• L'objectiu per al 2020 és augmentar els estudiants de màster fins a 22.000 gràcies a l'atracció d'estudiants estrangers, especialment extracomunitaris
Reunió Pequín
El Govern presenta l’estratègia d’internacionalització del sistema universitari català a l’Asia Pacific Association for International Education (APAIE), la fira d’educació superior més important d’Àsia, que s’inaugura avui. Les universitats tenen un estand amb el títol Study in Catalonia a la desena edició d’aquest saló de Pequín (Xina), que se celebra fins el proper dijous 26 de març.
 
La delegació catalana present al saló està encapçalada pel director general d’Universitats, Lluís Jofre. Durant la seva estada, Jofre s’està entrevistant amb institucions d’educació superior xineses i demà oferirà una conferència sobre el sistema universitari català, en què la internacionalització dels estudis és una aposta de futur i un element estratègic.
 
En aquest sentit, Lluís Jofre ha destacat que un dels objectius de la delegació catalana a l’APAIE és “captar alumnes d’Àsia, sobretot de l’Índia i la Xina”. En el cas de la Xina, per exemple, els estudiants d’aquesta nacionalitat “representen el 8% dels estudiants estrangers a les universitats catalanes i, consegüentment, cal continuar la relació entre ambdós països”
.
Durant el pròxim curs 2015-2016, les universitats catalanes oferiran un total de 475 graus i 475 màsters, dels quals 14 graus i 32 màster seran nous. Bona part d’aquests estudis s’impartirà en llengua anglesa amb l’objectiu de millorar l'ocupabilitat dels nous titulats i ampliar els estudis amb format internacional.
 
Els màsters universitaris que s’ofereixen a Catalunya tenen una dimensió internacional consolidada. Així, un 26% dels estudiants matriculats són estrangers mentre l’anglès és la llengua predominant a 100 titulacions i altres 175 són multilingües.
 
El curs passat, el número total d’estudiants de màsters va augmentar un 21% i s’espera un increment similar per al curs 2015-2016. Uns creixements que permetran desdoblar alguns grups per tal d’oferir un mateix màster en diverses llengües. Actualment, els màsters tenen un total de 12.000 alumnes. L’objectiu és augmentar aquesta xifra fins als 22.000 estudiants l’any 2020, sobre tot a través de la matriculació d’estudiants d’altres països, especialment extracomunitaris.
 
Una de les novetats del curs 2015-2016 per atreure estudiants internacionals és l’acord que permet que els estrangers accedeixin als graus amb l’homologació del títol de Batxillerat, sense haver de superar les PAU. Per a aquests casos, es preveu ampliar el número de places en cada titulació fins a 10 més.
 
La presència d’alumnes estrangers a les universitats catalanes és bona tant per l’increment de la riquesa intel·lectual, cultural i científica que suposa, com pels ingressos addicionals derivats de fet que aquests estudiants paguen íntegrament l’import de la matrícula.
 
L’estand català al saló posa a disposició dels visitants diferents publicacions i documentació bilingüe (xinès/ Anglès) de les universitats catalanes, així com informació sobre com estudiar a Catalunya (Study in Catalonia, Passport to Catalonia), el programa de màsters (Master’s Programm), les Guies de conversa universitària, etc. Paral·lelament, el Govern català ofereix la web www.studyincatalonia.com per facilitar informació als estudiants estrangers i adaptar les universitats catalanes a les seves demandes.
 
El saló APAIE (http://www.apaie.org/) és una associació internacional sense ànim de lucre, fundada l’any 2004 a la Universitat de Corea per un comitè integrat per representants universitaris de tretze països i regions d’Àsia i del Pacífic. El tema central de l’edició d’enguany del certamen és el nou paradigma (reptes, oportunitats i solucions) que suposa per a les universitats de la zona participar en l’intercanvi i la cooperació en un context global. 
 
A l’edició d’enguany del saló APAIE exposen més de 70 universitats i centres d’educació superior d’Àsia, del Pacífic i de països com França, Alemanya, Austràlia, Estats Units, Letònia, Suïssa, Holanda, Canadà, Àustria, Sudàfrica i Nigèria. La d’enguany és la tercera edició en què participa Catalunya.

3  

Fitxers adjunts

Nota APAIE

Nota APAIE
PDF | 35

Reunió Pekín

Reunió Pekín
JPG | 463

Reunió Ministeri

Reunió Ministeri
JPG | 493