El barri del Gornal de l’Hospitalet de Llobregat disposarà d’un nou CAP que prestarà serveis d’atenció primària de salut als seus 8.094 habitants i serà gestionat per l’Institut Català de la Salut.
 
El nou CAP Gornal, planificat i finançat a través del Pla d’inversions del Servei Català de la Salut, es construirà en un solar, cedit per l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat, que s’ubica a l’illa de cases compresa entre l’avinguda de Carmen Amaya, l’avinguda de Vilanova i el carrer dels Joncs.
 
Amb la construcció d’aquest nou equipament de salut s’evidenciarà per a la ciutadania un important guany d’espais, ja que el nou equipament serà cinc vegades més gran que l’actual. Els veïns del barri del Gornal passaran dels 408 m2 de l’actual CAP a disposar d’un centre amb 1.925 m2.
 
Al nou CAP Gornal es prestaran atenció de medicina de família, infermeria, pediatria, treball social, activitats preventives i comunitàries (vacunacions, educació sanitària, consells de salut, etc.), atenció i seguiment de les malalties agudes i cròniques, atenció domiciliària i atenció odontològica, i també tots els tràmits i les gestions derivades de l’assistència en el marc del sistema públic de salut, i que, per tant, cal que siguin accessibles per a tota la ciutadania.
 
El CAP Gornal esdevindrà un gran equipament modern, i les seves dimensions permetran incrementar considerablement el nombre de consultes assistencials, que passaran de vuit a vint-i-dues, millorar les sales d’espera per als ciutadans, els espais propis del personal sanitari i els destinats a educació sanitària. Tot això redundarà en més confort tant per als ciutadans com per als professionals i també millorà la qualitat de l’atenció.
 
 
El nou CAP comptarà amb diferents àrees assistencials:
-       Àrea de medicina general: 12 consultes destinades a l’atenció.
-       Àrea de pediatria: 2 consultes.
-       Àrea polivalent: 2 sales d’odontologia, 2 consultes de suport a la salut mental i 2 consultes polivalents.
-       Àrea de tractaments i extraccions: 2 sales i 1 box polivalent.
 
Així mateix, hi haurà una àrea administrativa, àrea de personal sanitari, de magatzems i instal·lacions, a més de la zona de vestíbul, recepció, de reunions, aula d’educació sanitària i biblioteca, entre altres.
 
També tindrà una important àrea docent formada per 3 aules polivalents amb capacitat per a 30-40 persones i 1 aula informàtica amb 20 ordinadors. Aquesta àrea estarà destinada a la formació dels residents de medicina, d’infermeria familiar i comunitària i a la formació continuada dels professionals dels equips d’atenció primària de les poblacions de l’Hospitalet de Llobregat, el Prat de Llobregat, Viladecans, Sant Climent de Llobregat, Gavà, Begues i Castelldefels.
 
Es preveu fer l’adjudicació de l’obra, que està en procés de licitació actualment, a finals d’abril, i tot seguit iniciar la construcció del centre, que té uns terminis d’execució de setze mesos, amb un pressupost de construcció d’uns 3.100.000 euros.