Pelegrí: “totes les perspectives apunten cap a una recuperació, tot i que el vent exterior continua anant en contra, i no podem baixar la guàrdia”
Pelegrí amb l'alclade i el director de la fira
Pelegrí amb l'alclade i el director de la fira
 

Pelegrí traslladarà al comissari europeu la setmana vinent 3 temes prioritaris per al sector de la fruita: demanar l'endarreriment de la DUN atès que els Estats membres porten una any i mig de retard per aprovar PDR, reglament i instruments finen ere, evitar l'amenaça que la CE elimini el programa de fruita a les Escoles i exigir mesures excepcionals per fer front al veto rus i obrir nous mercats per a la fruita.
 
 
 
El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, acompanyat de L'Alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, del delegat del Govern a Lleida, Ramon Farré, del president de la Diputació, Joan Reñé, dels directors generals director general d’Agricultura i Ramaderia i d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, Miquel Molins i Domènec Vila, respectivament, així com del director dels Serveis Territorials del Departament a Lleida, Jaume Fabà, ha presidit, aquesta tarda, la cloenda de la 143a edició de la Fira de Sant Josep de Mollerussa.

El conseller ha anunciat que dimecres vinent a Brussel.les, en tant que president de l'Areflh (Associació de regions europees productores de fruita, llegums i hortalisses) traslladarà al comissari d'Agricultura de la CE, Phil Hogan, 3 reclamacions importants per al sector, afectat per la crisi de preus i el veto rus:
 
1.Programa fruita Escoles:  "Demanar a la CE que NO elimini els ajuts europeus vinculats al programa de foment del consum de fruita a les escoles, amenaça que s'ha plantejat recentment i que Catalunya -com la resta de regions de l'Areflh- considera vital no tan sols per fomentar els necesaris hàbits de vida saludable entre els infants vinculats als beneficis de la dieta mediterrània, sinó també per fomentar el consum de fruita de proximitat."
 
2.Veto rus: "Insistir a la CE -com venim fent des del 8 d'agost passat- que la CE estableixi mesures extraordiàries de gestió de crisi per a un sector greument afectat pel veto rus (a causa d'una decisió política de la UE), i demanar que també aportin mesures POLÍTIQUES recursos per a l'obertura de nous mercats al sector de la fruita"
 
3.PAC: "Demanar a la CE l'endarreriment de la presentació de la DUN davant l'endarreriment de més d'un any i mig en què s'està implantant la nova PAC 2014-2020 per part dels Estats membres,  i menys sense tenir encara el PDR aprovat. Si no tenim els instruments de finançament i reglamentaris associats a la nova PAC,  considerem que cal que també s'endarrereixi el termini de presentació de la declaració única agrària que han de fer els pagesos davant aquest consten tant incert".
 
En relació amb la Fira de Mollerussa, Josep Maria Pelegrí ha destacat el valor d“aquest certamen que evidencia que el sector primari i l’agroindústria són la joia de la corona de l’economia lleidatana, ens demostra que aquí fem molt més que produir, any rere any, els empresaris s’impliquen més en la transformació i en la comercialització dels seus productes; és una fira que ens aporta novetats, coneixements, intercanvis, etcètera, i en la que les jornades demostratives han pres especial rellevància, i en què, entre altres punts destacables, també vull esmentar la presència d’Estats Units per primera vegada a la 14a Borsa de Cereals, que ha tingut un elevat nombre de participants, i alhora posar en valor les 12 activitats de transferència tecnològica, i el Pla Anual de Transferència Tecnològica (PATT) 2015 del DAAM, que al llarg d’aquest any superarà el miler d’actuacions”.
 
Pelegrí ha volgut llençar un missatge clar: “totes les perspectives apunten cap a una recuperació, tot i que el vent exterior continua anant en contra, i no podem baixar la guàrdia. L’any 2014, vam créixer un 1,2%, la millor dada del PIB català des 2007, per primera vegada des del 2008 va crear ocupació, i vam arribar a un rècord històric d’exportacions de 60.194 M€, amb un creixement interanual del 3,1%, mentre que l’exportació a la Unió Europea va créixer un 1,3%. Tenim unes xifres molt positives, però cal ser prudents i aconseguir que la macro i la microeconomia es trobin més”.
 
El conseller ha fet palès que “els catalans hem fet molta feina, tant des del sector públic com des del privat, el que ens ha convertit en el lloc adequat per a tenir bons amics i socis i per a fer bons negocis, i en especial per afer negocis en el sector agroalimentari i forestal. Hi ha oportunitats. Les crisis econòmiques són cruïlles que ofereixen moments d’oportunitat. N’hi ha, encara que avui sembli tot perdut, no ho vol dir”; i ho ha exemplificat, entre altres per “l’aire optimista que es respirava a l’SmartFruit Congress amb la trobada d’operadors internacionals de fruita, les exportacions càrnies han crescut un 11%  i hem tingut un rècord de producció amb més de 2M de tones, malgrat el veto rus. Això no vol dir que no ens calen mesures de prevenció de crisi perquè no es torni a repetir el desastre de l’estiu passat. Cal avançar-se als problemes, sense esperar que es produeixi cap inestabilitat de les cotitzacions, tenint en compte que la comercialització ja comença a l’abril en algunes zones. I també vull apuntar també un exemple com el fet que l’eficiència energètica pot reduir el consum energètic de les comunitats de regants; a l’abril farem una jornada sobre el tema a Lleida, i el proper divendres celebrem la 3a Trobada de Comunitats de Regants a Gandesa”.
 
Josep Maria Pelegrí també ha subratllat que “un repte és trencar els obstacles que frenen l’ambició de créixer i ‘d’industrialitzar’ el sector agroalimentari per a enfortir la creació de valor afegit, i el valor afegit el fan les empreses, la gent, no els governs. Nosaltres podem posar les bases, podem posar les eines, podem connectar-vos amb qui calgui i visualitzar el fruit del vostre treball, però cal que sigueu vosaltres els que empreneu, els que creeu productes de qualitat i innovadors, els que creieu en la vostra fortalesa i en què tothom pot crear valor afegit si s’ho proposa, i els que, si cal, es plantegin noves formes de treballar més flexibles, més acord als nous temps. S’ha de donar suport a l’emprenedor, però també impulsar les unions i el creixement. Necessitem un sector proactiu. Tenim bones cartes per a guanyar la partida, creieu en vosaltres. Aquest 2015 pot ser un any important, decisiu. Hi ha raons per a creure en el futur, bàsicament perquè hi ha raons que ens demostren que hem fet molta i molt bona feina i que hi ha futur”.
 
Pelegrí ha remarcat diverses actuacions d’actualitat destacades de l’Acció de Govern per al sector com el Projecte de llei del sòl d’ús agrari, el nou impuls a la gestió forestal amb el Pla General de Política Forestal i el programa de gestió forestal, mesures de suport als joves i a la seva incorporació al sector, mesures en matèria de millora de la gestió de la fertilització i les dejeccions ramaderes per a un canvi de model a enfocar de forma integral, actuacions tècniques i d’assessorament, mesures de suport econòmic, mitjançant línies d’ajuts diverses, entre altres.
 
Així, quant a la gestió de les dejeccions ramaderes, el conseller ha destacat que “la nostra voluntat és garantir el correcte tractament de les dejeccions ramaderes, hi estem abocant molts esforços, i treballem amb els ramaders, els ajuntaments, els consells comarcals, el sector empresarial, i agents internacionals per a trobar una solució global al problema; i així ho seguirem fent, especialment en les àrees d’elevada densitat ramadera, per d’aconseguir els objectius ambientals ja establerts. El canvi de model s’ha d’enfocar de forma integral, i les mesures que s’estan aplicant estan descrites en el Pla Estratègic de la fertilització (2013-2016), que es fomenta en 3 eixos: un és canvis en la dieta dels animals, que permeten reduir més del 38% el volum de nitrats generats, solucionant, així, l’excés de nitrats en 128 explotacions de les 438 afectades pel tancament, un altre, la instal·lació de sistemes de separació sòlid-líquid, que afegits al canvi de dieta permeten solucionar el problema de 173 explotacions més; i un tercer són sistemes mancomunats de gestió, que permetin resoldre el problema de les 137 explotacions restants en què no és suficient el canvi de dieta ni la separació sòlid-líquid. Una correcta gestió, tant de la fertilització com de les dejeccions ramaderes pot evitar despeses innecessàries i repercussions ambientals negatives”.
 
Pel que fa al nou impuls a la gestió forestal, després de recordar la celebració aquesta setmana  de la  IV Setmana Forestal Mediterrània, Josep Maria Pelegrí ha assenyalat que “els boscos són el cor, els pulmons i la sang de bona part de les nostres zones rurals; són un ecosistema vital i una font fabulosa de valors i de riquesa per a individus, famílies i empreses si som capaços de continuar promovent la gestió sostenible”. En aquest punt, s’ha referit a l’esmentat desplegament del Pla General de Política Forestal i a l’aprovat Programa de gestió forestal, “amb 5 objectius: potenciar la gestió sostenible, crear llocs de treball, proporcionar matèria primeres a les empreses transformadores de fusta, garantir el subministrament de biomassa, i afavorir l’economia, bioeconomia. Catalunya hub agroalimentari i forestal del sud d’Europa”.
 
Del Projecte de Llei del sòl d’ús agrari, aprovat també aquesta setmana pel Govern, Pelegrí ha afirmat que “som un país amb poca superfície agrària i no ens podem permetre el luxe de deixar de tenir-ne més. Des dels anys 80, Catalunya ha perdut una part ‘substancial’ de superfície agrària, a conseqüència del boom urbanístic del país; i mentre el 1980 un 32,4% del territori català era agrari, el 2013 la xifra es va situat en el 26,3%; per contra, ha augmentat la superfície forestal, que actualment representa el 64% de la superfície del país”.
 
És per això, com ha afegit el conseller, que el Govern ha aprovat el Projecte de llei del sòl d’ús agrari, que té com a objectius: protegir els usos agraris del sòl (catalogar els espais agraris en funció de la qualitat dels seus sòls, i prevenir l’afectació d’altres activitats sobre el sòl agrari); afavorir un ús més beneficiós del sòl per a la societat i els agricultors (fixar la població, prevenir embosquinament i el risc d’incendis, potenciar l’activitat agrària); i intentar que tornin a ser productius terrenys de cultius que van ser abandonats majoritàriament durant els anys 80 i 90. Així, “es crea un instrument que regula i dóna cobertura legal a la protecció del sòl agrari i que permetrà que un professional, a través de l’arrendament forçós, posi en producció terres de conreu abandonades. Mai actuarem sobre la seva propietat, busquem la complicitat del propietari, mirarem si som capaços d'oferir-li una persona, cooperativa, joves, ... que puguin cultivar la seva terra, tindrà ingressos que ara no té i en canvi potser sí que té despeses”.
 
D’altra banda, Josep Maria Pelegrí ha volgut animar els joves que actualment estan decidint el seu futur professional i personal a incorporar-se al món agroalimentari i forestal: “som un sector de futur, que necessita joves que donin continuïtat a la gran feina de molts pares, avis i rebesavis, que donin empenta i emprenedoria als projectes i vida a les terres amb la seva visió del món; però sobretot necessita joves talents, talents multidisciplinaris, perquè com us deia al principi, cada cop fem més que produir i cada cop necessitem més sinèrgies amb professionals de tots els àmbits: logística, packaging, TIC, etcètera; necessitem gent formada, gent del segle XXI que entengui i ens prepari per al futur consumidor”. Val a dir que el Programa de Desenvolupament (PDR) preveu 72 M€ per a incorporacions de joves fina al 2012.

1  

Fitxers adjunts

Pelegrí amb l'alclade i el director de la fira

Pelegrí amb l'alclade i el director de la fira
JPG | 1200