• Ha destacat que es tracta de projectes molt reivindicats pel territori que s’han pogut dur a terme gràcies a la política de desenvolupament rural del Departament d’Agricultura
  • L’aplicació dels Leader 2007-2013 en l’àmbit del Pla d’Urgell ha representat una inversió de més de 12 milions d'euros
 
Pelegrí amb l'alcalde d'Agramunt a  punt d'inaugurar la cisterna recuperada com a centre d'interpretació de la Ruta de  l'aigua
Pelegrí amb l'alcalde d'Agramunt a punt d'inaugurar la cisterna recuperada com a centre d'interpretació de la Ruta de l'aigua
El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, acompanyat del director general de Desenvolupament Rural, Jordi Sala, ha visitat avui l’Urgell per inaugurar la plaça del Sitjar de Vilagrassa i la cisterna del convent d’Agramunt. Aquestes dues obres han comptat amb el finançament del Departament d’Agricultura amb ajuts concedits a través del Programa Leader en el marc del Programa de desenvolupament rural (PDR).
 
A les 10.30 h, el conseller ha inaugurat a Vilagrassa l’habilitació d’un espai cobert polivalent de la plaça del Sitjar. Aquest nou espai acollirà exposicions temporals, activitats, actuacions i actes relacionats amb la Fira de l’Ametlla. A més, les obres han permès reurbanitzar la plaça del Sitjar annexa a l’edifici i recuperar les antigues sitges com a elements culturals estretament lligats a la Fira de l’Ametlla.
 
L’actuació, a més d’adequar els espais, pretén identificar l’emplaçament i recuperar les traces d’aquesta antiga infraestructura agrícola. Un camp de sitges (sitjar) és una extensió de terreny destinada a excavar-hi grans forats per emmagatzemar productes agrícoles.
 
 
 
Pelegrí amb l'alcalde de Vilagrassa, inaugurant la recuperació de ls sitges del municipi
Pelegrí amb l'alcalde de Vilagrassa, inaugurant la recuperació de ls sitges del municipi
Pelegrí ha volgut destacar que aquest nou espai “esdevindrà un vincle de les persones amb el seu poble, un vincle que dóna força als costums, a la identitat i a l’economia”. Ha explicat que “el suport financer a través dels Leader és al cor de la nostra política de desenvolupament rural, i el nostre objectiu no només és reforçar aquestes iniciatives, sinó també enfortir-les”.
 
Un cop finalitzada la inauguració de la plaça del Sitjar, el conseller s’ha desplaçat a Agramunt per visitar la remodelació de la cisterna del Convent. Aquesta cisterna forma part de la Ruta de l’aigua, un itinerari que neix com una necessitat d’explicar la història de l’aigua a la vila d’Agramunt.
 
La cisterna formava part de les instal·lacions del convent de Sant Francesc, construït al segle XVII i desmuntat arran del Pla de desamortització de Mendizábal. Actualment, és l’única construcció que en queda. La cisterna és un cos cilíndric acabat amb una cúpula de 12 m de diàmetre per 12 m d’alçada. L’espai interior és espectacular i augmenta la sensació d’estar sota terra.
 
El conseller ha explicat que aquesta remodelació és una mostra de “col·laboració entre administracions, de cooperació i de foment de l’emprenedoria en el medi rural català, perquè els Leader són una oportunitat per innovar, per experimentar i per dinamitzar l’economia i la qualitat de vida del món rural.”
 
Pelegrí ha volgut deixar palesa la importància que les inversions reverteixin en la qualitat i el desenvolupament personal i professional de les persones.
 
Els ajuts Leader tenen com a objectiu principal fomentar els projectes d’inversió del Programa de desenvolupament rural de Catalunya per millorar els processos de transformació i comercialització dels productes agraris, crear i desenvolupar microempreses, fomentar les activitats turístiques, i conservar i millorar el patrimoni rural, entre d’altres. Són un conjunt de mesures que ajuden a dinamitzar i consolidar el teixit empresarial dels territoris rurals de Catalunya.
 
En el període 2007-2013, s’han aprovat 1.480 expedients amb una inversió generada de 172,36 MEUR. Aquests ajuts, amb una subvenció de més de 54 MEUR, han permès crear a Catalunya 868 llocs de treball i consolidar-ne 3.750.
 
En relació amb el Consorci del Pla d’Urgell, ha assumit en aquest període una inversió de 12,58 MEUR.
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agriculturacat i twitter.com/agriculturacat.