Fotografia d'una tofonera captada automàticament
Fotografia d'una tofonera captada automàticament
 
És la segona tòfona més preuada a nivell mundial
 
Aquesta temporada el preu mitjà d’aquest bolet ha estat de 170€/Kg, amb uns màxims de 320€/Kg
 
La temporada de la tòfona negra d’hivern, la tòfona més preuada que es produeix de forma natural als nostres boscos (és la segona tòfona més preuada a nivell mundial), va finalitzar el 15 de març. La temporada es va iniciar el passat dia 15 de novembre, amb la previsió  que fos molt bona, afavorida per la meteorologia que havia fet, previsió que s’ha complert.
 
Com a conseqüència, enguany hi ha hagut un increment en quantitat i en qualitat en la collita de tòfona silvestre, fet que s’ha notat en els preus al mercat:  a la Llotja de Vic el preu mitjà de la tòfona negre d’hivern (Tuber melanosporum) ha estat de 170€/Kg, amb uns màxims de 320€/Kg, lluny de preus d’altres anys que doblaven aquestes quantitats.
 
Davant de la previsió de l’increment de tòfona silvestre,  els Agents Rurals del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural i les Associacions Tofonaires del Berguedà, Osona i el Solsonès s’han coordinat per vigilar i controlar les zones tofoneres.
Un senglar captat amb càmara fotoparany
Un senglar captat amb càmara fotoparany
Gràcies a aquesta coordinació, les associacions de tofonaires han facilitat informació sobre zones on s’havia fet extracció incorrecte i vehicles sospitosos, de manera que els Agents Rurals han optimitzat la vigilància en zones més afectades i la detecció d’aquests vehicles en altres zones. La incorporació de càmeres de fotoparany ha estat una important millora que ha permès identificar i confirmar quins tofonaires cerquen les zones, el nivell de pressió que reben els tofoners amb determinació de quantes vegades són visitats al llarg dels dies, amb constància de les hores i el temps emprat. Amb les càmeres de fotoparany s’ha detectat també  presència de porcs senglars als tofoners.
 
Al llarg d’aquests mesos els Agents Rurals han efectuat  548 inspeccions en tofoners, i s’ha comprovat la praxis correcte en la recol•lecció, els mitjans emprats, la documentació i les tòfones recol•lectades a 62 tofonaires. Constatant que en 6 ocasions s’incomplia la normativa vigent al respecte i s’han aixecat les corresponents actes de denúncia amb el  comís de mitjans i del producte intervingut.
 
Tot i que la temporada de recol•lecció de tòfona negre d’hivern i de tòfona magenca (Tuber brumale) va finalitzar ahir dia 15 de març, es permesa la seva circulació (comercialització, no recol•lecció) en fresc fins a 7 dies després.
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agriculturacat i twitter.com/agriculturacat.
 
 
 
 

2  

Fitxers adjunts

Fotografia d'una tofonera captada automàticament

Fotografia d'una tofonera captada automàticament
JPG | 896

Un senglar captat amb càmara fotoparany

Un senglar captat amb càmara fotoparany
JPG | 1266