•  Les dades meteorològiques de la nova estació es poden consultar des del 26 de març

 

  • Amb aquesta, l’SMC ja disposa de 174 EMA equipades amb sensors que mesuren les principals variables meteorològiques a bona part del país
El director del Servei Meteorològic de Catalunya, Oriol Puig, i l'alcalde de Tivissa, Jordi Jardí, han inaugurat avui la nova estació meteorològica automàtica de Tivissa, a la Ribera d'Ebre. La instal·lació d'aquesta estació, gestionada per l'SMC, és resultat del conveni signat avui entre les dues administracions.
 
A quest nou equipament disposa de sensors d’interès meteorològic per a la mesura de la temperatura i la humitat relativa de l’aire, la precipitació, la irradiància solar global, la direcció i velocitat del vent a 10 metres d’altura i la temperatura del subsòl a 40 cm de profunditat. A més, disposa d’un sensor de temperatura de l’asfalt per donar suport a la gestió de l’estat de les carreteres.
 
Les dades subministrades cada segon per tots aquests sensors s’enregistren cada 30 minuts i s’envien a la seu central del SMC cada mitja hora a través de comunicacions GPRS. Tot seguit, els valors s’emmagatzemen a la base de dades del servei  i se sotmeten als diversos controls de qualitat establerts, tant manuals com automàtics.
 
La instal·lació d’aquesta EMA permetrà ampliar i donar continuïtat a les observacions històriques que es realitzen a la vila des d’octubre de 1911 i que, sense pràcticament interrupcions, han arribat fins als nostres dies. L’impulsor de l’observació meteorològica llavors va ser Ramon Jardí, eminent meteoròleg del primer Servei Meteorològic de Catalunya, a través del farmacèutic Rosend Loran. Posteriorment, a partir de la dècada de 1930, la família Brull va recollir el testimoni de l’observació meteorològica fins avui, que forma part destacada de la Xarxa d’Observadors Meteorològics (XOM) de l’SMC.
 
Per la seva ubicació i representativitat, l’EMA també permetrà donar resposta a una zona més àmplia del territori.
 
Tota la informació d’aquesta estació es pot consultar a la pàgina web de l’SMC: http://www.meteo.cat/observacions/xema/dades?codi=Y6&dia=2015-03-27
EMA
La Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA)
 
La nova estació, amb el nom de Y6-Tivissa, quedarà integrada a la Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA) que gestiona el Servei Meteorològic de Catalunya, la qual passarà a disposar de 174 EMA equipades amb sensors que mesuren les principals variables meteorològiques a nombrosos indrets del país. Les dades proporcionades pels equipaments s’incorporen a una base de dades que permet realitzar tasques de vigilància meteorològica i estudis climàtics, entre d’altres.
Mapa

3  

Fitxers adjunts

Nota informativa

Nota informativa
PDF | 462

Foto EMA

Foto EMA
JPG | 3152

Mapa EMAs

Mapa EMAs
PNG | 4191