L’any 2014 el producte interior brut de Catalunya ha registrat un creixement anual d’un 1,5%, segons l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat). Aquest creixement, el més intens des de l’inici de la crisi, es fonamenta en l’activitat dels sectors de serveis (1,8%), indústria (1,5%) i agricultura (1%), ja que la construcció encara registra una taxa del -1,6%.
 
Des de l’òptica de la demanda s’ha de destacar que, després de cinc anys continuats de caigudes de la demanda interna i millores simultànies del saldo exterior, l’any 2014 és el primer en què es canvia aquest patró de comportament: la demanda interna augmenta (2,6%) i l’aportació del sector exterior és negativa (-0,8 punts).
 
L’evolució trimestral del producte interior brut de Catalunya mostra una millora progressiva des del primer trimestre de l’any (l’1,1% interanual) fins al creixement del quart trimestre, que ha estat de l’1,9%. Des de l’òptica de l’oferta, en el quart trimestre destaca l’augment del sector serveis (2,4%), així com l’evolució positiva de la construcció (2,9%), que ha aconseguit el primer creixement interanual positiu des de l’inici de la crisi. Quant a l’agricultura i la indústria, han ralentit el ritme d’expansió al llarg de l’any. Pel que fa als components de demanda, la demanda interna ha rebut l’impuls sostingut del consum de les llars (3,3% interanual), així com de la formació bruta de capital (2,6%). El resultat conjunt ha estat un creixement de la demanda interna del 2,8% interanual.
 
La variació intertrimestral del PIB de Catalunya el quart trimestre de 2014 ha estat de 0,7%.

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 192