• Les vendes a l’exterior de les empreses catalanes al gener han crescut un 1% en termes interanuals, impulsades pel fort creixement del sector de l’automoció (+22,7%).Les exportacions catalanes representen el 26,6% del total de les vendes de l’Estat espanyol, en un context on les exportacions han caigut un 2,7% a la zona euro.

 

  • La inversió bruta estrangera productiva a Catalunya durant el quart trimestre del 2014 ha estat de 1.890 milions d’euros, un 23,7% més que el mateix període de l’any 2013, xifra que suposa el valor més alt en un quart trimestre de la sèrie històrica.

 

  • Les empreses catalanes van invertir l’any passat 3.398 milions d’euros a l’estranger, un 50,2% més que el 2013.
 
 
Les exportacions catalanes han assolit els 4.760 milions d’euros aquest mes de gener, la xifra més alta de la sèrie històrica en un mes de gener. Segons ha anunciat el conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, “les exportacions de Catalunya al món van créixer al gener un 1% en comparació amb el mateix mes del 2014. És un esforç molt important que fa l’empresa catalana i és un èxit, perquè supera de llarg la mitjana europea i està molt per sobre de països europeus, que tenen indicadors negatius.”
 
De fet, el creixement de les exportacions catalanes el gener contrasta amb la baixada generalitzada a la zona euro, on en conjunt han caigut un 2,7%, amb baixades dels principals països de referència com Alemanya (-0,6%), França (-1,8%) i Regne Unit (-12,6%). Les exportacions catalanes han suposat aquest gener un 26,6% del total de vendes a l’exterior de l’Estat espanyol.
 
Segons dades del Ministeri d’Economia i Competitivitat, aquest augment al gener ha estat impulsat pel fort creixement del sector de l’automoció (+22,7% en termes interanuals). El creixement acumulat de les exportacions catalanes en els 12 últims mesos (febrer 2014-gener 2015) és del 2,9% en termes interanuals.
 
El creixement de les vendes a l’exterior de les empreses catalanes en l’inici d’aquest 2015 dóna continuïtat al rècord d’exportacions batut en el conjunt de l’any passat. Les exportacions van créixer un 3,1% en termes interanuals, trencant per primera vegada el sostre dels 60.000 milions d’euros.
 
Les inversions estrangeres el 2014

Segons dades del Ministeri d’Economia i Competitivitat, la inversió bruta estrangera productiva a Catalunya durant el quart trimestre del 2014 ha estat de 1.890 milions d’euros, un 23,7% més que el mateix període de l’any 2013. És el valor més alt en un quart trimestre de la sèrie històrica.
 
Tot i l’augment del quart trimestre, segons el Ministeri d’Economia i Competitivitat, les inversions estrangeres van disminuir en el conjunt de l’any passat un 15,8%. Felip Puig ha assegurat que “les inversions estrangeres a Catalunya continuen anant a bon ritme. Una lleugera inflexió del 15%, si fos certa la dada del Ministeri, no és significativa. Continuem treballant per generar les millors condicions per la indústries multinacionals”.
 
De fet, el conseller ha considerat que “les inversions estrangeres depenen dels cicles i fluctuacions”, recordant que, a més, “hi ha moltes inversions que per l’efecte seu de Madrid no es computen a Catalunya”. En tot cas, Puig ha anunciat que “ens mirarem a fons les dades del Ministeri” i “altres indicadors a nivell internacional, segons els quals Catalunya va ser una de les regions de l’Europa continental amb més atracció d’inversió estrangera
 
El Ministeri també ha fet públiques aquest divendres les dades d’inversió catalana a l’estranger. Segons aquesta font, l’any passat les companyies del nostre país van invertir 3.398 milions d’euros, un 50,2% més que el 2013. Les inversions s’han destinat principalment Regne Unit, Irlanda i els Estats Units.