La taxa d’incidència de la tuberculosi a Catalunya segueix la tendència decreixent dels darrers anys i se situa en 15,4 casos per 100.000 habitants
 
L’Agència de Salut Pública de Catalunya difon una guia de recomanacions pràctiques per a la prevenció i el control de la tuberculosi en la població infantil
Tuberculosi, detecteu-la a temps
Cada any, el 24 de març, el món celebra el Dia Mundial de la Tuberculosi, aquest any amb el lema "Diagnosticar-la, tracta-la i curar-la". Segons l’informe de l’Organització Mundial de la Salut, l’any 2013 es va estimar en 9 milions el nombre de casos nous de tuberculosi (TBC) al món i en 1,5 milions el nombre de persones que van morir a causa d’aquesta malaltia.
Coincidint amb aquest dia, l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) presenta i difon l’Informe anual 2013, que detalla la situació epidemiològica de la tuberculosi a Catalunya. La incidència global de TBC l’any 2013 ha estat de 15,4 casos per 100.000 habitants i, per sisè any consecutiu, s’ha aconseguit reduir la incidència de la TBC amb una disminució anual mitjana superior al 5%.
 
Tot i que a Catalunya la taxa d’incidència de TBC és superior a la dels països industrialitzats, per sobre del valor establert com a baixa incidència (10 casos per 100.000 habitants), cal ressaltar que l’any 2013 en les persones autòctones la taxa es va establir per sota d’aquest llindar (9,65 casos per 100.000 habitants).
 
Pel que fa a la TBC en menors de 15 anys o tuberculosi pediàtrica, la incidència l’any 2013 ha estat de 8,3 casos per 100.000 habitants, xifra que representa el 8,4% dels casos totals de TBC a Catalunya. Malgrat que la taxa no ha variat significativament en els darrers anys, continua sent superior a la mitjana europea (4,4 casos per 100.000 habitants).
 
En aquest sentit, l’ASPCAT aprofita la celebració del Dia Mundial de la Tuberculosi per difondre una guia de Recomanacions pràctiques per a la prevenció i el control de la tuberculosi pediàtrica. En aquesta publicació es revisen, des d’una perspectiva multidisciplinària, els reptes en la prevenció, el diagnòstic i el tractament dels infants amb tuberculosi i s’hi donen recomanacions pràctiques, basades en la millor evidència disponible i adaptades a la nostra situació local, per tal que serveixin de suport a la tasca assistencial i preventiva, i amb la finalitat de millorar les respostes que cal articular al territori.
 
Com a intervenció de sensibilització poblacional, l’ASPCAT ha elaborat una videocàpsula que, d’una manera visual i molt breu, vol conscienciar els ciutadans sobre el fet que la malaltia existeix, que es diagnostica amb proves senzilles i que es cura completament seguint les recomanacions dels professionals sanitaris. Aquesta videocàpsula es pot veure a les sales d’espera dels centres sanitaris.
 
En el control de la TBC, l’activitat preventiva més eficient és el diagnòstic precoç, ja que permet instaurar un tractament al més aviat possible, i és cabdal el seguiment dels malalts per tal d’aconseguir-ne i comprovar-ne la curació. També és clau una bona coordinació dels serveis de salut pública amb tots els serveis assistencials, tant d’atenció primària com d’assistència especialitzada.