Signatura de l'acord per establir el marc de col·laboració dels professionals de salut com a cooperants
Aquesta tarda s’ha signat l’acord marc entre el Departament de Salut, el Consell de Col·legis de Metges de Catalunya, el Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya, l’Institut Català de la Salut (ICS), la Unió Catalana d’Hospitals i el Consorci de Salut i d’Atenció Social de Catalunya per establir el marc de col·laboració del personal mèdic i infermer com a cooperants en els països originaris de l’epidèmia del virus d’Ebola, així com en altres països on es manifesti una emergència sanitària.
 
L’acord ha estat signat pel conseller de Salut, Boi Ruiz; el president del Consell de Col·legis de Metges de Catalunya, Jaume Padrós Selma; la degana del Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya, Montserrat Teixidor i Freixa; el president de la Unió Catalana d’Hospitals, Manel Jovell Cases; el president del Consorci de Salut i d'Atenció Social de Catalunya, Manel Ferré Montañés, i el president del Consell d’Administració de l’Institut Català de la Salut, Carles Constante Beitia.
 
L’acord obeeix a la necessitat de respondre d’una manera coordinada i eficaç a un repte de salut global que té implicacions de forma simultània en els països originaris de l’epidèmia i en la nostra pròpia societat i sistema de salut. L’objectiu és establir les línies d’actuació pel que fa a la col·laboració del personal mèdic i infermer com a cooperants en aquests països, per tal que vagi acompanyat de garanties legals i laborals i alhora poder estimular i facilitar la incorporació dels professionals a les tasques solidàries.
 
Aquestes són les àrees identificades com a més rellevants:
 
  • La concessió de permisos i excedències per a la incorporació a projectes de cooperació i/o humanitaris en altres països en què es declari una emergència sanitària, tenint en compte els períodes de quarantena en cas que sigui necessari.
  • El reconeixement de l’experiència dels cooperants que es troben exercint la seva tasca a l’estranger quan s’incorporin a la seva activitat ordinària.
  • Assegurar la reserva de les places que ocupen ordinàriament els cooperants durant la seva col·laboració.
  • Garantir que l'absència del personal mèdic i infermer cooperants no repercuteixi en els serveis prestats en el servei d'origen.
  • Valorar i regular la compatibilitat de contractes amb les organitzacions humanitàries que contracten el personal mèdic i infermer del sistema de salut.
  • Garantir la formació adequada del personal mèdic i infermer que es desplaci a la zona.
  • Garantir la cobertura d’assistència sanitària necessària mentre duri la missió.
  • Valorar les implicacions legals i fiscals derivades d’aquestes actuacions.
  • Garantir les condicions necessàries per a la repatriació segura en qualsevol supòsit (quarantena si no hi ha sospita de contagi, repatriació i assistència durant el trasllat i posterior arribada en cas   de sospita de contagi o de diagnòstic de la malaltia).
 
A més, les parts signants manifesten interès a organitzar conferències per promoure activitats de cooperació, investigació i docència o formació relacionats amb la malaltia causant de l’emergència sanitària de què es tracti. També s’emplacen a facilitar el desenvolupament i l’intercanvi d'experiències entre els cooperants i altres professionals sanitaris.
 
Aquest acord marc es desenvoluparà mitjançant acords específics que concretaran els projectes i les activitats.