• El document pretén informar de les atencions que rebran les dones i els seus nadons durant el part i el naixement normals a les maternitats hospitalàries
  • Aquesta nova eina afavoreix la decisió compartida entre la dona embarassada i l’equip de professionals encarregats d’atendre-la durant el procés del part
  • La publicació s’ha elaborat amb la participació d’un ampli grup de professionals de l’àmbit de la salut maternoinfantil i de dones embarassades i mares recents
L’objectiu de la guia és donar a conèixer les atencions que rebran als hospitals les dones sanes, amb un embaràs de baix risc, i els seus nadons durant el part i el naixement normals. S’entén com a part normal el procés fisiològic amb el qual la dona finalitza la seva gestació a termini (entre les 37 i les 42 setmanes complertes), s’inicia espontàniament, es desenvolupa i finalitza sense complicacions i no necessita més intervenció que el suport integral i respectuós.
 
El document destaca la importància que les dones siguin tractades amb el màxim respecte, tinguin tot la informació possible i s’impliquin en la presa de decisions, així com la necessitat que les atencions que rebin durant el part i el naixement tinguin en compte les seves necessitats i preferències personals.
 
La guia descriu, a més, les diferents etapes del part i fa referència als dos tipus d’acompanyament necessaris: el familiar i el professional. La persona acompanyant ha de transmetre a la dona tranquil·litat i seguretat i infondre-li confiança en si mateixa i la llevadora ha d’intentar romandre amb ella excepte per curts períodes de temps o quan ella ho demani.
 
La publicació també recomana diverses accions efectives, com no romandre necessàriament estirada al llit, sinó moure’s i adoptar qualsevol posició que resulti còmoda al llarg del període de dilatació, i el contacte pell amb pell (col·locar el nadó nu en posició tombada sobre el tors nu dela mare) immediat i ininterromput després del naixement. Així mateix, aconsella no realitzar rutinàriament algunes pràctiques, com el trencament artifical de la bossa d’aigües i l’episiotomia (tall quirúrgic que permet ampliar l’entrada de la vagina).
En l’elaboració d’aquest document hi han participat un ampli grup de professionals (llevadores, obstetres, pediatres i anestesistes) i de dones pertanyents a associacions que advoquen per una atenció respectuosa i de qualitat durant el part. La informació que s’hi facilita es basa en la "Guia de Pràctica Clínica (GPC) sobre l’atenció al part normal del Sistema Nacional de Salut: actualització i adaptació a Catalunya" 
 
L’atenció integral a la salut de la dona i, en especial, a la salut maternoinfantil és una prioritat del Pla de Salut 2011-2015.
 
 
Més informació