Taula Rodona de la jornada d'avui a Granollers
  • Fruit d’un conveni amb el Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca, a través de la Direcció General de Medi Natural i Biodiversitat, i amb el suport de les diferents diputacions les sessions es faran arreu del territori
 
El Departament d’Interior, a través de Protecció Civil de la Generalitat, juntament amb el Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca, a través de la Direcció General de Medi Natural i Biodiversitat, i amb el suport de les diferents diputacions, duen a terme unes sessions informatives arreu del territori sobre la prevenció dels incendis forestals i l’autoprotecció davant el foc. A la jornada informativa d’avui hi han assistit alcaldes, regidors, responsables polítics i tècnics municipals i comarcals de protecció civil de les comarques de la demarcació de Barcelona i de la comarca d’Osona.
 
Avui s’ha celebrat una jornada al Museu de Ciències Naturals de Granollers, amb el suport de la Diputació de Barcelona, en què s’ha tractat sobre la prevenció d’incendis forestals i les noves eines de planificació de la protecció civil: el document únic de protecció civil (Decret 155/2014) i els plans d’autoprotecció (Decret 30/2015). En la demarcació de Barcelona, el passat dilluns 16 de març va tenir lloc la primera jornada al Centre Cultural de Martorell.
 
La sessió d’avui ha estat presentada per l’alcalde de Granollers, Josep Mayoral que ha agraït “la coordinació entre les diferents administracions per dur a terme aquestes jornades en un tema tan sensible per al nostre territori, com és la prevenció dels incendis forestals”. A continuació, la jornada l’han moderat el Subdirector General en Programes de Protecció Civil, Jaume Guamis; i el Subdirector dels Agents Rurals, Pere Omedes. Guamis ha recordat que “aquestes jornades son la part més institucional per conscienciar els ajuntaments de cara a prevenir els incendis forestals i fomentar entre la ciutadania els coneixements bàsics en matèria d’autoprotecció davant els incendis forestals”. Per la seva banda, Omedes ha destacat que “les jornades formen part d’una campanya conjunta entre el Departament d’Interior i el Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca per conscienciar i sensibilitzar les institucions locals per prendre mesures d’autoprotecció davant els incendis forestals, sobre tot en les urbanitzacions, masies i nuclis aïllats”.
 
En la jornada d’avui també han participat com a ponents el Cap de l’Àrea Bàsica del Vallès Oriental dels Agents Rurals, Enric Maya; el Cap de la Secció de Prevenció d’Incendis Forestals de la Direcció General de Medi Natural i Biodiversitat, José Angel Fres; el representant de l’Oficina de Prevenció d’Incendis Forestals de la Diputació de Barcelona, Jordi Riera; la Cap dels Serveis Territorials de Protecció Civil a Barcelona, Imma Solé; el Cap de l`Area d’Operacions de la Regió d’Emergències Metropolitana Nord, Albert Cervera; i el Sots-Cap de la Regió Metropolitana Nord dels Mossos d’Esquadra, Xavier Creus. La ponència sobre les noves eines de planificació de la protecció civil (Decrets 155/2014 i 30/2015) ha anat a càrrec del Cap del Servei de Gestió del Risc i Planificació de la Direcció General de Protecció Civil, Joan Gràcia.
  
Prevenció d’incendis forestals
Les sessions sobre la prevenció d’incendis forestals tenen l’objectiu de fomentar la prevenció i les mesures d’autoprotecció davant els incendis forestals durant tot l’any, i difondre les mesures de prevenció en urbanitzacions, nuclis i cases aïllades que s’han de dur a terme durant els mesos d’hivern i primavera per minimitzar el risc abans de l’arribada de l’estiu, que és l’època de major perill.
 
Per tal d’assolir els objectius, les sessions s’organitzen en tres àmbits ben diferenciats: el marc legal i les mesures de prevenció; les eines de suport municipal; i l’autoprotecció davant els incendis forestals.
 
En l’àmbit del marc legal i les mesures d’autoprotecció s’aprofundeix en les eines de previsió de l’índex de perill (Pla Alfa) i les mesures preventives que es poden adoptar segons el nivell d’activació, com poden ser les activitats permeses i la limitació d’activitats de risc; la suspensió d’activitats de risc; les sancions aplicables; i l’elaboració de franges de protecció en entorns forestals.
 
Pel que fa a les eines de suport municipal, les sessions posen especial èmfasi en la planificació, concretament es tracten els plans municipals de prevenció d’incendis forestals; plans de millora forestal en àrees de regeneració per incendis; i els plans de protecció d’àrees urbanitzades.
 
Per últim, en relació a la prevenció d’incendis forestals, les sessions aborden l’autoprotecció en urbanitzacions i cases aïllades per tal de dotar-les d’eines de prevenció i protecció davant de possibles incendis.
 
Protecció Civil de la Generalitat ha elaborat un fullet amb els consells principals de prevenció i d’autoprotecció d’incendis forestals per a la població i una guia més extensa amb els consells del Pla d’emergències d’incendis forestals INFOCAT. La guia dóna recomanacions a la població per evitar el foc i protegir-se als boscos, les urbanitzacions i les cases aïllades. Tant aquest llibret, que està elaborat en català, castellà, anglès i francès com el fullet de resum es poden descarregar del web de Protecció Civil http://interior.gencat.cat/incendisforestals Aquest material de sensibilització per a la població és fruit d’un grup de treball de Protecció Civil de la Generalitat amb el cos d’Agents Rurals, Medi Natural i Biodiversitat i Bombers de la Generalitat. També podeu descarregar del web un pòster i un anunci de la campanya Infocat, aquest destinat a ajuntaments i organismes oficials que vulguin fer de difusió amb aquest banner a la seva pàgina web.
 
Protecció Civil de la Generalitat preveu l’edició de 500.000 fullets que es distribuiran en organització amb el Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca a nuclis de població, urbanitzacions i cases aïllades d’arreu de Catalunya a partir d’abril, un cop finalitzades les sessions informatives de prevenció d’incendis forestals.
 
Els consells principals de prevenció d’incendis forestals de Protecció Civil de la Generalitat són:
 
  • No llenceu burilles enceses ni llumins, ni caminant ni per la finestra del cotxe.
  • No encengueu foc, no llanceu coets, petards ni fanalets a menys de 500 metres del bosc.
  • Si hi ha incendis, pot haver-hi restriccions a les zones afectades. Informeu-vos i seguiu les indicacions de les autoritats.
  • Eviteu els treballs i les activitats que puguin generar guspires.
  • En cas d’incendi truqueu al 112 i aviseu els veïns. Seguiu les instruccions de les autoritats.
  • Si us fan evacuar, tanqueu les portes i les finestres i les claus de pas dels combustibles (gas, gasoil...).
  • Si us heu de confinar, entreu a casa amb tota la família i els animals domèstics. Mantingueu-vos agrupats.
  • No impediu el pas dels serveis d’emergència. Eviteu aparcar als giradors i carrers  estrets.
Noves eines de planificació
Pel que fa a les noves eines de planificació, les sessions estan enfocades en donar a conèixer la nova reglamentació (decret 155/2014) que determina un document únic per la planificació de la protecció civil municipal amb l’objectiu de la simplificació administrativa. A més, es dona a conèixer la tramitació dels plans d’autoprotecció amb el nou decret 30/2015 pel qual s’aprova el catàleg d’activitats i centres obligats a adoptar mesures d’autoprotecció.
 
En el marc del conveni dels Departaments d’Interior i d’Agricultura, Ramaderia i Pesca amb les diputacions, també s’han organitzat sessions a Tarragona (25 de març), Lleida (26 de març) i Tortosa (27 de març).

1  

Imatges

Imatge de la jornada d'avui a Granollers

Imatge de la jornada d'avui a Granollers 1690