- L’objectiu és implicar el sector i la societat civil en la redefinició i rellançament del model esportiu del país, davant del context econòmic europeu i mundial i els obstacles a què ha de fer front l’esport català, que poden posar en perill la seva continuïtat
- El Govern és conscient de la importància del sector, que representa un 2% del PIB, té beneficis socials, econòmics i de projecció internacional i compta amb un complex entramat associatiu, que aplega centenars de milers de ciutadans
El Consell Executiu ha aprovat la convocatòria del II Congrés de l’Esport Català, amb el qual el Govern vol implicar el sector i la societat civil en la definició d’un nou model esportiu. Conscient de la importància de l’esport a Catalunya, el Govern considera convenient redefinir i rellançar un model d’èxit que treballa per generalitzar la pràctica de l’activitat física i per l’excel·lència en l’alt rendiment esportiu. I és que el sector representa actualment un 2% del PIB, té beneficis socials, econòmics i de projecció internacional i compta amb un complex entramat associatiu, que aplega centenars de milers de ciutadans.
Catalunya és un país esportiu de primer nivell que, malgrat la situació econòmica general, ha sabut mantenir la bona salut i l’excel·lència d’esportistes i entitats. Els últims anys, el Govern ha treballat per mantenir i potenciar aquest model d’èxit, amb actuacions en tres grans eixos: la salut i el benestar, l’esport com a motor de recuperació econòmica, i com a eina de projecció internacional, amb el màxim suport possible a les entitats i als esportistes.
Ara el Govern, d’acord amb el sector, considera adient repensar el model esportiu del país, tenint en compte el context econòmic europeu i mundial, que ha obligat a replantejar moltes estructures tradicionals, i, particularment, els obstacles a què ha de fer front l’esport català, que poden posar en perill la continuïtat d’un model forjat a base d’esforç, diàleg i confiança.
Per fer-ho possible, el Govern ha aprovat la convocatòria del II Congrés de l’Esport Català, amb el qual posa a disposició del sector i de la societat civil els espais de diàleg i les eines de treball per aconseguir superar els obstacles i, sobretot, per poder construir una societat més justa que doni resposta a les necessitats de l’esport a Catalunya. En aquest sentit, el Govern considera imprescindible que la societat civil i el sector participin en aquest procés, tenint en compte que l’esport és un dels sectors amb un major nivell de concertació público-privada de Catalunya. Agents privats com els clubs, les entitats, els consells esportius i les federacions són els encarregats d’implementar majoritàriament les polítiques públiques.
El I Congrés de l’Esport Català es va celebrar entre els mesos de novembre de 1993 i juny de 1994 i va culminar amb l’elaboració del Llibre blanc de l’esport català, elaborat a partir de les reflexions i els debats del Congrés i del procés participatiu posterior. El document descrivia la realitat del moment, en feia una diagnosi, determinava les línies de treball per rendibilitzar-ne els actius i aprofitar-ne les oportunitats i, al mateix temps, per minimitzar les debilitats del sector i afrontar les amenaces.
La política esportiva del Govern
La Secretaria General de l’Esport desenvolupa les competències exclusives de la Generalitat en el camp de l’esport i el lleure, d’acord amb l’article 134 de l’Estatut d’autonomia de Catalunya. La política esportiva del Govern ha estat sensible i propera amb tots els agents que incideixen en el sector i s’ha desenvolupat d’acord amb 5 eixos fonamentals:
- Incrementar la pràctica de l'activitat física, els esports de lleure i de competició que fomenten les corporacions locals i promouen i organitzen les federacions i els clubs esportius, els consells esportius, els centres universitaris, les associacions escolars, els centres esportius comercials i altres entitats.
- Millorar els nivells quantitatius i qualitatius de les àrees docent, tècnica, jurídica, mèdica i altres ciències que donen suport a la pràctica esportiva.
- Incrementar i millorar la xarxa d'equipaments i instal·lacions per a l'esport de base i d'alt rendiment.
- Augmentar les actuacions per projectar internacionalment l’esport federat.