Interior

Els robatoris violents a la via pública a Barcelona baixen un 17,7% al llarg de l'any 2014

query_builder   20 març 2015 15:00

event_note Nota de premsa

Els robatoris violents a la via pública a Barcelona baixen un 17,7% al llarg de l'any 2014

Foto
»       El conseller d’Interior, Ramon Espadaler, i l’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, han presentat avui el balanç delinqüencial de la ciutat de Barcelona de l'any 2014
 
»       Els fets delictius cauen un 1,58% respecte l’any anterior. Des del 2011, es consolida la tendència a la baixa dels fets penals, situant-se el descens acumulat durant els darrers quatre anys en un 10,7% o el que és el mateix s’han produït 20.912 casos menys
 
»       La lluita per reduir els fets delinqüencials violents ha donat uns resultats positius al llarg del 2014, registrant-se una baixada general del 17,4% en totes les tipologies
 
»       Des del 2011 els furts han registrat un descens acumulat del 12,6 %
 
»       Durant l’any 2014, els Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana van realitzar 19.788 detencions
 
»       Baixen un 16,7% el nombre de víctimes estrangeres que l’any passat van patir un fet delictiu
 
»       Augmenten un 16% les operacions conjuntes realitzades pels dos cossos policials que han dut a terme 2.262 intervencions conjuntes durant l’any 2014
 
 
El conseller d’Interior, Ramon Espadaler, i l’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, acompanyats pel director general de la Policia, Albert Batlle, el primer tinent d’alcalde, Joaquim Forn, el cap dels Mossos d’Esquadra a Barcelona, Joan Carles Molinero, i el cap de la Guàrdia Urbana, Evelio Vázquez, han presentat avui el balanç delinqüencial de la ciutat de Barcelona de l'any 2014.
 
Espadaler ha destacat que “Barcelona és una ciutat més segura que l’any 2011, amb 21.000 fets menys". El conseller ha afegit que “aquelles tipologies que generen més neguit a la ciutadania s'han reduït un 17% i també s'han reduït un 12% els furts”.
 
El titular d’Interior ha explicat que “tenim un espai públic més segur, no només objectivament amb les dades sinó percebuda pels ciutadans com a més segura". “És més segura pels barcelonins, més segura per aquella gent que hi ve a treballar i també pels turistes que la visiten”, ha insistit. En aquest sentit el conseller ha valorat molt positivament tota la feina de prevenció.
 
D’altra banda, el conseller també ha posat en valor la cooperació entre els cossos de seguretat afirmant que “ha crescut un 16% el nombre d'operacions conjuntes”; “més col·laboració i més cooperació dóna com a resultat més eficàcia policial”, ha afirmat. Espadaler també ha destacat la bona coordinació amb la fiscalia.
 
 
»        Cauen els fets delictius per quart any consecutiu
 
Barcelona ha registrat una reducció dels fets delictius de l’1,58% durant l’any 2014 respecte l’any anterior, passant dels 177.385 fets coneguts durant el 2013 als 174.576 comesos el 2014.  Els fets que experimenten els descensos més notables són els violents, que baixen un 17,4%. Els robatoris a la via pública presenten una reducció del 17,7% respecte l’any 2013.
 
Des del 2011, es consolida la tendència a la baixa dels fets penals, situant-se el descens acumulat durant els darrers quatre anys en un 10,7% o el que és el mateix s’han produït 20.912 casos menys.
 
L’any 2014, els delictes, que representen la meitat del total de fets coneguts, s’han reduït un 6,03%, mentre que les faltes penals han augmentat un 3,27% respecte l’any anterior. 
 
Al descens de fets delictius registrat durant el 2014, s’hi afegeix també el descens en el nombre de detencions d’un 11,4% ja que els principals delictes i faltes han experimentat fortes davallades respecte el període anterior. En total, els Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana de Barcelona van realitzar 19.788 detencions i 50.032 imputacions, que pugen un 2,6%. 
 
Els delictes amb els descensos més notoris són els relacionats amb el patrimoni, que baixen un 6,7 %, mentre que les faltes contra el patrimoni experimenten un augment del 3,5% i els delictes contra les persones registren una lleu pujada d’un 2,4%.
 
La resolució dels fets delictius continua experimentat un augment respecte l’any anterior, situant-se un 0,44% per sobre de la de l’any passat.  L’índex de resolució arriba l’any 2014 a un 26,48%.
 
 Pel que fa a la resolució dels fets delictius, els delictes contra les persones tenen un índex del 87%, els fets contra el patrimoni d’un 18% i en la resta de fets, la resolució arriba al 93,5%.
 
La coordinació i col·laboració que mantenen els Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana de Barcelona a través d’operacions i dispositius conjunts a la capital catalana per combatre la delinqüència han contribuït de manera notòria a la reducció de fets delictius.
 
 
»        Els robatoris violents a la via pública baixen un 17,7%
 
La lluita per reduir els fets delictius violents ha donat uns resultats positius al llarg del 2014, registrant-se una baixada general del 17,4% en totes les tipologies, destacant sobretot els robatoris violents comesos a la via pública, que baixen un 17,7%, passant dels 9.407 fets l’any 2013 als 7.744 coneguts l’any passat. Aquesta davallada també es manifesta en les estrebades, que es redueixen un 18,3%.
 
Els patrullatges uniformats i de paisà que els dos cossos policials van desplegar a finals del 2012, quan es va experimentar una pujada en aquest tipus delictiu, han permès invertir les dades delinqüencials en aquests delictes. Aquests dispositius específics que s’han mantingut actius durant tot el 2014 i que s’han realitzat en tots els districtes de la ciutat han neutralitzat i dificultat l’acció dels delinqüents que actuen a la ciutat. 
 
En aquest sentit, destaquen els dispositius que els Mossos d’Esquadra duen a terme al voltant de les entitats bancàries en les dates en que els pensionistes retiren els diners o el dispositiu cadena per evitar les estrebades al carrer. Així mateix, la pressió policial que han realitzat els dos cossos policials a l’entorn de les botigues de compra-venda d’or, d’objectes de segona mà o de telefonia mòbil ha contribuït notòriament al descens d’aquest tipus de fets delictius.
 
L’evolució que han mantingut els robatoris violents a la via pública ve marcada per un augment dels fets l’any 2012, que es comença a invertir el 2013 gràcies a la pressió policial que exerceixen els dos cossos al carrer. 
 
Pel que fa a la resta de robatoris amb violència i/o intimidació destaca la baixada d’un 14,7 % en els robatoris a domicilis i un 7,4% en establiments comercials 
 
Cal destacar que la feina realitzada pel Grup de Multireincidents de l’Àrea d’Investigació Criminal dels Mossos d’Esquadra i el treball conjunt que es realitza amb Fiscalia de Barcelona contribueix sens dubte a millorar la situació delinqüencial de la ciutat, reduint les dades delinqüencials i millorant la seguretat pública de la ciutat.
 
Durant l’any 2014, l’Àrea d’Investigació Criminal va dur a terme 193 investigacions, de les quals 175 han quedat resoltes, la qual cosa ha suposat un nivell de resolució del 90,6%.
 
 
»        Els robatoris amb força baixen un 7,8%
 
Un altre capítol a tenir en compte en l’anàlisi de les dades delinqüencials són els robatoris amb força que també registren en global un descens respecte l’any anterior, situant-se un 7,86% per sota respecte el 2013.
 
En aquest descens destaca la baixada dels robatoris amb força a establiments comercials que se situen un 13,15% per sota respecte l’any 2013 i a empresa, que disminueixen un 6,9%. Només els robatoris amb força a domicili experimenten una lleu pujada, produint-se 325 fets més, o el que és el mateix menys d’un fet més al dia. L’augment en aquesta tipologia delictiva ha suposat que, abans d’acabar l’any, concretament el mes de desembre de l’any passat, els Mossos d’Esquadra establissin  al nivell màxim el Pla Operatiu Estacional (POE) Habitatge per tal de reduir aquestes dades i detenir in fraganti els seus màxims responsables. La posada en marxa d’aquest pla ha suposat frenar aquesta tendència a l’alça, de manera que durant els primers mesos d‘aquest any 2015 s’ha contingut la tendència a l’alça.
 
Precisament en aquest àmbit, cal recordar la feina que realitzen els dos cossos policials en l’àmbit de la prevenció, facilitant consells de seguretat a associacions de veïns, a gent gran, i a administradors de finques. 
 
»        Des del 2011, els furts registren un descens acumulat del 12,6%
 
Els delictes i les faltes de furt ocupen més de la meitat dels fets que es denuncien a la capital catalana, en concret un 54%. Durant els darrers quatre anys, la ciutat ha aconseguit un descens acumulat del 12,6 %, passant dels 108.399 furts registrats l’any 2011 als 94.726 l’any passat, la qual cosa significa una reducció de 13.673 furts en quatre anys. Tot i aquest descens, cal remarcar que durant el darrer any, els  furts han pujat lleugerament un 0,6% respecte l’any passat, és a dir s’han denunciat 575 fets més.  Contràriament es redueix un 16,7% el nombre de víctimes estrangeres per bé que el  nombre de turistes que visiten la nostra ciutat continua anant en augment.
 
Els dispositius conjunts i els patrullatges en l’àmbit de la seguretat ciutadana en les zones més cèntriques i turístiques de la ciutat i al transport públic han permès minimitzar any rere any l’activitat delinqüencial.                   
 
»      El dispositiu Xarxa aconsegueix reduir els fets delictius en un 12,3% durant els darrers quatre anys
 
Des que es va posar en marxa el dispositiu Xarxa al transport urbà, el juliol del 2011, s’ha aconseguit una important reducció dels fets delictius, passant dels 29.388 fets als 25.764 produïts el darrer any, aconseguint un descens acumulat del 12,3% en els últims quatre anys. Aquest decreixement ha suposat que s’han produït 3.624 fets menys.
 
Així doncs, el treball conjunt dels dos cossos policials al suburbà ha permès reduir els delictes i faltes, principalment de furts, comesos al suburbà des del 2011, quan per primera vegada agents de la Guàrdia Urbana de Barcelona van començar a patrullar, tot coordinant-se amb els Mossos d’Esquadra desplegats a la xarxa.
 
Tot i aquest descens acumulat, durant el darrer any, concretament a partir del segon semestre de l’any passat es va començar a percebre un augment en els fets delictius la qual cosa ha suposat un tancament d’any amb una pujada del 8,61% en aquest àmbit del transport.  Aquest fet ha suposat que ja durant el darrer trimestre de l’any passat el dispositiu Xarxa que realitzen els Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana de Barcelona s’hagi activat al seu nivell màxim per tal de frenar aquesta tendència a l’alça, fet que s’està aconseguint.  
 
El Grup de Multireincidents continua treballant intensament per neutralitzar l’acció dels carteristes que actuen al suburbà. Durant l’any passat, es van realitzar 1.233 detencions a la xarxa del transport urbà.
 
»        Es registren dos homicidis més respecte l’any anterior 
 
Els delictes i faltes contra les persones experimenten un lleuger repunt respecte l’any 2013, situant-se un 2,5 per sobre. En aquest capítol cal destacar l’augment dels homicidis, que pugen de 12 a 14 casos. En aquest apartat cal destacar l’elevat índex de resolució. Dels 14 fets registrats el 2014, 12 han estat resolts, de manera que ens situem en un índex de resolució del 85.71%.
 
Sis dels casos van ser de violència de gènere, 4 per baralles, un per una agressió i un altre per un robatori violent.
 
Respecte el 2011, els homicidis mantenen un descens acumulat del 17,6%, passant dels 17 comesos al 2011 als 14 de l’any passat.
 
»        Pugen un 25,5% els contactes amb la comunitat
 
Un dels pilars sobre els quals se sustenta el sistema de seguretat pública és la prevenció. L’any passat, els contactes amb la comunitat van experimentar una pujada del 25,2%, la qual cosa significa que les accions preventives que realitzen els dos cossos policials van arribar a 18.936 persones, que a través de xerrades i els contactes van conèixer directament els diferents consells de seguretat per evitar ser víctimes de fets delictius.
 
En aquest sentit, els Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana mantenen un diàleg i una col·laboració permanent i fluïda amb els principals agents econòmics i socials de la capital catalana, basat principalment en explicar la tasca que es realitza a nivell policial.
 
 
»        Més dispositius conjunts, més seguretat
 
Els Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana de Barcelona han realitzat durant l’any passat 2.262 operacions conjuntes, la qual cosa ha suposat un augment del 16% respecte el període anterior.
 
Als dispositius conjunts realitzats pels dos cossos policials s’hi suma també des de l’any 2011 la realització de patrulles mixtes que, si bé al principi es van iniciar només durant el període nadalenc, actualment ja s’han ampliat pràcticament a tot l’any.
 
Les patrulles mixtes que han actuat en diferents zones turístiques i comercials tenen una molt bona acollida per part de les diferents entitats veïnals i de comerciants que han valorat molt positivament el treball conjunt i coordinat dels dos cossos policials. La feina que realitzen els agents està encaminada al patrullatge de proximitat i de prevenció.
 
El patrullatge mixt ofereix un servei integral, més àgil i complert per tal d’abordar i solucionar de forma més eficaç aquelles incidències que puguin sorgir durant el patrullatge.
 
 
»        Policia Administrativa
 
Durant aquest any 2014, la Guàrdia Urbana de Barcelona ha vetllat pel compliment de les diferents Ordenances Municipals de la ciutat, corregint i denunciant aquelles infraccions de les mateixes. Durant aquests dotze mesos el cos de policia barceloní ha posat un total de 158.312 denúncies per infraccions de les diferents normatives que regeixen a la ciutat el que suposa un descens del 3,7% respecte el 2013.
 
El capítol més destacat se l’enduu l’Ordenança de Mesures per Fomentar i Garantir la Convivència Ciutadana a l’espai públic, amb un total de 129.440 denúncies. Els agents del cos de policia barceloní actuen de manera prioritària sobre aquelles actituds i comportaments que generen més molèsties als ciutadans com el consum d’alcohol a la via pública o fer necessitats fisiològiques al carrer. Els agents també han incrementat la seva ofensiva contra la venda ambulant no autoritzada una pràctica que comporta greus perjudicis sobre el sector comercial de la ciutat alhora que amaga molts casos de xarxes organitzades que exploten i es lucren dels venedors de carrer, que sovint són immigrants en situació de precarietat. En aquest capítol s’han incrementat les denúncies, arribant a les 75.216.
 
Un altre aspecte en el qual la Guàrdia Urbana ha posat el focus és el control alimentari a través de l’Operació Rebost, que ha consistit en inspeccionar establiments en els quals es comercialitza i es manipula menjar per augmentar la seguretat i les condicions tècnic-alimentàries que s’hi donen. Durant el 2014 s’han aixecat 62 actes, un 26,5% més que l’any anterior, on s’han detectat 163 infraccions i s’han destruït 678 quilos d’aliments. 
 
 
»        Puja la valoració ciutadana de la Guàrdia Urbana
 
Els indicadors de què disposa l’Ajuntament de Barcelona permeten afirmar que els ciutadans tenen una millor valoració del cos policial barceloní respecte de fa quatre anys, amb un augment de la percepció de la seguretat als barris i a la ciutat, segons que es desprèn de l’Enquesta de Serveis Municipals i de l’Enquesta Òmnibus municipal.
 
D’aquesta manera es posa de relleu la tasca duta a terme pel Govern Municipal, que va tenir la voluntat de fer que la majoria d’agents facin tasques de patrullatge al carrer i de policia de proximitat. Així, el 89% del total de prop de 3.000 agents estan al carrer. A més, durant aquest mandat s’ha incrementat la plantilla de la Guàrdia Urbana per ampliar els recursos humans necessaris per dotar la ciutat d’una major seguretat. Gràcies a la solvència de Barcelona s’han pogut convocar oposicions per 313 noves places d’agents i s’ha millorat el material dels agents amb nous vehicles per desenvolupar millor la seva feina.
 
A més, el 2011 es va reestructurar el cos i es van dur a terme canvis en els comandaments per ser més eficaços i efectius amb l’actuació policial sobre el terreny. D’entre les accions que s’han fet destaquen la creació de nous grups i noves unitats especialitzades per donar resposta als llocs on passen els fets i permetre una actuació més precisa.
 
Així, es va crear un grup de platges l’any 2012, que treballa durant la temporada d’estiu i té com a objectiu desplegar un dispositiu de prevenció al front marítim format per 90 agents amb el qual es pretén assegurar que les platges de Barcelona es puguin utilitzar amb totes les garanties possibles de seguretat i mobilitat, preservant l’espai públic com a lloc de convivència I civisme. En total, la disminució de faltes i delictes a la platja ha estat d’un 10,3% en l’actual mandat.
 
També es van crear, l’any 2014, els Grups de Delinqüència Urbana que són grups operatius especialitzats en seguretat ciutadana que actuen de manera selectiva sobre les infraccions penals més rellevants. Prioritàriament se centren en evitar els delictes contra el patrimoni i bàsicament els furts. Els més de 60 agents d’aquests GDU també intervenen en altres casuístiques que es puguin detectar en relació a l’àmbit de la seguretat com pot ser el petit tràfic de drogues. Els membres dels GDU de la Guàrdia Urbana estan integrats a les Unitats Territorials dels districtes de Ciutat Vella, l’Eixample, Sant Martí i Sants-Montjuïc. El fet de focalitzar les seves actuacions els permet assolir un major coneixement del territori per abordar aquelles situacions que requereixen de més especialització.
 
Per tot plegat, la ciutadania de Barcelona valora positivament la tasca de la Guàrdia Urbana. Segons les darreres enquestes Òmnibus i de Serveis Municipals, un 70% dels barcelonins assegura haver vist la Guàrdia Urbana pel seu barri durant la darrera setmana i puntuen en 5,6 l’actuació del cos en la vigilància de l’espai públic. A més, la percepció de seguretat a la ciutat i al barri se situa en la puntuació més alta dels darrers anys, amb un 5,5 i un 5,8 respectivament.
 
 
 
(Adjuntem nota de premsa en PDF amb gràfics)

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa amb gràfics

Nota de premsa amb gràfics
PDF | 584

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia