Imatge de l'acte

 

 

 

 

 

 


  • Els departaments d’Ensenyament i d’Empresa i Ocupació presenten un projecte conjunt per a l’estudi de la relació dels titulats de formació professional inicial amb el mercat de treball
  • Les primeres dades obtingudes evidencien que segueixen sent majoria els alumnes d’estudis tècnics que tenen contacte amb el món laboral un any després de graduar-se. L'estudi farà un seguiment durant un màxim de 5 anys
  • Aquestes dades confirmen els resultats dels estudis anuals publicats per Ensenyament i pel Consell General de Cambres
  • La iniciativa s’emmarca en el procés de transformació de l’FP endegat pel Govern a través del III Pla general (2013-2016) i el projecte de llei per al conjunt del sistema, en vies d’aprovació parlamentària 
 
 
Tot i l’impacte de la crisi, els estudis d’FP segueixen mantenint un alt nivell d’inserció i d’ocupació laboral. Aquesta és la conclusió més significativa de les primeres dades obtingudes del projecte que realitzen conjuntament els departaments d’Ensenyament i d’Empresa i Ocupació per a l’estudi de la relació dels titulats en formació professional inicial amb el mercat de treball. La iniciativa s’emmarca en el procés de transformació de l’FP endegat pel Govern a través del III Pla general (2013-2016) i del projecte de llei per al conjunt del sistema, que actualment està en vies d’aprovació al Parlament de Catalunya. 
 
El projecte estudia l’evolució de set promocions de titulats (del curs 2004-05 al 2010-11), per la qual cosa engloba els anys en què la crisi va perjudicar més l’economia del país. Per això resulta destacable constatar que, si bé la recessió ha tingut una influència negativa, la relació entre inserció i horitzó temporal presenta una corba idèntica i una progressió força homogènia: es voreja el 80% d’alumnes titulats que ja han contactat en algun moment amb el mercat laboral tres anys després de la graduació (Gràfic a la pàgina següent).
 
 
Gràfic 1
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
La solidesa d’aquesta tendència es pot percebre precisament analitzant el curs el 2010-11, que coincideix amb la segona recessió econòmica. Durant aquell període, del tot condicionat per la crisi, gairebé 7 de cada 10 titulats en FP ja havien tingut contacte amb el mercat laboral, amb una feina efectiva, un any després del trimestre en què varen completar els seus estudis. A més a més, totes les famílies professionals van mantenir-se per sobre del 50% en grau d’inserció, vuit d’elles superant la mitjana catalana i quatre traspassant el 70%: Serveis socioculturals i a la comunitat; Hoteleria i turisme; Sanitat, i Fabricació mecànica. (Taula inferior).
Gràfic 2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Aquestes primeres dades obtingudes confirmen els resultats dels estudis anuals publicats per Ensenyament i pel Consell General de Cambres. Pel que fa a d’altres dades destacables, l’estudi també es fixa en l’evolució de la inserció laboral en Formació Professional Inicial per sexe, per edats i per territoris:
 
En matèria de gènere, la inserció va passar a ser més elevada en les dones que en els homes. Així, la diferència entre sexes per al curs 2010-2011 un any després d’acabar els estudis era de gairebé 9 punts (71,08% per a les dones i 62,35% per als homes).
 
Per franges de edat, les persones amb 25 o més anys d’edat són les que registren un millor índex d’inserció laboral un any després de graduar-se, sempre per sobre del 80% en qualsevol curs (en concret un 82,97% en el 2010-11, molt per sobre del 70% dels joves de 20 a 24 anys o el gairebé 50% dels menors de vint anys).
 
Per àmbits territorials, els centres d’estudis amb una inserció laboral més elevada el curs 2010-11 van ser els situats al Camp de Tarragona (77,73%) i les Comarques Gironines (75,06%). Els altres territoris voregen la mitjana catalana (66,9%), exceptuant les Terres de l’Ebre i l’Alt Pirineu-Aran (amb un 56,5% i 57,9% respectivament).

1  

Fitxers adjunts

Fotografia

Fotografia
JPG | 4025