També ha parlat del projecte CoMeDPro, amb Israel i Sardenya (Itàlia) com a socis, que pretén augmentar la competitivitat de les Pimes del sector de l’oli d’oliva verge extra i del vi en zones amb Denominació d’Origen Protegida
Pelegrí, Florensa, Schara, Abis i Almansa durant la inauguració
Pelegrí, Florensa, Schara, Abis i Almansa durant la inauguració
 
El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, ha participat avui a la conferència organitzada per Institut Europeu de la Mediterrània (IEMed),  sobre “Reptes alimentaris a la Mediterrània”, concretament ha intervingut a la part  referent a les  “Polítiques regionals i nacionals per abordar els reptes alimentaris”.
 
El conseller Pelegrí ha volgut posar l’accent en el gran potencial que poden arribar a tenir els països de la mediterrània “si fomentem el diàleg, els acords i si som capaços de veure’l tal i com és: un espai “en mig de terres”, que és el que significa el mot mediterraneus. Un espai de connexió gràcies a projectes com  el logotip Dieta Mediterrània i el projecte ComedPro. El primer l’estem impulsant des de la Fundació Dieta Mediterrània, de la qual en sóc president; i el segon des del Departament d’Agricultura”
 
La Fundació Dieta Mediterrània és una organització sense ànim de lucre, que preserva, promou i difon la Dieta Mediterrània juntament amb un grup d’empreses i varies administracions. La Dieta Mediterrània és un dels patrons alimentaris més saludables i és Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat.
 
“A més, és un actiu estratègic, sinònim de gastronomia, salut, patrimoni i sostenibilitat. Una autèntica joia, que donant-la a conèixer, ens permet crear riquesa, prosperitat i un món més saludable i sostenible.   Per aquest motiu, la Fundació ha creat el logotip “Producte DM, la dieta més saludable del món”, ha explicat Pelegrí.
 
I ha insistit en què “es tracta d’una oportunitat d’or,  i ho saben molts dels exportadors del nostre país que, per sort, cada cop són més i arriben més lluny. Aquesta marca significa per a les nostres empreses un nou camí a recórrer, la possibilitat de diferenciar els seus productes en un mercat cada cop més competitiu i la capacitat de posicionar-los amb més valor afegit.”
 
Per altra banda, el conseller Pelegrí també ha fet referència al projecte CoMeDPro, acrònim de “Common Mediterranean Development Project”, que s’està duent a terme des del Departament d’Agricultura, amb Israel i Sardenya (Itàlia) com a socis.  El projecte pretén augmentar la competitivitat de les pimes del sector de l’oli d’oliva verge extra i del vi en zones amb Denominació d’Origen Protegida a través de la promoció de la seva cultura, del seu paisatge i del seu territori. Per aconseguir-ho, s’està duent a terme una diagnosi empresarial, per conèixer quines són les necessitats de les Pimes i quina formació específica necessiten.
 
També ha aprofitat l’avinentesa, per informar als assistents que “Catalunya ha estat declarada Regió Europea de la Gastronomia 2016, reconeixement que estic segur que serà un revulsiu per a la nostra economia i el nostre sector”.
 
I ha acabat la seva intervenció recordant que “tots aquests projectes i d’altres que estem impulsant, són fruit de la confiança que tenim en el potencial empresarial i de cooperació que ofereixen els mercats de la Mediterrània per a les empreses del nostre sector. Des de les administracions podem posar les bases per a l’impuls empresarial, podem posar-hi els contactes, podem establir ponts a alt nivell,... però no podem fer els negocis per vosaltres. És per això que les meves ultimes paraules van adreçades a animar-vos a liderar i emprendre en la Mediterrània”.
L’IEMed
 
Institut Europeu de la Mediterrània (IEMed), fundat l’any 1989, és una entitat de caràcter consorciat integrada per la Generalitat de Catalunya, el Ministeri d’Afers Exteriors i de Cooperació i l’Ajuntament de Barcelona. Incorpora la societat civil mitjançant el seu Alt Patronat i el seu Consell Assessor formats per universitats, empreses, entitats i personalitats mediterrànies de reconegut prestigi.
 
D’acord amb els objectius del Procés de Barcelona d’Associació Euromediterrània i avui amb els objectius de la Unió per la Mediterrània, la finalitat de l’IEMed és fomentar de les actuacions i els projectes que contribueixin al coneixement mutu, els intercanvis i la cooperació entre els diferents països, societats i cultures mediterrànies, així com promoure la progressiva construcció a la Mediterrània d’un espai de pau i estabilitat, de prosperitat compartida i de diàleg entre cultures i civilitzacions.
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agriculturacat i twitter.com/agriculturacat.

1  

Fitxers adjunts

Pelegrí, Florensa, Schara, Abis i Almansa

Pelegrí, Florensa, Schara, Abis i Almansa
JPG | 638