L’any 2009 el Departament de Salut va endegar la implementació de 16 Unitats Hospitalàries Especialitzades (UHE) per al tractament de persones malaltes amb aquests síndromes de sensibilització central (SSC). Aquestes unitats es van definir a partir la Resolució parlamentària 203/VIII amb l’objectiu d’implantar un model assistencial que millorés l’atenció d’aquests pacients.
Durant aquests anys, les UHE que han estat funcionant, ho han fet de manera molt variable, tant per motius inherents a les característiques pròpies d’aquestes malalties (simptomatologia inespecífica com dolor, fatiga o insomni que fa que el diagnòstic i maneig sigui complex), com pel funcionament i organització de les pròpies unitats. Aquesta variabilitat en el funcionament de les UHE ha generat graus de satisfacció entre els pacients també molt dispars, fent-se necessària una revisió i millora de l’atenció a la fibromiàlgia, la síndrome de fatiga crònica i la sensibilitat química múltiple arreu del territori català.
Gràcies a la col•laboració de la Plataforma Familiars FM-SFC i de l’Associació Catalana d’Afectats de Fibromiàlgia - ACAF, des del Departament s’han anat solucionant algunes de les mancances identificades i es treballa conjuntament per donar una millor resposta a les necessitats d’aquests pacients. En aquest sentit, el febrer del 2015 es va crear el Comitè Científic Assessor en la SSC del Departament de Salut, constituït per 7 experts, per revisar el model assistencial.
Aquest Comitè Científic ha elaborat un Pla d’actuació, basat en punts millorables que ha identificat: manca de visibilitat i dificultat en el maneig d’aquestes malalties.
1. Visibilitat de les malalties
• Des del mes de desembre de 2014 s’està treballant en una campanya de sensibilització dirigida a la població general, en diferents suports i mitjans: vídeo, pantalles d’informació en centres de salut, entre d’altres. Aquesta campanya la realitza el Departament de Salut conjuntament amb la Plataforma de FM-SFC i de l’ACAF.
2. Maneig i seguiment dels pacients afectats per la fibromiàlgia, la síndrome de fatiga crònica i la sensibilitat química múltiple
a. Intensificació del coneixement dels professionals sanitaris, en especial dels equips d’atenció primària (EAP), per tal d’escurçar el temps fins al diagnòstic.
• S’ha realitzat formació a professionals d’atenció primària (metges i infermeres) en les que ja han participat més del 25% dels equips de Catalunya.
• Durant el mes d’abril es realitzaran sessions formatives descentralitzades per facilitar la formació, com a mínim, a una persona per EAP (el referent en SSC).
• Paral•lelament es realitzaran tallers amb casos clínics i formació semi presencial per als referents de cada EAP.
b. Homogeneïtzació de les Unitats d’Expertesa per part del Comitè Científic.
• S’ha fixat la cartera de serveis i perfils dels professionals que han de tenir aquestes unitats. Aquestes unitats seran acreditades pel Departament de Salut a proposta del Comitè Científic.
• S’han establert els indicadors que permetran l’avaluació.
La implementació d’aquest nou pla operatiu s’ha de traduir en un major control de la qualitat assistencial de les unitats d’expertesa i en una millor atenció a les persones afectades per les síndromes de sensibilització central.