‘Fertiarròs’ permet conèixer les necessitats màximes de nitrogen, fòsfor i potassi del cultiu de l’arròs tenint en compte les característiques de la parcel·la així com el maneig habitual que se’n fa
 
 
Fertiarròs és un full de càlcul desenvolupat tècnicament per l’Oficina de fertilització i tractament de dejeccions ramaderes del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM) en col·laboració amb l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA)-Estació experimental de l’Ebre, també del DAAM, per a la recomanació de la fertilització orgànica i mineral en el cultiu de l’arròs. Per al seu desenvolupament s’ha utilitzat, entre altres, els resultats obtinguts en els dos camps d’assaig situats al Delta de l’Ebre, així com les dades recollides en el seguiment que, des del 2010, es ve fent a les 20 parcel·les comercials incloses dins del Pla per a la millora de la fertilització agrària al Baix Ebre i al Montsià.
 
L’eina esdevé intuïtiva i fàcil d’usar. L’usuari pot planificar la fertilització d’una parcel·la mitjançant la introducció de les principals dades de maneig i característiques d’aquesta. Pas a pas, el propi full de càlcul va demanant les variables a tenir en compte, com ara la varietat, els resultats analítics del sòl de la parcel·la, els tipus de fertilitzant que es vol utilitzar, etcètera. Un cop l’usuari ha introduït totes les dades, pot accedir a través d’un enllaç al butlletí de recomanació, en el qual hi consta les necessitats màximes del cultiu pel que fa al nitrogen, fòsfor i potassi, així com les dosis recomanades segons els fertilitzants escollits. Els càlculs que realitza internament l’eina tenen en compte moltes variables, com la mineralització, possibles lixiviacions, retorns del cultiu, influències de les textures del sòl en els nutrients, i altres qüestions tècniques que habitualment no són considerades.
 
Per tal de millorar la fertilització, en el butlletí hi apareix un apartat de recomanacions, on en funció del maneig especificat s’informa l’usuari de possibles alternatives per a optimitzar la fertilització calculada. ‘Fertiarròs’ no substitueix els coneixements d’un tècnic. Per aquest motiu, per a qualsevol dubte cal consultar amb el tècnic de confiança o amb l’equip tècnic de l’Oficina de fertilització i tractament de dejeccions ramaderes.
 
Tècnics del DAAM i de l’IRTA han utilitzat aquesta eina, durant la passada campanya, per a assessorar un gran nombre de parcel·les ubicades al Delta de l’Ebre, i actualment molts agricultors i tècnics de la zona ja l’utilitzen de forma habitual.
 
L’Oficina de fertilització i tractament de dejeccions ramaderes del DAAM posa a disposició la nova versió Fertiarròs 2.0 a través de la pàgina web de l’esmentada Oficina (http://www.ruralcat.net/web/guest/oficina-de-fertilitzacio), en  l’apartat de Novetats. Fertiarròs 2.0 incorpora noves varietats d’arròs així com l’actualització dels resultats que s’obtenen dins del Pla per a la millora de la fertilització agrària al Baix Ebre i al Montsià. I cal estar atents a les noves versions ja que és una eina que es nodreix constantment dels resultats de cada nova campanya, tenint en compte la inclusió de noves varietats o nous fertilitzants.
 
 
 
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agriculturacat i twitter.com/agriculturacat.