Inici del procés de participació
  • Avui s’està celebrant la primera de les dues sessions de treball previstes amb les entitats ambientals catalanes i d’altres actors socials relacionats
 
  • El pla tindrà com a eixos la millora de l’estructura de les entitats del Tercer Sector Ambiental, el reconeixement social, la millora del finançament, l’impuls de la professionalització, l’enfortiment del voluntariat, el foment de la participació pública i la incidència social i política
 
  • L’anterior pla es va tancar amb 136 accions realitzades, encaminades a enfortir el teixit associatiu ambiental, a les que s’hi han destinat uns de 2’2 MEUR
 
  • A Catalunya existeixen unes 220 organitzacions no governamentals i entitats privades sense finalitat de lucre que centren la seva activitat en l’àmbit de l’ecologia, de la sostenibilitat ambiental i la protecció i millora del medi ambient
 
 
La directora general de Polítiques Ambientals, Marta Subirà, ha engegat aquesta tarda a Barcelona el procés participatiu per a l’elaboració del nou Pla del Tercer Sector Ambiental (TSAcat). Un pla que vol donar continuïtat al que s’ha anat desenvolupant entre els anys 2011 i el 2014, que tindrà una vigència de quatre anys, i que se centrarà en les accions que el sector considera prioritàries i necessàries. Per fer-ho, es parteix d’un document base, fruit de l’experiència dels darrers anys, que es debatrà entre avui i el 25 de març, quan tindrà lloc una nova sessió participativa. Aquest document es posa en comú entre totes les entitats ambientals catalanes i d’altres actors socials relacionats, a més del públic general, que hi podrà intervenir a través d’un formulari de propostes en línia.
 
Els eixos de treball del pla de suport es basen en la millora de l’estructuració del TSAcat, un millor coneixement i reconeixement del sector, la millora del finançament, l’impuls de la professionalització, l’enfortiment del voluntariat, el foment de la participació pública i la incidència social i política. Amb les propostes obtingudes en el procés, s’elaborarà un nou document de resultats, que es debatrà en la mesa local i en la comissió de seguiment del pla, i finalment, després de presentar-se públicament, quedarà enllestit perquè el Govern el pugui aprovar.
 
El TSAcat és un actor clau en la construcció d’una societat més sostenible,  ja que és molt actiu en la identificació i solució dels problemes ambientals. A més, és un element de cohesió i inclusió social en el territori que, especialment a través del voluntariat, propugna valors socials positius. Segons dades del Baròmetre de l'Obrador del Tercer Sector Ambiental, actualment unes 220 organitzacions no governamentals i entitats privades sense finalitat de lucre centren la seva activitat en l’àmbit de l’ecologia, de la sostenibilitat ambiental i, en general, en la protecció i la millora del medi ambient. Segons estimacions del Baròmetre, aquestes entitats compten amb prop de 25.000 socis, al voltant de 5.500 voluntaris, i representen un volum econòmic de 19,3 MEUR, el 0,95% del PIB de Catalunya.  
 
El Departament de Territori i Sostenibilitat, amb la col·laboració del Programa d’Innovació i de Qualitat Democràtica del Departament de Governació, impulsa el procés de participació per elaborar el Pla de suport, que estableix reptes, àmbits de treball, i un seguit de línies d’actuació, mesures i accions, amb l’objectiu de promoure aquestes entitats, enfortir-les i consolidar-les.
 
 
El  Pla de suport al tercer sector ambiental 2011-2014: 107 accions realitzades 
 
L’anterior Pla de suport al tercer sector ambiental, el qual va ser pioner arreu de l’Estat Espanyol, es va tancar amb 107 accions realitzades, encaminades a enfortir el teixit associatiu ambiental, a les que s’hi han destinat uns de 2,2 MEUR. Aquestes accions han comportat tendències positives en moltes de les línies i mesures previstes. En destaca la millora de la coordinació i la col·laboració entre les entitats per a la realització de projectes. Gràcies a això s’han creat espais de trobada estables, com el  portal entitatsambientals.cat i l’organització del I Congrés del TSAcat, o eines de monitoratge com el Baròmetre del sector.
 
També ha millorat la qualitat i incidència dels projectes que es desenvolupen mitjançant convocatòries públiques de subvencions a projectes compartits. Pel que fa a la innovació i la millora de les relacions amb el sector empresarial, s’ha a través del projecte tandem.cat s’han organitzat cinc espais de col·laboració, els Marketplace, que s’han traduït en diverses iniciatives desenvolupades entre entitats i empreses. També s’ha fomentat la promoció i el reconeixement social de les entitats i el voluntariat amb l’organització de la Setmana de Voluntariat Ambiental a Catalunya.
 
En d’altres àmbits, les accions no han provocat els canvis i tendències que se n’esperaven, com és el cas de la promoció de programes R+D+I i l’impuls de l’ús de les TIC a les entitats, àmbits on s’ha dut a terme poques accions. Tanmateix, la percepció general del Pla, un cop finalitzat, és que ha esdevingut un document de referència per dibuixar una estratègia comuna entre la Generalitat i el sector, per al seu enfortiment.

1  

Imatges

Foto

Foto 128

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 48