• Protecció Civil manté l’Alerta del Pla INUNCAT per l’episodi pluges i fort onatge
  • Tot i la treva d’aquesta tarda, les pluges es reactivaran aquesta nit a la zona del nord-est de Catalunya fins demà diumenge
  • L'efecte de l'acumulació de pluja continuarà incrementant els nivells dels rius i rieres sobretot a la demarcació de Girona, les Terres de l'Ebre i Osona
  • Fins al moment els nivells alts dels rius han provocat algunes inundacions al seu entorn proper sense danys greus.
  • L’episodi de fort onatge es mantindrà fins demà diumenge a la meitat nord de Catalunya
  • Seguiu l’evolució meteorològica i les incidències derivades i adapteu-hi les activitats de lleure del cap de setmana, sobretot de muntanya al nord-est i les Terres de l'Ebre
 
Protecció Civil de la Generalitat manté activada l’Alerta del Pla especial d'emergències per inundacions a Catalunya INUNCAT per l’episodi de pluges i fort onatge.
Tot i la treva d’aquesta tarda, segons els Servei Meteorològic de Catalunya SMC, les pluges podrien afluixar al sud, a la zona dels Ports, però es reactivaran de matinada al nord-est de Catalunya, afectant sobre tot les comarques gironines de la Garrotxa, el Pla de l’Estany i l’Alt Empordà, i a Osona i Vallès Oriental.
 
Les pluges acumulades han fet créixer els nivells dels rius, especialment a la demarcació de Girona i les Terres de l'Ebre i també a Osona. Els nivells elevats dels rius han provocat el seu desbordament en algunes zones afectant zones agrícoles i alguns serveis a l'exterior de nuclis urbans. Hores d’ara, la conca del Fluvià és la més afectada per aquest episodi d’acumulació de pluges. Protecció Civil segueix amb especial atenció l’episodi i recomana extremar la prudència, en general, a prop dels rius i rieres de tot el quadrant nord-est.
Durant la tarda d’avui, el telèfon d’emergències 112 de Catalunya ha rebut 15 trucades derivades de les pluges. En general, l’episodi de pluges no ha deixat incidències remarcables, tot i que s’ha de seguir molt alerta davant la previsió de que es reactivin els ruixats. En l’acumulat de tot l’episodi de pluja i vent, el112 ha rebut 243 trucades.
 
De cara a les activitats de lleure del cap de setmana, Protecció Civil de la Generalitat recomana seguir l’evolució de la situació meteorològica, adaptar les sortides a la climatologia, i modificar les activitats previstes en cas que sigui necessari. Si la pluja intensa o abundant us sorprèn en mig de la muntanya, busqueu un lloc elevat allunyat de barrancs, rieres, torrents, guals o altres zones potencialment inundables. Mai travesseu aquestes zones, ni a peu ni amb vehicle, ja que podríeu ser arrossegats per l’aigua. No us endinseu al bosc o muntanya si hi ha pluja abundant o intensa i eviteu circular per zones de difícil mobilitat mentre es mantinguin les condicions meteorològiques adverses.

Episodi de fort onatge
Segons informa el Servei Meteorològic de Catalunya es manté l’episodi previst d'onades que poden superar els 2,5 metres (maregassa) a la costa central i nord fins demà migdia de diumenge.
 
Protecció Civil de la Generalitat recorda que és molt important extremar la precaució en zones de la costa on trenquin les onades i en aquells passejos marítims més exposats a les onades. De cara a prevenir situacions de risc seguiu aquests consells d’autoprotecció.
  • Tingueu molta precaució en les activitats recreatives o professionals al mar, cal evitar-les en cas de grans onades.
  • No accediu als punts del litoral afectats pel fort onatge o als llocs on les onades trenquin amb força. Respecteu els tancaments d’accessos a aquests punts, són per la vostra seguretat.
  • No us atureu a contemplar les onades, eviteu posar-vos en perill.
  • Allunyeu-vos d'espigons, esculleres, passejos marítims i altres zones on trenquin les onades a prop. Busqueu un lloc segur.
  • Si algú cau a l’aigua truqueu immediatament al 112 i no perdeu de vista el punt exacte de la caiguda per indicar-ho als serveis de salvament.
  • Si caieu a l’aigua nedeu en direcció oposada a les roques i intenteu resistir flotant, sense fer cap altre esforç, en espera de socors.
  • Podeu seguir les actualitzacions de l’Alerta #INUNCAT a través del twitter de Protecció Civil @emergenciescat