Drets Socials

Benestar Social i Família i l'Ajuntament de Lleida posen en marxa un programa experimental d'atenció i promoció de l'autonomia personal

El programa comprovarà i valorarà nous productes de suport en activitats de la vida diària en persones en situació de dependència

query_builder   20 març 2015 13:47

event_note Nota de premsa

Benestar Social i Família i l'Ajuntament de Lleida posen en marxa un programa experimental d'atenció i promoció de l'autonomia personal

El programa comprovarà i valorarà nous productes de suport en activitats de la vida diària en persones en situació de dependència

La secretària d’Inclusió Social i de Promoció de l’Autonomia Personal del Departament de Benestar Social i Família, Carmela Fortuny; la primera tinenta d’alcalde de l’Ajuntament de Lleida, Montserrat Mínguez; i el doctor Jaume Capdevila, gerent de l’entitat Gestió de Serveis Sanitaris (GSS), han presentat aquest matí el programa experimental d’atenció i promoció de l’autonomia personal que les dues administracions i GSS posaran en marxa a la capital del Segrià. El Programa permetrà experimentar i valorar l’ús de nous productes de suport en activitats de la vida diària en persones en situació de dependència. A l’acte també hi han assistit els directors dels serveis territorials del Departament de Benestar Social i Família i de Salut a Lleida, Josep  Forné i Josep Pifarré, respectivament.
 
Al programa, que comença aquest mes i s’allargarà fins el novembre, hi participen 110 persones seleccionades aleatòriament per l’Ajuntament de Lleida i que compleixen les condicions establertes: tenir el grau II de dependència i conviure en el seu domicili amb la persona cuidadora no professional que en té cura.
 
Amb aquesta iniciativa es vol millorar l’autonomia de les persones en situació de dependència en la realització de les activitats de la vida diària mitjançant l’entrenament i l’ús de productes de suport adequats a les seves necessitats, així com orientar-les en possibles adaptacions de la seva vivenda.
 
Desenvolupament del programa experimental
 
El programa experimental comença amb una primera visita per part d’un treballador social de l’Ajuntament de Lleida i un terapeuta ocupacional de GSS al domicili de la persona dependent. En aquesta visita es fa una valoració de la seva situació així com la de la persona cuidadora no professional i una observació directa de les condicions de la vivenda per analitzar les barreres arquitectòniques i els  facilitadors de l’entorn habitual de la persona en situació de dependència.
 
Posteriorment, en una segona visita, el terapeuta ocupacional de GSS determina quins són els productes de suport més adients i es fa una valoració de les adaptacions necessàries que caldrien per eliminar les barreres arquitectòniques si s’escau.
Aquests productes inclouen tot un ampli ventall i serviran per atendre les necessitats de les persones amb dependència. En aquest sentit, se’ls prescriuran, entre d’altres, utensilis per menjar i beure, atendre la higiene personal, vestir-se, desplaçar-se, fer les tasques domèstiques i comunicar-se.
 
Els productes de suport inclosos en el programa no tenen cost per a la persona participant. Aquests materials els subministrarà una ortopèdia de Lleida i el seu cost (i de la instal·lació si calgués) anirà a càrrec del Departament de Benestar Social i Família. Paral·lelament, el terapeuta de l’entitat GSS assessorarà i entrenarà la persona dependent i el seu cuidador en l’ús del productes de suport.
 
En el cas de les barreres arquitectòniques, s’informarà de les que es podrien eliminar, però en aquest cas el programa no se’n fa càrrec de l’execució d’obres ni l’adquisició de materials.
 
El Programa finalitza amb una darrera visita en la qual el terapeuta ocupacional, conjuntament amb la persona dependent i el cuidador no professional avaluaran les pautes donades i es valoraran els resultats.
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia