• Protecció Civil deixa el Pla INUNCAT en fase de Prealerta perquè encara es poden donar acumulacions de pluja a les Terres de l’Ebre
  • A les Terres de l’Ebre els cabals dels rius són elevats a la zona dels Ports i a la Conca del Matarranya
  • A la demarcació de Girona, segons ha informat l’ACA els cabals del Ter, Fluvià i la Muga van a  la baixa
  • Durant l’episodi de pluges els nivells alts dels rius han provocat algunes inundacions al seu entorn proper sense danys greus i ha calgut tancar accessos a les lleres.
  • L’episodi de fort onatge s’ha donat per finalitzat
Protecció Civil de la Generalitat ha tancat l’Alerta del Pla especial d'emergències per inundacions a Catalunya INUNCAT per la millora general dels nivells dels rius i de les condicions meteorològiques previstes per avui diumenge, i per la finalització, aquest migdia, de l’episodi de fort onatge que ha afectat gran part de la costa de Catalunya.
Tot i això, Protecció Civil deixa el Pla INUNCAT en fase de Prealerta perquè encara es poden donar acumulacions de pluja importants a les Terres de l’Ebre durant el dia d'avui, on els nivells dels rius encara són elevats a la zona dels Ports i a la Conca del Matarranya, segons informacions de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre CHE.
 
Al quadrant nord-est, a les comarques gironines, tot i que els nivells dels rius encara són superiors als habitualssegons ha informat l’Agència Catalana de l’Aigua ACA els cabals del Ter, Fluvià i la Muga tendeixen a baixar
Registres de precipitacions durant les darreres 48 hores:
  • Zona del PN dels Ports (Baix Ebre): 330 l/m2
  • Horta de Sant Joan (Terra Alta): 166 l/m2
  • Tivissa (Ribera d’Ebre): 165 l/m2
  • Albanyà (Alt Empordà): 152 l/m2
  • Batet de la Serra (Garrotxa): 147 l/m2
  • Mas de Barberans (Montsià): 139 l/m2
  • Mieres (Garrotxa): 136 l/m2
  • Olot (Garrotxa): 117 l/m2
  • Ulldecona (Montsià): 116 i/m2
  • El Perelló (Baix Ebre): 111 l/m2
  • Gandesa (Terra Alta): 101 l/m2
  • Cabanes (Alt Empordà): 100 l/m2
 
Pel que fa a les precipitacions, avui diumenge, encara es podran donar ruixats, localment intensos, a tota la franja de ponent.
 
Durant aquest episodi, les pluges acumulades han fet créixer els nivells dels rius, especialment a la demarcació de Girona i les Terres de l'Ebre i també a Osona. Els nivells elevats dels rius han provocat el seu desbordament en algunes zones afectant zones agrícoles i alguns serveis a l'exterior de nuclis urbans, sense que s’hagin enregistrat incidències i danys importants.
 
La crescuda dels rius ha obligat en molts casos a realitzar tancaments d'accessos a l'entorn dels rius per evitar incidents greus. Hores d'ara la tendència és a la normalització.
Des de les 20 hores d’ahir dissabte fins les 12 hores del migdia d’avui, el telèfon d’emergències 112 de Catalunya ha rebut 44 trucades derivades de les pluges i els cabals elevats d’alguns rius i rieres. En general, l’episodi de pluges no ha deixat incidències remarcables. En l’acumulat de tot l’episodi de pluja, estat de la mar  i vent, el112 ha rebut 287 trucades.
Derivades d’aquestes trucades, els Bombers de la Generalitat han realitzat, des d’ahir fins avui al migdia, una trentena de serveis relacionats amb incidències derivades de les pluges, com acumulacions d’aigua puntuals en alguns terrats, soterranis i carrers, retirada d’arbres i branques sense que s’hagin produït afectacions importants.
 
D’altra banda, a Barcelona s’ha desactivat el pla d’Emergències del Parc Fluvial del Besòs segons ha notificat el centre de control de Barcelona Cicle de l’Aigua (BCASA).
 
Durant l'episodi diverses associacions de voluntaris de protecció civil han col·laborat en la vigilància dels nivells dels rius i el control dels accessos segurs a l'entorn de les lleres, i en alguns casos amb la retirada d'aigua puntualment. Destaca les accions  fetes per les associacions de voluntaris de protecció civil d'Olot, El Port de la Selva i Lloret de Mar, entre d'altres.

De cara a les activitats de lleure a les Terres de l’Ebre i Ponent, Protecció Civil de la Generalitat recomana seguir l’evolució de la situació meteorològica, adaptar les sortides a la climatologia, i modificar les activitats previstes en cas que sigui necessari. Si la pluja intensa o abundant us sorprèn en mig de la muntanya, busqueu un lloc elevat allunyat de barrancs, rieres, torrents, guals o altres zones potencialment inundables. Mai travesseu aquestes zones, ni a peu ni amb vehicle, ja que podríeu ser arrossegats per l’aigua. No us endinseu al bosc o muntanya si hi ha pluja abundant o intensa i eviteu circular per zones de difícil mobilitat mentre es mantinguin les condicions meteorològiques adverses.

Episodi de fort onatge
Segons informa el Servei Meteorològic de Catalunya l’episodi de fort onatge que ha afectat gran part de la costa central i nord s’ha donat per finalitzat aquest migdia.
El temporal ha afectat diverses platges, sobretot les de la Selva i l'Empordà, on l'onatge s'ha emportat part de la sorra. També s'han produït afectacions a passeigs marítims amb petites inundacions sense danys, per exemple a Lloret de Mar.