• El projecte es realitzarà gràcies a un conveni entre l’Institut Ramon Muntaner i la Diputació de Barcelona
  • El resultat del projecte es podrà consultar en una base de dades virtual oberta
L’Institut Ramon Muntaner realitzarà un estudi sobre quins i com eren els diputats de la Mancomunitat de Catalunya. El projecte es realitzarà gràcies a un conveni de col·laboració entre l’Institut Ramon Muntaner i la Diputació de Barcelona.
 
En motiu de la celebració del centenari de la constitució, l’abril de 1914, de la Mancomunitat de Catalunya, s’han iniciat tot un seguit d’actuacions per commemorar la gran aportació d’aquesta institució catalana al progrés social, econòmic i nacional del nostre país. La Mancomunitat de Catalunya va posar les bases per a estructures i institucions culturals, científiques i educatives catalanes de primer ordre.
 
L’estudi que coordina l’Institut Ramon Muntaner consisteix en una recerca biogràfica de tots els diputats que van participar en la Mancomunitat de Catalunya. Els objectius són conèixer la trajectòria, ideologia, activitat política o associativa, actuacions i contribucions a l’obra de la Mancomunitat dels diputats, i posar tota aquesta informació a l’abast dels investigadors i de la ciutadania en general.
 
El projecte constarà de dues parts:
 
1.         Reflectir el funcionament de les eleccions a diputats provincials, donar a conèixer els districtes electorals i fer una radiografia dels grups polítics i les coalicions per les quals es presentaven.
 
2.         Relacionar tots els diputats de la Mancomunitat a partir de la seva adscripció a cadascuna de les quatre diputacions. Aquesta segona part aprofundirà aspectes com la seva ideologia, activitat desenvolupada com a diputats, activitat política o associativa en els llocs on van viure, entre d’altres.
 
El resultat de la recerca es concretarà en una base de dades virtual oberta a la consulta de la ciutadania.
 
La Mancomunitat de Catalunya
 
El 18 de desembre de 1913 el govern d’Eduardo Dato va promulgar un Reial Decret que aprovà la possibilitat de mancomunació de les províncies. Els dies 20, 22 i 23 d’aquell mateix mes es reuní a l’antic Palau de la Generalitat la junta de delegats de les quatre diputacions catalanes per tal de redactar l’estatut de la Mancomunitat de Catalunya que va concloure amb la constitució, el 6 d’abril de 1914, de la Mancomunitat de Catalunya, fruit de la unió de les quatre diputacions.
 
En un període de temps certament breu la Mancomunitat va realitzar accions concretes per a la millora de la qualitat de vida i pel benestar de la ciutadania al temps que es posaren les primeres pedres d’institucions culturals, científiques i acadèmiques que han estès la seva actuació fins als nostres dies.