Direcció General de Comunicació

Govern

El Govern aprova els primers traspassos de la Generalitat al Conselh Generau d'Aran en compliment de la nova Llei del règim especial d'Aran

query_builder   24 març 2015 14:17

event_note Nota de premsa

El Govern aprova els primers traspassos de la Generalitat al Conselh Generau d'Aran en compliment de la nova Llei del règim especial d'Aran

 
  • Es traspassen funcions en protecció civil, comerç i artesania, arxius i patrimoni festiu, així com l’immoble que ocupava l’antiga Residència d’Oci i Temps Lliure (a Les), tal com va acordar la Comissió bilateral el dia de la seva constitució, el 20 de febrer passat a Vielha
 
  • El Conselh Generau d’Aran s’encarregarà, entre d’altres, d’establir una infraestructura bàsica tècnica de protecció civil, fomentar l’activitat comercial i artesanal, o dirigir i gestionar l’Archiu Generau d’Aran
 
El Govern ha aprovat els primers decrets de traspàs de funcions i serveis de la Generalitat de Catalunya al Conselh Generau d’Aran, després de l’entrada en vigor de la nova Llei del règim especial d’Aran, aprovada per majoria absoluta el 12 de gener passat al Parlament de Catalunya. En concret, es traspassen funcions de protecció civil, arxius, patrimoni festiu, i comerç i artesania i la titularitat de l’antiga Residència d’oci i temps lliure (a Les) per un import global de 240.000 euros. L’Executiu materialitza així els acords adoptats durant la constitució de la Comissió bilateral Govern de la Generalitat-Conselh Generau d’Aran, celebrada el 20 de febrer passat a Vielha.
 
Protecció civil
 
La situació geogràfica del territori aranès, caracteritzada per un entorn muntanyós i una climatologia extrema, comporta uns riscos evidents per a béns, comunicacions i persones. Aquest entorn fa necessari comptar amb una infraestructura bàsica tècnica de protecció civil, l’establiment de la qual serà assumida pel Conselh. També serà responsable d’elaborar els plans de protecció civil, la planificació i la prevenció dels riscos a l’àmbit territorial de l’Aran.
 
La Generalitat i el Conselh col·laboraran per posar en comú informació, avisos i previsions per detectar riscos i actuar davant d’una situació d’emergència. També per fer la implantació territorial dels plans d’emergència i d’autoprotecció, simulacres i programes de formació i difusió en protecció civil.
 
Comerç i artesania
 
L’Aran presenta una xarxa comercial formada pels diferents municipis del territori i encapçalada per la seva capital, Vielha e Mijaran. Un nucli comercial que rep molts visitants, que conforma el comerç de proximitat del dia a dia dels habitants de l’Aran i que cal promocionar i dinamitzar. El Govern ha aprovat traspassar al Conselh les funcions següents:
 
-       Impuls, assessorament, promoció i organització de fires i altres activitats per promocionar i dinamitzar el comerç i l’artesania de l’Aran i de les fires especialitzades, dins i fora de l’Aran.
 
-       Impuls a la formació per millorar el comerç i l’artesania.
 
-       Foment de l’activitat comercial i artesanal.
 
Patrimoni festiu
 
En matèria de patrimoni festiu, el Conselh Generau d’Aran assumeix la declaració de les festes populars d’interès cultural de l’àmbit territorial de l’Aran i la catalogació de les festes, manifestacions i celebracions comunitàries, així com els elements festius amb vigència a l’Aran.
 
Direcció i gestió de l’Archiu Generau d’Aran
 
A partir de l’1 d’abril, el Conselh Generau d’Aran assumirà la direcció i gestió de l’Archiu Generau d’Aran. Es constituirà una comissió de seguiment que vetllarà per coordinar les dues administracions en l’àmbit dels arxius i la gestió documental.
 
Traspàs de la titularitat de l’immoble que ocupava l’antiga Residència d’Oci i Temps Lliure, a Les
 
El Govern ha ampliat els mitjans traspassats en matèria d’ensenyament, amb la cessió al Conselh Generau d’Aran de la titularitat de l’immoble on s’ubicava l’antiga Residència d’Oci i Temps Lliure, al terme municipal de Les. L’edifici s’utilitzarà per a activitats d’ensenyament, joventut, turisme, serveis socials i altres matèries anàlogues de competència del Conselh. El Govern es reserva el dret d’ús, per part del Departament d’Ensenyament, de les instal·lacions que ocupa l’Institut d’Ostaleria de Les-Val d’Aran. Es formalitzarà un conveni que regularà els drets i obligacions de les dues parts. Els acords inclouen el traspàs al Conselh Generau d’Aran de dues persones vinculades a la Residència d’Oci i Temps Lliure i d’una vinculada a l’Archiu Generau d’Aran.
 
La Llei del règim especial d’Aran
 

La Llei del règim especial d’Aran reconeix la realitat nacional occitana amb identitat cultural, històrica, geogràfica i lingüística; estableix el règim especial propi de l’Aran per protegir-ne el caràcter singular, els drets històrics, la identitat, el dret i l’organització institucional, política i administrativa, i en garanteix les competències, els recursos i l’autonomia perquè governi els seus interessos.

 

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia