·        El Departament, a través del Consorci de Comerç, Artesania i Moda de Catalunya (CCAM), destina 4 milions euros a potenciar el teixit associatiu i els projectes col·lectius del sector.
 
·        En una segona convocatòria, que es publicarà en els propers dies, la Generalitat posarà a l’abast de les empreses un total d’1,5 milions d’euros per promoure noves inversions en els àmbits del comerç, l’artesania i la moda.
 
·        Com en l’edició anterior, es mantenen les subvencions per a transmissió de comerços en funcionament, per facilitar el traspàs de locals de negoci i la continuïtat de l’activitat comercial. També per a la creació d’eCommerce dels establiments presencials.
 
L’any 2015, la Generalitat destinarà un total de 5,5 milions d’euros a impulsar la competitivitat del sector comercial i dels serveis, l’artesania i la moda de Catalunya.
El Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC.  6829) ha publicat les bases reguladores de la primera fase de les subvencions, adreçades a donar suport a les actuacions impulsades des les associacions de comerciants –territorials i sectorials– i de les centrals de compra. La segona fase, que es publicarà en els propers dies, es destinarà a donar suport a les inversions de les empreses d’aquests àmbits econòmics. El termini per a la presentació de sol•licituds s’obrirà el proper dia 1 d’abril de 2015 i finalitzarà el dia 30 d’abril de 2015.
 
L’any 2015, el pla de subvencions del Consorci de Comerç, Artesania i Moda (CCAM), s’articula a través dels següents programes:  
 
FASE 1. Programes per a associacions representatives del comerç i centrals de compra: 4 MEUR
 
1-    Foment del comerç de proximitat associat:
Destinataris:  Associacions i federacions de comerciants, de serveis, d’artesans i de moda; territorials i agrupacions d’associacions territorials que poden tenir o no caràcter supramunicipal. La inversió mínima del projecte és de 2.000€, amb una subvenció de fins al 60% de la despesa, fins a un màxim de 6.000€.
 
2. Dinamització d’una zona d’alta concentració comercial:
Destinataris:  Federacions  i associacions territorials de comerciants, serveis, d’artesania i moda; i, agrupacions d’associacions territorials o supramunicipals. La inversió mínima és de 8.000€, en actuacions de dinamització del comerç associat. La subvenció és de fins el 60% de la despesa amb un màxim de 15.000 €, 18.000 €, 25.000,00 €; segons les bases de la resolució.
 
3. Actuacions innovadores:
Destinataris: Associacions i federacions territorials, sectorials, gremis i centrals de compres (empreses físiques i jurídiques) del comerç, serveis, artesania i moda, que realitzin una actuació innovadora o de notorietat. Es valorarà la implementació conjunta de les TIC, i les actuacions de comunicació entre els associats. La inversió mínima del projecte és de 3.000 €, fins a un 50% de la despesa amb un màxim de 10.000€.
 
4. Foment sectorial:
Destinataris: associacions i federacions sectorials i gremis del comerç, serveis, artesania i moda, que realitzen una actuació per al sector. Es valoraran les actuacions que impliquin difusió  als mitjans de comunicació o a les xarxes socials. La inversió mínima del projecte és de 4.000€, fins a un màxim de 25.000€.
 
Fase 2. Programes de suport a les empreses del sector comerç, serveis, artesania i moda: 1, 5 MEUR
 
1. Participació en fires i salons d’àmbit professional del sector de l’artesania
Destinataris: empreses (físiques i jurídiques) del sector de l’artesania. Per accedir a la subvenció cal estar en possessió del carnet d’artesà.  La inversió mínima del projecte és de 1.000€, amb un mínim de 500€ per fira. La Quantia de la subvenció és de fins al 50% de la despesa, amb un màxim de 5.000 €.
 
 
2. Creació de l’e-Commerce de l’establiment de venda presencial
Destinataris: Empreses físiques i jurídiques del sector del comerç, els serveis, l’artesania i la moda, que volem implementar l’e-Commerce com a complement de la venda presencial en el seu establimentLa inversió mínima del projecte és de 1.000 €. Es valorarà el nombre d’idiomes, la varietat de sistemes de pagament; i la localització de l’establiment a peu de carrer dins de la trama urbana; així com l’activitat prèvia a les xarxes socials. La quantia de la subvenció és de fins el 50% de la despesa, amb un màxim de 3.000€.
 
3. Per a la transmissió d’empreses de comerç, serveis, artesania i moda en funcionament
Destinataris: empreses físiques i jurídiques del sector del comerç, els serveis, l’artesania i la moda, que volen realitzar la compra-venda d’un establiment comercial a peu de carrer, i mantenir la línia de negoci. També es tindrà en compte que el comerç tingui una antiguitat de més de 3 any i es localitzi dins d’una zona de concentració comercial, entre altres criteris.  La inversió mínima és de 1.000 €, fins el 10% de al despesa, amb un màxim de 6.000€.
 
Les bases de les subvencions es poden consultar a través del web del CCAM http://www.ccam.cat/ca/Cos/serveistramits:incentius:incentius2015.