• Sant Vicenç de Castellet, Sant Cugat del Vallès, Martorell, Cerdanyola i Badalona són els municipis que obren noves biblioteques
Cinc noves biblioteques
Aquest cap de setmana s’inauguren cinc noves biblioteques arreu del territori. Els nous equipaments que obren les seves portes són la Biblioteca Salvador Vives Casajuana de Sant Vicenç de Castellet (Bages); la Biblioteca de Volpelleres – Miquel Batllori de Sant Cugat del Vallès (Vallès Occidental); la Biblioteca Martorell a Martorell (Baix Llobregat); la Biblioteca Central de Cerdanyola de Cerdanyola del Vallès (Vallès Occidental), i la Biblioteca Canyadó i Casagemes – Joan Argenté de Badalona (Barcelonès).
 
 
Sant Vicenç de Castellet
 
La nova seu de la Biblioteca Salvador Vives Casajuana, a Sant Vicenç de Castellet, és fruit del trasllat de la biblioteca municipal del municipi, que té 9.326 habitants.La redacció del projecte ha estat realitzada per l’estudi Batllori & Trepat arquitectes. És un edifici de nova construcció en dos volums principals tallats per una zona d’accessos verticals. La biblioteca ocupa 4 plantes: planta soterrània, planta baixa i dues plantes pis. Ocupa una superfície de 1.836 m2. Els espais principals de la biblioteca es troben en el segon volum: a la planta baixa hi ha la zona d’acollida, l’àrea de revistes i diaris, la zona infantil i una sala de formació; a la primera i segona planta hi ha l’àrea d’informació i fons general, i l’àrea de música i imatge. En el primer volum, al soterrani, hi ha la sala polivalent i a la planta segona el dipòsit documental i la zona de treball intern.        
 
La biblioteca obre 33’5 hores setmanals. Ofereix els serveis propis de biblioteca pública i compta amb un fons de 18.000 volums, 6.200 audiovisuals i 102 títols entre revistes i diaris. La directora de la biblioteca és Assumpta Haro Gall, el correu electrònic és b.st.vicensc.svc@diba.cat i el telèfon 93 833 08 56.
 
El nou equipament té un cost previst de 3.541.968 euros, dels quals 1.203.118 euros són a càrrec de la Generalitat (600.000 corresponents al Programa específic de biblioteques gestionat pel Departament de Cultura i 603.118 corresponents a altres programes del Pla únic d’obres i serveis de Catalunya, PUOSC).
 
Es tracta d’una biblioteca local adequada i dóna compliment al que preveu el Mapa de la Lectura Pública de Catalunya vigent. És de titularitat municipal, rep el suport de la Xarxa de Biblioteques Municipals de la Província de Barcelona i està integrada al Sistema de Lectura Pública de Catalunya (SLPC). 
Sant Cugat del Vallès
 
La nova Biblioteca de Volpelleres – Miquel Batllori, a Sant Cugat del Vallès, un municipi de 87.118 habitants, entrarà en funcionament a finals d’abril per donar servei als barris de Volpelleres, Can Canyameres, Coll Favà, la Guinardera i Sant Domènec, per la qual cosa la seva àrea d’influència directa serà d’uns 14.000 habitants. El nom de la biblioteca ret homenatge a Miquel Batllori (1909 - 2003), jesuita, historiador i humanista de projecció internacional que va residir al municipi els darrers anys de la seva vida.     
 
La biblioteca serà pionera en oferir un espai d’experimentació tecnològica, ja que incorpora  un laboratori viu (Living Lab) basat en l’aplicació de noves tecnologies de visió. Es tracta d’un espai que permet accedir a noves formes d’interacció amb la cultura, els llibres i els continguts, on els usuaris podran participar en diferents experiments i les empreses provar els seus productes innovadors. El projecte, anomenat Volpelleres Library Living Lab (VL3), s’ha fet en col·laboració amb el Centre de Visió per Computador de la Universitat Autònoma de Barcelona.   
 
La redacció del projecte del equipament ha estat dut a terme per OP I TEAM Arquitectes slp. La biblioteca té una superfície útil de 1.100 m2 i s’ubica als baixos d'un bloc d'habitatges de recent construcció que es troba al final de l'eix comercial que va des de l'estació de Volpelleres fins a la masia de Can Canyameres. L'accés principal és un pati obert. L'àrea infantil queda lligada al vestíbul d'entrada i al pati d'accés. L'àrea general i els espais de treball s'articulen a partir d’un lluernari. L'àrea general es situa a ponent amb uns grans finestrals cap a l'avinguda de Can Bellet; els espais de treball intern i del Living Lab es situen a l'altra banda. La sala polivalent pot funcionar independentment de la biblioteca amb un accès secundari.
 
L’horari de la biblioteca serà de 35 hores setmanals; oferirà els serveis propis de biblioteca pública i obrirà amb un fons inicial de 8.000 volums i 1.650 audiovisuals. La directora de la biblioteca és Jessica Sánchez Alcaraz. L’adreça de l’equipament és c. Pau Muñoz i Castanyer, 3, i el correu electrònic és b.st.cugatv.mb@diba.cat
 
Constitueix la segona biblioteca de proximitat de les 3 que preveu el pla municipal de Sant Cugat del vallès i que, juntament, amb la Biblioteca Central Gabriel Ferrater conformen la xarxa local. L’altra biblioteca de proximitat és la de Mira-sol – Marta Pessarrodona.
 
La Diputació de Barcelona ha fet una aportació econòmica d’1.166.400 euros. És de titularitat municipal, rep el suport de la Xarxa de Biblioteques Municipals de la província de Barcelona i s’integra al Sistema de Lectura Pública de Catalunya (SLPC).
Martorell
 
La nova Biblioteca Martorell, a Martorell, és fruit del trasllat de la biblioteca que fins ara ha portat el nom de Francesc Pujols i que, amb el canvi de seu, adopta el del municipi de Martorell, que té 27.895 habitants.
 
La redacció del projecte ha anat a càrrec de Rodrigo Alaminos. Es tracta d’un edifici de nova construcció per a biblioteca i aparcament d’ús públic situat al barri de Buenos Aires. La biblioteca té una superfície de 1.897 m2 distribuïts en dues plantes. A la planta d’accés hi ha la zona d’acollida i promoció, l’àrea de diaris i revistes, una part de la zona general amb un espai exterior propi, la zona infantil també amb un espai exterior i la sala polivalent que es pot dividir en diferents sectors. A la planta de dalt hi ha la zona general, que aboca a una gran terrassa; els espais de formació i suport, i la zona de treball intern. A la planta del soterrani hi ha un dipòsit documental. L’escala que connecta les dues plantes compta amb un gran espai a doble alçada que dóna una àmplia visió de tota la biblioteca.     
 
L’horari d’obertura és de 42 hores i mitja setmanals que es distribueixen els matins de dimarts a dissabte de les 10h a les 14h, i les tardes de dilluns a divendres de les 16 h a les 20:30 h. Ofereix els serveis propis de biblioteca pública i compta amb un fons de 31.300 volums, 6.510 audiovisuals, 114 títols de revistes i 7 diaris. Es troba situada a l’Avinguda Mancomunitats Comarcals,15 i el seu correu electrònic és b.martorell.fp@diba.cat. La directora de la biblioteca és Mercè Parera Raspall.
 
El cost de la inversió ha estat de 4.090.000 euros. El nou equipament és una biblioteca local adequada i dóna compliment al que preveu el Mapa de la Lectura Pública de Catalunya vigent. És de titularitat municipal, rep el suport de la Xarxa de Biblioteques Municipals de la Província de Barcelona i està integrada al Sistema de Lectura Pública de Catalunya (SLPC). 
 
Cerdanyola del Vallès
 
La Biblioteca Central de Cerdanyola, a Cerdanyola del Vallès, obre les seves portes arrel del trasllat de la biblioteca central urbana de Ca n’Altimira, que ara canvia de nom. La biblioteca Ca n’Altimira va ser inaugurada el 23 d’abril de 1991 i porta el nom de la masia que l’ha acollit durant tots aquests anys i que ara tanca per donar pas al nou equipament a Cerdanyola del Vallès, un municipi de 57.402  habitants.
 
La redacció del projecte ha anat a càrrec de Marina Salvador. És una reforma i rehabilitació de l’edifici Altis, situat a la Plaça Enric Granados. Té una superfície útil de 3.166 m2, repartits en quatre plantes. A la planta d’accés hi ha la zona d’acollida i promoció, l’àrea de diaris i revistes amb un espai exterior propi, l’espai polivalent i una sala d’actes, aquests darrers amb funcionament sectoritzat si convé. La zona infantil es troba a la planta primera i a la segona hi ha un espai diàfan multifuncional que acull el fons d’imatge, la música i el còmic. 
 
L’horari d’obertura és de 45 hores setmanals, que es distribueixen els matins de dimarts a dissabte de les 10h a les 14h, i les tardes de dilluns a divendres de les 15.30h a les 20.30h. Ofereix els serveis propis de biblioteca pública i compta amb un fons de 39.000 volums, 10.600 audiovisuals, 165 títols de revistes i 10 diaris. La directora de la biblioteca és M. Rosa Martínez González, que treballarà al capdavant d’un equip de 12 persones; el correu electrònic de l’equipament és b.cerdanyola@diba.cat i el telèfon 93 580 76 02.
 
El cost de la inversió ha estat de 4.924.062 euros. L’equipament és de titularitat municipal, rep el suport de la Xarxa de Biblioteques Municipals de la província de Barcelona i està integrada al Sistema de Lectura Pública de Catalunya (SLPC).
Badalona
 
La Biblioteca Canyadó i Casagemes – Joan Argenté, a Badalona, és un nou equipament que donarà servei com a biblioteca de proximitat als barris de Canyadó, Casagemes i Manresà; la seva àrea d’influència directa serà d’uns 10.500 habitants. El nom de la biblioteca ret homenatge a Joan Argenté i Artigal, poeta badaloní nascut el 1931, guanyador del premi Joan Salvat-Papasseit l’any 1959 i el Carles Riba el 1975.
 
Constitueix la sisena biblioteca de la Xarxa Municipal de Biblioteques de Badalona,, un municipi de 217.210 habitants. Les altres biblioteques badalonines són la Biblioteca Can Casacuberta, que és la central urbana, la Biblioteca Llefià-Xavier Soto, la Biblioteca Lloreda, la Biblioteca Pomar i la Biblioteca Sant Roc.
 
La redacció del projecte ha anat a càrrec de l’estudi Ruisánchez Arquitectes. La biblioteca està ubicada als baixos de l'edifici d'habitatges situat a l'illa formada pel carrer de la Riera de Canyadó i els carrers d'Eduard Marquina i de Jacinto Benavente. Té una superfície de 759 m2 útils, dividits en dues plantes. A la planta baixa hi ha la zona d’acollida i promoció; l’àrea de diaris i revistes; la zona infantil; la sala polivalent i la zona de treball intern. A la planta primera hi ha el fons general, l’àrea de música i imatge i els espais de formació. L'accés principal es fa des de la plaça ubicada al carrer de Jacinto Benavente.
L’horari d’obertura a l’hivern és de 34,5 hores setmanals, que es distribueixen els matins de dimarts, dijous i dissabte de 10h a 14h i les tardes de dilluns a divendres de 16h a 20.3 h. L’horari d’estiu és de 25 hores setmanals, durant les tardes de dilluns a divendres de les 15.30h a les 20.30h. Ofereix els serveis propis de biblioteca (informació i consulta, préstec d’autoservei, accés a Internet, zona Wi-Fi, foment de la lectura, etc.) i compta amb un fons d’11.900 volums, 1.900 audiovisuals, 59 títols de revistes i 4 diaris. La directora de la biblioteca és Sabina Fernández Ordoqui, el correu electrònic de l’equipament és b.badalona.ca@diba.cat i el telèfon 93 461 47 89.
 
El cost de la inversió ha estat d’1.497.395 euros. La biblioteca és de titularitat municipal, rep el suport de la Xarxa de Biblioteques Municipals de la província de Barcelona i s’integra al Sistema de Lectura Pública de Catalunya (SLPC), constituint-ne l’equipament núm. 387.

2  

Imatges

Foto de la Biblioteca de Badalona

Foto de la Biblioteca de Badalona 48

Foto de la Biblioteca de Martorell

Foto de la Biblioteca de Martorell 95

3  

Fitxers adjunts

Foto de la Biblioteca de Cerdanyola

Foto de la Biblioteca de Cerdanyola
JPG | 45

Imatge de la Biblioteca de Sant Cugat

Imatge de la Biblioteca de Sant Cugat
JPG | 131

Foto de la Biblioteca de Sant Vicenç de Castellet

Foto de la Biblioteca de Sant Vicenç de Castellet
JPG | 185