocasiona un cost social i econòmic importants
Signatura Acord de Risc Compartit entre CatSalut, Hospital Sant Joan de Reus i Merck
El Servei Català de Salut (CatSalut), l’Hospital Sant Joan de Reus i¡¡la companyia biofarmacèutica Merck Sharp & Dhome (MSD) han signat avui a Tarragona un nou acord de risc compartit (ARC) amb un esquema de pagament basat en resultats amb un fàrmac biològic per al tractament de l’artritis reumatoide de moderada a greu.
 
Des de l’any 2011, a Catalunya s’han signat diversos acords de risc compartit o esquemes de pagament per resultats entre hospitals i laboratoris farmacèutics, la majoria d’ells en l’àrea de l’oncologia i l’hematologia. El Conveni signat avui, se suma a aquestes iniciatives i és el segon fàrmac per al tractament de pacients amb artritis reumatoide amb el que s’acorda un risc compartit amb un pagament per resultats. Tots els acords anteriors s’havien plantejat en hospitals terciaris de l’àrea metropolitana de Barcelona, sent aquest el primer que s’ha proposat a la nostra Regió Sanitària.
 
L’artritis reumatoide és una malaltia inflamatòria d’evolució crònica i que ocasiona diferents graus de destrucció de les articulacions amb la conseqüent incapacitat funcional i pèrdua de qualitat de vida, a més de tenir conseqüències d’increment de la mortalitat. La prevalença a Espanya se situa entre el 0,3% i l’1,6%. Aproximadament el 30% dels pacients amb artritis reumatoide no responen als tractaments convencionals d’administració oral i són candidats a rebre tractament amb fàrmacs biològics. L’objectiu del tractament és millorar els signes i símptomes de la malaltia, prevenir el dany estructural a l’articulació i el deteriorament funcional.
 
D’acord amb el Pla de Salut 2011-2015, Catalunya aposta pel desplegament progressiu a tot el territori ¡¡d’aquests nous sistemes de gestió que contribueixen a la sostenibilitat del sistema sanitari català alhora que permeten modular algunes de les incerteses dels nous fàrmacs i garantir l’accés a la innovació a través del seguiment en pràctica clínica real.¡¡Concretament, en aquest acord es planteja el pagament per part de l’hospital Sant Joan cap al laboratori MSD només dels tractaments que produeixin una resposta satisfactòria, segons criteris dels metges reumatòlegs encarregats del diagnòstic i tractament d’aquesta patologia.