• L’activitat permet conèixer la història a través d’imatges i dels testimonis dels seus protagonistes
 
  • Tindrà lloc aquest dijous, 26 de març, a la sala Laya de la Filmoteca de Catalunya i hi participaran els directors del Museu d’Història de Catalunya i de la Filmoteca
El proper dijous, 26 de març, a les 10.30 hores, se celebrarà la tercera sessió de l’activitat “El Consell dels savis va a la Filmoteca” del curs 2014-2015, que estarà dedicada al franquisme. La sessió comptarà amb la participació de Ramon Bas, Joaquim Gallès i Maria Antònia Rodríguez, membres del Consell de Savis, i serà introduïda per Jusèp Boya, director del Museu d’Història de Catalunya, i Esteve Riambau, director de la Filmoteca de Catalunya.
 
“El Consell dels Savis va a la Filmoteca” és una activitat gratuïta adreçada als alumnes de segon nivell d’ESO, Batxillerat i cicles formatius amb l’objectiu de fomentar el valor de la història oral i viscuda. Realitzada per un grup de persones grans voluntàries del Museu d’Història de Catalunya, els alumnes, docents i membres del Consell dels Savis intercanvien experiències de vida, de memòria, d’història, de passat i de present amb el suport d’imatges d’arxiu provinents del fons de la Filmoteca de Catalunya. 
 
L’activitat es fonamenta en l’intercanvi intergeneracional, que es combina amb la memòria audiovisual mitjançant el patrimoni fílmic conservat al Centre de Conservació i Restauració de la Filmoteca de Catalunya. Els membres del Consell dels Savis comparteixen els seus records dels períodes històrics de la Generalitat Republicana, de la Guerra Civil i de la immediata postguerra, així com de la dictadura franquista, la transició i la democràcia actual.
 
Aquesta activitat té lloc de manera exclusiva a la Filmoteca de Catalunya. Se celebra des del curs 2013-2014 i ja ha acollit 5 sessions, per les quals han passat  250 alumnes. Les properes sessions programades a la Sala Laya de la Filmoteca de Catalunya per al curs 2014-2015 són:  
 
- Dijous 26 de març de 2015: Franquisme
- Divendres 10 d’abril de 2015: Guerra Civil
- Dijous 16 d’abril de 2015: Franquisme
- Dimarts 5 de maig de 2015; Guerra Civil
 
El Consell dels Savis fa 15 anys que comparteix la seva memòria en sessions que tenen lloc al Museu d’Història de Catalunya, centre promotor i dinamitzador del grup, o bé directament als centres docents de Catalunya que ho sol·liciten.
 
Els membres dels Consell dels Savis són: 
 
-       Pere Basté (1922) Amb 9 anys va viure la proclamació de  la República Catalana a càrrec de Francesc Macià acompanyat del seu avi. Voluntari de la Creu Roja de 1936 a 1939 durant els bombardejos a Barcelona.
 
-       Pere Rosés (1924) Va patir les misèries de la Guerra Civil essent un adolescent. Testimoni de l’intent familiar de fugir a França, explica com el seu pare va ser empresonat, colpejat i alliberat dies després de tornar a Barcelona.
 
-       Roser Rosés (1926) El novembre de 1938 va marxar amb una expedició de nens espanyols a l’URSS, on va patir la II Guerra Mundial. A la seva fi va tornar a Catalunya, passant abans per Nova York i Mèxic.
 
-       Antoni Verdú (1930) Va patir la Guerra Civil espanyola sent un nen i la postguerra i la dictadura franquista ja d’adult. Explica de com vivia i es diverta el jovent dels anys cinquanta del segle XX i de la seva trajectòria laboral com a vidrier i maquetista de llibres en una important editorial de Barcelona, avui desapareguda.
 
-       Ramon Bas (1939) Aquest arquitecte jubilat és un molt bon coneixedor de la història quotidiana i social de la Barcelona de la postguerra i del desarrollismo franquista: els transports, els oficis, l’escola i la universitat dels anys seixanta del segle XX.
 
-       Joaquim Gallés Ramoneda (1941). És un bon testimoni del món del treball. Com a directiu en diverses empreses tèxtils, va tenir contactes amb els sindicats franquistes i d’amagat amb el sindicat de les Comissions Obreres. Amb la crisi del tèxtil es va reconvertir al món del comerç tot venent els seus productes per Europa.
 
-       M. Antònia Rodríguez (1943) El seu testimoni il·lustra la postguerra: les privacions, la manca de llibertat, l’escassetat dels aliments, les cartilles de racionament, l’estraperlo, l’escola, etc. Com a administrativa i secretària de biblioteca, va ser testimoni de la censura, coneix la llista de llibres prohibits o què passava amb els llibres de contingut eròtic i sexual.